LAURENT VU/SIPA PRESS/PROFIMEDIA
Modna ikona

Priča o dizajnerici koja je odbacila život princeze: "Ja sam kreirala haljinu na preklop, ali ona je zapravo stvorila mene"

Diane von Fürstenberg imala je buran život, afere s brojnim slavnim muškarcima, a prije 50 godina osmislila je kultnu haljinu na preklop čiji je rođendan povod za dokumentarni film u kojem kaže: "Postala sam žena kakva sam htjela biti".

Diane von Fürstenberg imala je buran život, afere s brojnim slavnim muškarcima, a prije 50 godina osmislila je kultnu haljinu na preklop čiji je rođendan povod za dokumentarni film u kojem kaže: "Postala sam žena kakva sam htjela biti".

Premda su o njoj napisane barem dvije knjige, a sama je osmislila zbirku vlastitih britkih izreka, dizajnerica Diane von Fürstenberg isprva nije bila oduševljena idejom da se o njoj snimi dokumentarac. Smatrala je da se previše zna o njenom životu s naglaskom na burne 70-e i 80-e u New Yorku, prijateljstvu s Andyjem Warholom, aferama s Warrenom Beattyjem, Omarom Sharifom i Richardom Gereom te o tulumarenju u njujorškom "Klubu 54", da bi iz tog razbarušenog materijala proizašao pristojan dokumentarni film. Međutim, reakcija publike na premijeri filma "Diane von Fürstenberg: Woman in Charge", na Tribeca Film Festivalu, ju je razuvjerila.

Dosad najosobniji i najuzbudljiviji uvid u život modne ikone, čija haljina na preklop ove godine obilježava 50. rođendan, oduševio je publiku. Nikoga nije šokirala izjava kojom je članica visokog njujorškog društva, poznata po tome što se godinama zalaže za žensku moć na svim poljima, od bankovnog računa do izbora ljubavnika, u dokumentarcu potvrdila da je svojedobno dobila poziv za seks utroje s Davidom Bowiejem i Mickom Jaggerom. Međutim, nije odala ništa više od toga. Štoviše, gledateljima je bilo žao što o toj sočnoj temi ništa nije otkrila ni tijekom razgovora s televizijskom novinarkom Gayle King.

"Moj strah rasplamsao se posljednjih pet tjedana otkako sam pogledala film. Nakon gledanja najprije sam se smijala, ali smijeh je kod mene obrambeni. A onda sam se počela osjećati kao da sam kod ginekologa, svih 90 minuta. Naposljetku sam zbog svega toga malo poludjela. Ali najviše sam se bojala da će ljudi posprdno reći: ‘Što ta fufa govori?‘ Na kraju sam zaključila da ako je inspirativno, onda se isplati”, prokomentirala je dokumentarni film o sebi koji je dostupan na platformama Hulu te Disney+. U dokumentarcu sudjeluju Oprah Winfrey, Hilary Rodham Clinton, književnica Gioia Diliberto (autorica knjige "Diane Von Fürstenberg: A Life Unwrapped"), književnica Fran Lebowitz, dizajneričin sin Alexander von Fürstenberg, kolega Marc Jacobs, televizijski novinar i zvijezda CNN-a, Anderson Hays Cooper...

Najpamtljiviji detalj trenutak je kad Diane von Fürstenberg kaže: "Postala sam žena kakva sam htjela biti". Pokazalo se da je to misao vodilja cijelog filma. Važan je i kadar u kojem modna kreativka potvrđuje da je "oduvijek htjela voditi slobodan život poput muškarca, ali u ženskom tijelu".

image

Autorski tim dokumentarca "Diane Von Fürstenberg: Woman In Charge": Tracy Aftergood, Sharmeen Obaid-Chinoy, Diane Von Fürstenberg, Fabiola Beracasa Beckman i Trish Dalton

ADELA LOCONTE/SHUTTERSTOCK

Ta izjava ocrtava gotovo opsesivnu težnju neovisnosti i poslovnu vještinu žene čiji je modni business 2018. procijenjen na 300 milijuna dolara. Pripovijest o Diani von Fürstenberg režirale su Oscarom nagrađena redateljica i novinarka Sharmeen Obaid-Chinoy te kanadska redateljica Trish Dalton, a producentica je Amerikanka Fabiola Beracasa Beckman, prijateljica slavne dizajnerice.

"Vjerujem tim ženama i što je još važnije, vjerujem njihovoj inteligenciji. Zato sam im dala pristup mojim arhivama," izjavila je autorica kultne haljine na preklop dodajući da nije htjela "promotivni film" i zato je ženskom autorskom timu koji je godinama radio na tom projektu dala odriješene ruke, piše People.

Diane von Fürstenberg rodila se u poratnoj, opustošenoj Belgiji. Odrasla je u židovskoj obitelji. Liječnici su njezinim roditeljima, majci Liliane Nahmias koja se oporavljala od posljedica zatočeništva u koncentracijskom logoru i ocu Leonu Halfinu, savjetovali da odustanu od namjere imati djecu. Naime, majka joj je bila preslaba. Međutim, u rječniku bračnog para nije postojala riječ "odustati". Tako su odgajali i kćer Diane koja je u prosincu 1946. sretno stigla na svijet. Primjerice, kad bi Diane roditeljima rekla da se boji mraka, mama ju je zaključavala u mračnu ostavu kako bi očvrsnula. Obiteljskog mota: "Strah nije opcija", dizajnerica se pridržava i danas.

Gimnazijske dane Diane Halfin, kako se djevojački preziva, provela je u internatu u Oxfordshireu.

