Francuska delicija smatra se vrhunskim specijalitetom, ali odluku britanskog monarha pozdravljaju aktivsti u cijelom svijetu.
Foie gras vrhunski je francuski specijalitet od guščje jetre koji se priprema uglavnom za posebne svečane prilike, a tradicionalno se poslužuje za Božić i Novu Godinu. Iznimno je skup i smatra se jednim od najpoznatijih simbola francuske gastronomije i naslijeđa, ali se usprkos tome više neće posluživati na britanskom dvoru.
Aktivisti za zaštitu prava životinja u cijelom svijetu pozdravili su povijesnu odluku britanskog monarha, kralja Charlesa III kojom su pašteta od guščje i pačje jetre zauvijek prognani s menija u Buckingamskoj palači, ali i i svim ostalim rezidancija koje koriste članovi kraljevske obitelji.
Glavni za razlog za to su stravični, okrutni uvjeti tovljenja životinja koje služe za dobivanje te vrhunske delicije. Zbog toga je tradicionalni pristup tovljenja gusaka i patki već zabranjen na području Velike Britanije, ali uvoz tog specijalteta iz drugih zemalja je još uvijek dopušten.
Buckinghamska palača je potvrdila tu vijest udrugama za zaštitu prava životinja ističući da se kralj Charles već desetljećima bori za više standarde uzgoja životinja na farmama, a Elisa Allen, potpredsjednica nacionalne udruge za zaštitu prava životinja, se nada kako će se za monarhovom odlukom povesti i njegovi podanici. I poručuje da bi novi iskorak bio kad bi na krunidbi iduće godine kralj Charles plašt od hermelina zamijenio - umjetnim krznom.
To se vjerojatno neće dogoditi, a prave koristi od toga niti ne bi bilo, jer bi sadašnji plašt od hermelina ionako ostao pohranjen u monarhovoj garderobi. A novi sigurno neće naručiti.
Kako god, pašteti od guščje i pačje jetre je na britanskom dvoru odzvonilo, a njen bogat i istančan okus koji teksturom podsjeća na maslac dvorjanima i njihovim gostima ostat će tek u lijepom sjećanju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....