NIKŠA STIPANIČEV CROPIX
ADRENALINSKA STRAST

Reporterka Nove TV u podvodnoj akciji: "Tata mi je bio jedan od prvih ronilaca na ovim prostorima pa ronim još od djetinjstva"

Riječanka Barbara Štrbac uz televizijski posao obožava i razne sportske aktivnosti, a nedavno se prvi put okušala u čišćenju jezera u Nacionalnom parku Krka, gdje je vidljivost mnogo manja od one u moru.

Riječanka Barbara Štrbac uz televizijski posao obožava i razne sportske aktivnosti, a nedavno se prvi put okušala u čišćenju jezera u Nacionalnom parku Krka, gdje je vidljivost mnogo manja od one u moru.

Premda više od četrnaest godina radi kao reporterka u In­­for­­mativnom programu Nove TV, Barbara Štrbac nesumnjivo bi se odlično snašla i u sportskoj redakciji. Od osme godine trenirala je karate i došla do razine majstor drugi dan, a bila je i sutkinja u toj japanskoj borilačkoj vještini. Uz to rekreativno jedri, jaše i planinari, članica je skijaške reprezentacije novinara, a obožava i ronjenje. Tako je 48-godišnja Riječanka nedavno prvi put sudjelovala u akciji čišćenja jezera u Nacionalnom parku Krka.

image

Barbara je u akciji čišćenja bila tri dana, a ukupno je trajala pet

NIKŠA STIPANIČEV CROPIX

"S ekipom ronilaca iz Slavonskog Broda, čiji je klub ERIK Sava bio nositelj akcije čišćenja Krke, već se dugi niz godina susrećem u mom matičnom Ronilačkom centru Draulik u Milni na Braču. Tako su nas pozvali da se pridružimo akciji. To je bila jedinstvena prilika koja se ne propušta, jer i iz tog podvodnog kuta upoznati jedan od naših najljepših nacionalnih parkova, a pritom učiniti nešto dobro i korisno za prirodu, baš je definicija "win-win" situacije", govori Barbara, dodajući kako se tijekom pet dana u Eko-kampusu Krka izmjenjivalo četrdesetak volontera ronilaca na raznim lokacijama.

image

Reporterka Nove TV kaže da joj tjelesna aktivnost mnogo pomaže i u televizijskom poslu

NIKŠA STIPANIČEV CROPIX

Među njima je bilo i jezero Brljan iznad brane na hidroelektrani, gdje su bile automobilske i kamionske gume, dosta plastike, hladnjak...

image

Strast prema ronjenju je naslijedila od tate, koji je bio jedan od prvih ronilaca na ovim prostorima

NIKŠA STIPANIČEV CROPIX

"Treći dan smo ronili na Visovačkom jezeru i tu je već bilo više otpada svojstvenog turistima. Uglavnom razne boce i vrećice. Nažalost, našli smo i dosta ribolovnog alata - vrša i mreža kojima u nacionalnom parku nije mjesto. Uz to što smo čistili otpad, prikupljali smo uzorke sedimenta s dna jezera u kojima NP Krka i Biološki odsjek PMF-a Sveučilišta u Zagrebu istražuju nove vrste fitoplanktona", objašnjava Barbara, koja dosad nije ronila u slatkoj vodi pa joj je to bio poseban izazov.

image

Barbara kaže da je vidljivost u jezeru mnogo manja od one u moru

NIKŠA STIPANIČEV CROPIX

Išla je na dubinu do dvadeset metara, a najteže joj je bilo priviknuti se na mnogo slabiju vidljivost od one u moru. Kaže da u nekim trenucima nije vidjela svog ronilačkog para - iako su jedno od drugog bili udaljeni samo dvadesetak centimetara.

image

Barbara je bila među četrdesetak volontera koji su čistili jezera u NP Krka

NIKŠA STIPANIČEV CROPIX

"Mogla bih reći da mi je ronjenje u krvi. Moj tata jedan je od prvih ronilaca na ovim prostorima i uz njega sam s bocama ronila još u djetinjstvu. Iako oduvijek koketiram s podmorjem i dubinama, ronjenja sam se ipak ozbiljnije uhvatila prije pet-šest godina i otad ne propuštam priliku za zaron", otkriva Barbara, koja će uskoro obilježiti 25 godina novinarske karijere, a tjelesnu aktivnost smatra bitnom ne samo za kvalitetu života nego i za posao kojim se bavi.

image

Na dnu jezera ima mnogo plastike, kamionskih i automobilskih guma, ali i dosta ribolovnog alata

NIKŠA STIPANIČEV CROPIX

Kaže da neke zahtjevne terene, poput desetodnevnog boravka u potresom pogođenoj Turskoj, možda ne bi odradila tako kvalitetno da nije u dobroj formi.

Linker
05. rujan 2024 11:05