"Oxford je bio mjesto gdje sam otkrila prirodu, ali i mjesto gdje sam izgubila nevinost. Imam toliko lijepih uspomena," ispričala je za The Guardian. Kasnije je studirala humanističke predmete na Sveučilištu u Madridu, potom je izabrala ekonomiju i upisala se na studij u Ženevi. Naposljetku je stigla u Pariz i počela raditi kao pomoćnica modnog fotografa Alberta Koskija. Potom je u ranim dvadesetima otišla u Italiju i postala naučnica u tvornici proizvođača tekstila Angela Ferrettija.

Kad ju je novinar The Guardiana upitao kako je njezina haljina na preklop preživjela pet desetljeća u nestalnoj industriji koja se mijenja svakih šest mjeseci, ovisno o revijama na Tjednima mode, rekla je: "Ta je haljina toliko dugo preživjela jer ženskom tijelu daje osjećaj samopouzdanja. Trikovi krojenja puno otkrivaju o tome kako se žena osjeća".

image

Kultnoj haljini na preklop posvećeno je i nekoliko izložbi

MICHAEL BUCKNER/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Dodajmo i to da modna ikona nikada nije studirala dizajn, ali je ispekla zanat učeći o tkaninama, bojama i printu od Angela Ferrettija. Budući da je u ranim dvadesetim, u noćnom klubu u Ženevi upoznala svog novog dečka, princa Egona von Fürstenberga koji se u međuvremenu preselio u New York, otputovala je u SAD kako bi ga posjetila.

"Kada sam se vratila u tvornicu, jedino o čemu sam mogla razmišljati bilo je kako se vratiti u Ameriku. Tako sam napravila neke uzorke odjeće. U New York sam stigla s kovčegom punim malih haljina od žerseja. Bile su seksi, ali pristojne. Netko mi je rekao: ‘To je haljina u kojoj možeš zavesti muškarca, a da njegova majka nema ništa protiv‘", ispričala je za The Guardian. Bio je to, ujedno, početak njene modne priče. "Ja sam kreirala haljinu na preklop, ali haljina je zapravo stvorila mene," izjavila je svojedobno dizajnerica prisjećajući se što joj je o modi rekao Christian Lacroix.

image

S kćerkom Tatianom 2023. u New Yorku

DAVE ALLOCCA/STARPIX/SHUTTERSTOCK

"Otkrio mi je da žene stvaraju odjeću, a muškarci kostime. Shvatila sam i to da muški dizajneri ne vole žersej, jer nije osobito lijep kad ga gledate, ali kada ga nosite, jasno vam je da puno više vrijedi zbog toga kako djeluje na žensko tijelo," piše The Guardian.

Budući da se 1969. udala za starijeg sina njemačkog princa Tassila zu Fürstenberga i njegove prve supruge, Clare Agnelli, članice obitelji koja je osnovala automobilski imperij Fiat, očekivalo se da Diane, kao princeza koja je titulu dobila udajom, ne radi. Ona to baš nije dobro prihvatila, dok njegova obitelj nikad nije prihvatila snahu židovskog podrijetla. "Čim sam znala da ću biti Egonova žena, odlučila sam nastaviti graditi vlastitu karijeru. Željela sam biti netko svoj, a ne samo djevojka koja se udala izvan svog društvenog okvira", jednom je izjavila.

Stoga ne iznenađuje da se brak u kojem je dobila danas 54-godišnjeg sina Alexandera, poduzetnika i godinu dana mlađu kćer Tatianu, povjesničarku umjetnosti, kantautoricu i glumicu, brzo raspao. Od supruga se formalno razvela 1983., dogovorili su se da će zadržati prezime, ali ne i titulu. Dok su još bili u braku, Diane je 1974. pokazala svoje haljine na preklop bivšoj urednici Voguea i imenjakinji, Diani Vreeland. Bila je oduševljena haljinom na preklop, pogurnula je dizajnericu svojim vezama na njujorški Tjedan mode, a ostalo je legenda. Dodajmo i to da se bivši suprug Diane von Fürstenberg, okušao kao modni dizajner, ali ni približno uspješno kao ona.

image

Diane von Fürstenberg i u braku s milijarderom Barryjem Dillerom drži do svoje financijske i poslovne neovisnosti

RON ADAR/SHUTTERSTOCK

Danas je pak u drugom, sretnom braku s medijskim mogulom i milijarderom Barryjem Dillerom. Za pet godina starijeg Amerikanca, bivšeg predsjednika i izvršnog direktora 20th Centura Foxa te predsjednika i izvršna direktora medijske kompanije IAC, udala se 2001. Iako je vrlo imućan, ona i dalje ima vlastiti bankovni račun i vlastitu karijeru. Sa suprugom prijateljuje s američkom poduzetničkom elitom. Primjerice, Jeffu Bezosu i njegovoj zaručnici Lauren Sanchez priredili su u svibnju 2023. zabavu povodom zaruka.

image

S unukom Talitom von Fürstenberg koja bi ju mogla naslijediti na čelu njene modne kompanije

ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK

Dizajnerica ima petero unuka, među kojima je 25-godišnja Talita von Fürstenberg krenula njezinim stopama. Lansirala je vlastitu modnu liniju u suradnji s bakom, te se vjeruje da bi ju kreativna unuka jednog dana mogla naslijediti na čelu modne kompanije. Tvrtka Diane von Fürstenberg uspješno se oporavlja poslije financijskih gubitaka tijekom pandemije korone i drastičnog zatvaranja trgovina, a u novom poslovnom uzletu u 78. godini, Diane von Fürstenberg mogao bi pomoći i dokumentarac.

Linker
04. rujan 2024 14:16