IGOR ĐORĐEVIĆ
Žena inspiracija

Pobijedila je tešku bolest, prvi turnir osvojila je s 12 godina, a danas je prati više od 200 tisuća ljudi

Među gostima skorašnjeg Sunset Sports Media Festivala u Zadru bit će i beogradska tenisačica i influencerica Bojana Jovanović.

Među gostima skorašnjeg Sunset Sports Media Festivala u Zadru bit će i beogradska tenisačica i influencerica Bojana Jovanović.

Među brojnim zanimljivim govornicima na ovogodišnjem Sunset Sports Media Festivalu, koji se od 6. do 8. lipnja održava u Zadru, bit će i srbijanska tenisačica Bojana Jovanović. Ona je uspješna sportašica, odnedavno suvlasnica marketinške agencije te influencerica koju na Instagramu i TikToku prati više od 200 tisuća ljudi. Na "terenu" društvenih mreža aktivna je tri godine, a krenula je spontano.

image

Tenis je odabrala jer u sportu voli individualnost

UROŠ POPOVIĆ

"Završila sam fakultet za informatičku multimediju i dizajn u Beogradu kao jedna od najboljih studentica i oduvijek mi je bila želja da se uz profesionalni sport bavim medijima, modelingom i društvenim mrežama. Počela sam češće objavljivati svoja videa s teniskim i fitness treninzima, što je zapelo za oko poznatim teniskim stranicama koje su ih počele dijeliti. Videa su imala nekoliko desetaka milijuna pregleda - jedan gotovo 50 milijuna - pa sam nastavila", govori 25-godišnja Beograđanka, čiji je cilj promovirati sport, putovanja i općenito zdrav način života. To joj je važno ne samo kao sportašici već i kao nekome tko je u djetinjstvu pobijedio tešku bolest. I dokazao da se nakon teškoća može nastaviti živjeti normalno i uspjeti u svim sferama. Bojani je, naime, sa šest godina dijagnosticiran karcinom nadbubrežne žlijezde. Imala je dvije operacije - 2004. i 2005. - odstranjeni su joj bubreg i slezena te presađena koštana srž.

"Prošla sam nekoliko ciklusa kemoterapija tijekom kojih mi je u dva navrata opadala kosa. U tom razdoblju mi je najveći izazov bio povratak u školu i pronalazak vlastitog identiteta. U osnovnoj školi sam, naime, prošla fizičku i psihičku torturu. Bila sam bez kose, nosila sam maramu i djeci je to bilo čudno. Pa iako sam prošla pakao, ne osjećam bijes. Štoviše, razumijem tu djecu jer sve polazi iz obitelji. A meni je u tim trenucima mnogo značilo to što su uz mene bili roditelji i brat", prisjeća se Bojana, dodajući kako povlačenje za nju nikad nije bila opcija pa je odbila i da je roditelji prebace u drugu školu. Nije dala na sebe, uvijek se borila te je nakon gotovo četiri godine dobila "meč" i protiv teške bolesti.

image

Bojana s roditeljima Lidijom i Radovanom te bratom Ivanom

UROŠ POPOVIĆ

"Možda će zvučati čudno, no zapravo sam zahvalna za sve što mi se desilo, jer danas ne bih bila to što jesam. Na to gledam kao na iskustvo koje mi je dalo snagu da se izborim za sve što poželim i shvatim kako ništa nije nemoguće. Jedina prepreka možemo biti mi sami. Mi smo ti koji krojimo svoj život i sreću", ističe Bojana, koja je odmalena bila talentirana za sport, što i nije neobično. Njezin tata Radovan Jovanović je bivši profesionalni nogometaš, a mama Lidija je kao djevojčica igrala rukomet i išla na folklor. Bojana ima dvije godine starijeg brata Ivana, koji profesionalno igra nogomet u Španjolskoj, i također je završio IT fakultet. Od vrtića je išla na balet i skijanje, prešla je na rukomet, plivanje i gimnastiku, a s deset godina je paralelno igrala tenis i odbojku. Nakon godinu dana je ostala samo na tenisu jer voli individualnost u sportu.

image

Bojana prakticira i jogu

UROŠ POPOVIĆ

"U tenis sam se zaljubljivala postupno, a najveći uzor i kao sportaš i kao čovjek mi je Novak Đoković. Osobno ga poznajem i nekoliko puta smo zajedno trenirali. Dao mi je važne životne savjete, poput onog da slijedim svoje snove, da slušam sebe i da se ne obazirem na one koji govore na nešto ne mogu. Dao mi je motivaciju koja je i njemu pomogla da prebrodi teške trenutke u karijeri. Bez obzira na brojne uspjehe, i dalje je čvrsto na zemlji. Ima ljubavi i razumijevanja za sve, a meni je to kod ljudi najvažnije. Da uz uspjeh zadrže svoju bit", ističe sportašica, dodajući kako je profesionalno igrala tenis unatoč tome što su joj liječnici govorili da može samo rekreativno. Tako je s dvanaest godina osvojila prvi Masters turnir u Beogradu, a 2020. je postala druga najbolja seniorka u državi. No, svjesna činjenice da život profesionalnog sportaša može biti neizvjestan, nije zapostavila ni obrazovanje. Bila je među najboljim učenicima i studentima, a svestranost je zadržala do danas. Prakticira jogu i pilates, igra golf i padel... Prije dvije godine, dok je bila ozlijeđena, surađivala je s tenisačem Jankom Tipsarevićem te je u jednom od najluksuznijih resorta na Maldivima radila kao trenerica tenisa i padela.

"Padel mi je postao velika ljubav. Osvojila sam nekoliko turnira u Srbiji i planiram se razvijati u tom smjeru", otkriva Bojana, koja će nastaviti razvijati i posao na društvenim mrežama. Tu ne želi biti površna i objavljivati smo ono što je "sjajno i bajno". Smatra da nije dobro što roditelji klincima već sa šest godina kupuju mobitele i dopuštaju im da budu na društvenim mrežama bez kontrole. Trebali bi im objasniti da ondje nisu svi savršeni, da umjesto ukalupljivanja budu unikatni i da se prihvate sa svim vrlinama i manama.

image

Mnogi je smatraju fizičkim atraktivnom, no ona prednost daje duhovnosti

IGOR ĐORĐEVIĆ

"Nisam se susretala s agresivnim komentarima na društvenim mrežama, no znam da mnogi jesu. Sigurno im nije svejedno, ali smatram da se treba usredotočiti na lijepe stvari i uvrede ne doživljavati osobno. Mene to dodatno motivira da se borim, da radim na sebi te da budem još bolja i uspješnija u svakom pogledu", zaključuje Bojana, koju mnogi smatraju i fizički atraktivnom. Voli prirodan izgled i neutralne boje u make-upu, a u modnom smislu preferira sportsku eleganciju. Trenutačno nije u vezi, a kao duhovnoj osobi najvažnija joj je energetska povezanost s nekom osobom. Kako obožava putovanja, veseli je što će doći u Hrvatsku na Sunset Sports Media Festival. Već je bila u Zadru, na teniskom turniru prije tri godine, i oduševila se gradom Luke Modrića, kojeg iznimno cijeni. Voli i hrvatske glazbenike, a omiljeni su joj Jelena Rozga i Baby Lasagna.

image

Bojana Jovanović

Linker
20. rujan 2024 16:46