Gastro bloger Mile Butorac, na Instagramu poznat kao Hungry Mile, posvetio se pripremi deserta kojima je teško odoljeti.
- Kolači kod većine ljudi izazivaju pozitivne emocije i malo im tko može odoljeti. Ima pak i nešto magično u čekanju ispred pećnice da bude gotov, kao nagrada za sav trud koji čovjek uloži u njegovu pripremu. U tome sam našao svoj put, a mojem odabiru kumovala je i majka, koja je rijetko radila slastice. Zato sam ih ja počeo pripremati i od prvih pokušaja koji su završili katastrofalno na kraju uspio stvoriti nešto fino i primamljivo, govori Mile Butorac (28), autor gastro bloga "Jedi do mile volje".
Mile svoje recepte objavljuje i na Instagramu, na kojem ima više od 25 tisuća pratitelja.
Rođen u Gospiću, Butorac je studirao fizioterapiju na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, ali je ljubav prema kuhanju nadvladala sve ostalo. Iako je volio posao fizioterapeuta, nimalo ne žali što se posvetio kulinarstvu, i to putem društvene platforme, od čega se, kaže, može živjeti.
Roditelji i prijatelji na početku su ga odvraćali od ideje da se bavi samo gastronomijom, ali su danas sretni zbog njega - jer radi ono što voli.
Mile Butorac, koji se na društvenim mrežama potpisuje kao Hungry Mile, obožava prhko tijesto i pite s voćem te kombinacije s keksima i kremama. Njegov otac pak najviše voli sinovu štrudlu i tortu od sira, a mama kekse i slane pite. A što mu je najvažnije kod pripreme nekog jela? - Pročitati dobro recept, biti siguran da imaš sve potrebno, ali kad ga pripremiš - biti umjeren u jelu. A najslađe je podijeliti ga s dragim ljudima - kaže Mile Butorac.
Galleta s jabukama
Sastojci za tijesto:
- 150 g oštrog i 150 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera u prahu
- naribana korica jednog limuna
- vanilija ili vanilin šećer
- 125 g maslaca
- 1 veliko jaje
- po potrebi nekoliko žlica hladne vode
- Sastojci za nadjev
- 4 veće jabuke
- sok jednog limuna
- manji komad svježeg đumbira
- cimet
- šećer po želji
Priprava:
Brašno, sol, šećer i koricu pomiješati, dodati hladni maslac narezan na kockice. Utrljati brzo nalik na mrvice kruha. Tome dodati jedno veliko razmućeno jaje. Brzo povezati, a ako nije kompaktno, dodati malo vode. Dobro povezano tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, sve skupa premjestiti na lim za pečenje. Tijesto premazati pekmezom tako da sa svake strane bude oko 2 cm ruba. Jabuke rezati na tanje ploške, politi sokom od 1 limuna i po njima naribati manji komad svježeg đumbira. Jabuke slagati po tijestu, po onom dijelu premazanom pekmezom. Posuti ih cimetom i šećerom. Čiste krajeve premotati preko jabuka kao paketić i peći na 180 stupnjeva oko pola sata.
Brownie
Sastojci:
- 4 jaja
- 180 g šećera
- 250 g čokolade za kuhanje
- 250 g maslaca
- 2 vrhom pune žlice glatkog brašna
- 1 vrhom puna žlica kakaa
- 1 prstohvat soli
- svježe ribana korica naranče
- aroma vanilije
- kap ruma
Priprava:
Na pari otopiti čokoladu i maslac. Dodati prstohvat soli, promiješati da se sastojci sjedine i ostaviti da se malo ohladi. U drugoj zdjeli pjenjačom umutiti jaja i šećer, dodati brašno i kakao pa sve lagano umiješati. Dodati otopljenu čokoladu s maslacem i miješati lagano špatulom dok se sastojci ne sjedine. Lim veličine 20 x 30 cm obložiti papirom za pečenje, tako da ide preko ruba - lakše ćete izvaditi kolač kad bude gotov. Uliti smjesu i peći u pećnici 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva. Kad je gotov, izvaditi ga iz pećnice i pustiti da stoji 15 minuta.
Sastojci za čokoladni ganache
- 200 g tamne čokolade
- 200 g slatkog vrhnja
Priprava:
Zagrijati vrhnje do vrenja pa ga preliti preko nasjeckane čokolade. Ostaviti da tako stoji oko 2 minute, zatim dobro promiješati da se otopi sva čokolada. Pustiti da se dobro ohladi. Kad se krema stisne, izmiksati je i premazati njome ohlađeni brownie.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....