Ingemar Stenmark i Cecilia Ehrling bili su pobjednici švedske inačice showa ”Ples sa zvijezdama” 2015.

 IBL/SHUTTERSTOCK
NOVI POČETAK

Nova mladost švedske legende za kojim su uzdisale naše mame i bake: Ingemar Stenmark je u trećem braku, zanimljivo čime se bavi

Najbolji alpski skijaš svih vremena čiji je vječiti rival na stazi bio Bojan Križaj, u mirovini skače s motkom.

Najbolji alpski skijaš svih vremena čiji je vječiti rival na stazi bio Bojan Križaj, u mirovini skače s motkom.

Osamnaestog ožujka proslavio je 68. rođendan, a u godinama kad njegovi vršnjaci traže mir, umirovljenička zadovoljstva i igru s unucima, legendarni švedski sportaš Ingemar Stenmark, najuspješniji alpski skijaš u povijesti tog sporta, ne uživa u staroj slavi, nego se odlučio za novi početak.

Njegovo rivalstvo sa slovenskim skijašem Bojanom Križajem obilježilo je osamdesete godine u Svjetskom skijaškom kupu, a za stasitim Ingemarom Stenmarkom, koji je plijenio mirnoćom i koncentracijom na stazi, uzdisale su naše majke i bake, koje je, uz ostalo, oduševljavao riđom kosom i pjegicama.

image

Ingemar Stenmark na vrhuncu popularnosti 1979.

COLORSPORT/SHUTTERSTOCK

Ingemar Stenmark bio je neprikosnoveni tehničar, koji je punih petnaest sezona apsolutno dominirao dvjema najzahtjevnijim skijaškim disciplinama - slalom i veleslalom, a uz legendarnog tenisača Bjorna Borga proglašen je švedskom nacionalnom sportskom ikonom i i najboljim sportašem dvadesetog stoljeća.

image

S Bojanom Križejem sudjelovao je na humanitarnoj utrci za Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Bistra

DAVOR PONGRAČIĆ/CROPIX

Iz skijaških natjecanja se povukao 1989., a u muškoj konkurenciji još uvijek je aktualan njegov rekord od čak 86 pobjeda u Svjetskom kupu. Uz to drži i rekord u najuvjerljivijoj slalomskoj pobjedi u Svjetskom kupu, jer je drugoplasirani Bojan Križaj 1979. za njim zaostao nevjerojatnih 4 sekunde i 6 stotinki.

image

Na veteranskom svjetskom prvenstvu u atletici s motkom je preskočio tri metra

ADAM IHSE/TT/SHUTTERSTOCK

Na humanitarnoj skijaškoj utrci, koja je 2008. u sklopu Snježne kraljice priređena za Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Bistra, vidjeli smo ga i u Zagrebu, a u međuvremenu se zainteresirao za skokove s motkom i postao veteranski reprezentativac svoje zemlje u toj atletskoj disciplini.

image

Emotivan susret najboljeg skijaša svih vremena Ingemara Stenmarka i najbolje skijašice svih vremena Lindsey Vonn 2019.

IBL/SHUTTERSTOCK

Na nedavnom Svjetskom prvenstvu veterana u atletici, koje je održano u švedskom Gothenburgu ušao je u finale u svojoj dobnoj kategoriji i navijače oduševio skokom preko letvice na tri metra visine. Da mu novi izazovi nisu strani pokazao je i kad je 2015. sudjelovao u švedskoj inačici televizijskog showa "Ples sa zvijezdama", u kojoj je stigao do same završnice. Privatno uživa s trećom suprugom Tarjom Stenmark, s kojom je ove godine proslavio osmu godišnjicu braka, a njih dvoje podižu 17-godišnju kćer Izu Stenmark.

image

Ingemar Stenmark je i danas švedska nacionalna ikona

MATHIAS BERGELD/BILDBYR?N/SHUTTERSTOCK

Iz svog prvog braka, sa stjuardesom i modelom Ann Uvhagen, Ingemar Stenmark ima i 40-godišnju kćer Nathalie, rođenu u Monaku. Ingemar Stenmark je, naime, na vrhuncu slave prebivalište prijavio u toj poreznoj oazi, kako bi plaćao manji porez na svoje prihode, a čak niti taj krajnje nepopularni potez, nije umanjio njegovu popularnost u Švedskoj.

image

Ingemar Stenmark i Alberto Tomba uveličali su oproštaj slovenskog skijaša Jure Košira

SRĐAN VRANČIĆ/CROPIX
Linker
05. rujan 2024 11:12