Jelena je prvi parfem dobila s 10 godina za rođendan

 VEDRAN PETEH CROPIX
MIRISNE NOTE

Operna diva obožava parfeme, a za svaki veže nastup i poseban događaj u životu

Jelena Štefanić, sopranistica je iz Varaždinskih Toplica koja je od malena opsjednuta parfemima. Prvi koji je ikada stavila na sebe bio je Dalissime Salvador Dali, a danas ih u kolekciji ima četrdesetak. Trenutačno nosi Soprano od Xerjoffa kao i svake godine kada organizira trodnevni operni festival NOCTES Aquae Iasae koji se ove godine održao po četvrti put.

Jelena Štefanić, sopranistica je iz Varaždinskih Toplica koja je od malena opsjednuta parfemima. Prvi koji je ikada stavila na sebe bio je Dalissime Salvador Dali, a danas ih u kolekciji ima četrdesetak. Trenutačno nosi Soprano od Xerjoffa kao i svake godine kada organizira trodnevni operni festival NOCTES Aquae Iasae koji se ove godine održao po četvrti put.

"Ljubav prema parfemima počela je još u mojem djetinjstvu. Točnije, na moj deseti rođendan, kad mi je prijateljica poklonila Salvador Dali Dalissime. Bio je to moj prvi parfem, promišljeno odabran, jer taj španjolski slikar rođen je istog datuma kad i ja, 11. svibnja " započinje svoju priču sopranistica Jelena Štefanić, koja nastupa na velikim i važnim opernim pozornicama diljem svijeta - od njujorškog Carnegie Halla i londonskog Bridewell teatra do kineske Suzhou opere i, naravno, festivala Noctes Aquae u njenim Varaždinskim toplicama. A za svaku od tih pozornica veže je drugi miris. Tako je za festival u Varaždinskim Toplicama odabrala Soprano parfemske kuće Xerjoff, jer je taj miris povezuje s ulogom u Puccinijevoj operi "Tosca" koju je pjevala prošli vikend. Kako je u njenoj karijeri mnogo uloga, u Jeleninom životu je i mnogo parfema: trenutačno, kaže, ima četrdesetak otvorenih bočica.

image

Jelena je prvi parfem dobila s 10 godina za rođendan

VEDRAN PETEH CROPIX

"Meni parfemi pobuđuju uspomene, vizualiziram i tako ih lakše pamtim. Za Kinu me veže Narciso Rodriguez For Her, za London - Penhaligons Halfeti " objašnjava Jelena, koja parfeme kupuje stihijski, nikad planski, a najčešće kada šeće po gradu. Za nju su parfemi "čista emocija" i također svojevrstan umjetnički način izražavanja. Kao djevojčica je sanjala da postane "nos", pa je tako s 12 godina nagovorila mamu da je odvede u Grasse, u francusku prijestolnicu parfema gdje se nalaze najvažnije manufakture kao što su Galimard, Molinard i Fragonard. No, život ju je kasnije odveo u drugom smjeru, jer je shvatila da više od mirisnih nota voli - glazbene. Ipak, opsesija parfemima je ostala.

image

Za svaku ulogu koju pjeva koristi drugi parfem i po tome ju pamti

VEDRAN PETEH CROPIX

"Kao srednjoškolka sam upotrebljavala Calvin Klein One. Danas kad osjetim taj miris, u mislima se vratim prvim ljubavima, situacijama u kojima sjedim za stolom i učim, sjetim se nekih izlazaka... " govori Jelena koja se nakon srednje škole preselila u Beč, na studij solo pjevanja na tamošnjem Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti. U austrijskoj prijestolnici Jelena je spoznala novu dimenziju parfema.

image

Cijelu srednju školu koristila je Calvin Klein CK One

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Parfeme veže i za putovanja i posebne događaje u privatnom životu

VEDRAN PETEH CROPIX

" Gotovo svakodnevno sam obilazila bečke parfumerije. Između stresnih predavanja otišla bih se tamo opustiti, a usput sam, kako ja to volim reći, "trenirala nos". Osmislila sam metodu memoriranja mirisa, tako što bih stavila na sebe određeni miris i zamislila neku sliku. Primjerice, nanijela bih na zapešće Jean Paul Gautier Classique i zamislila more. U sljedećim danima bih taj postupak ponovila tri puta, i danas - kad god osjetim taj miris - pred očima mi se stvori slika mora pa odmah znam o kojem se parfemu radi " objašnjava Jelena, dodajući da su neki nekad obožavani mirisi potpuno nestali iz njenog života. Jedan od njih je Chanel No5, koji je stavljala kad god bi pjevala ulogu kurtizane u "Traviati", no kako je više ne izvodi, i "petica" je za nju postala prošlost.

image

Osim parfema, obožava i sunčane naočale koje svakodnevno mijenja ovisno o raspoloženju

VEDRAN PETEH CROPIX

Kad netko s toliko strasti i promišljanja koristi mirisne kreacije, teško je očekivati da izdvoji najdražu. Kao što ne može reći ni koji tip voli - moderne, tradicionalne, gurmanske, osvježavajuće, niche ili komercijalne... U njenom životu ima mjesta za svaki miris koji joj pobudi lijepe emocije.

" Zarin Gold Oddity košta samo 15 eura, a najviše sam pohvala u životu dobila za njega. Poanta nije u skupim parfemima nego u onima koji mi se sviđaju. Najskuplji koji trenutačno imam u kolekciji je engleskog brenda Penhaligons osnovanog još 1870. " kaže Jelena, koja ne čuva prazne parfemske bočice iz više razloga. Kao prvo, bilo bi ih previše, a drugo - ne želi se vezati za stvari.

-"Ne kupujem skupe torbice, cipele, aute jer ne vidim vrijednost u tome. Stvari uglavnom poklanjam jer život je puno više od luksuza i materijalizma. U parfemima vidim vrijednost na neki svoj način i zato ih kupujem " govori Jelena, koja ima i veliku kolekciju sunčanih naočala. Na to ju je, kaže, potaknula serija "Nikita" u kojoj je glavna glumica svaki put imala drugi model, birajući ih prema tome kako se taj dan osjećala.

Linker
11. rujan 2024 10:45