Robert Knjaz, autor novog serijala "Znamo li što jedemo", otkriva što ga je motiviralo da istraži prošlost i budućnost najpopularnijih jela u Hrvatskoj, tko u njegovoj obitelji najbolje kuha te koji mu je omiljeni specijalitet.
Puno je kulinarskih emisija koje nas uče kako kuhati, ali nisam baš vidio televizijski sadržaj koji pojašnjava tko i kako je izmislio tu hranu, kako je došla od svog "rodilišta" do našeg tanjura, što bi se dogodilo kada bi je netko jeo svaki dan cijeli život i slično, pa sam odlučio napraviti takav serijal da sebi i drugima pojasnim što mi to jedemo jer, kako kažu, ono si što jedeš - govori TV voditelj i autor 53-godišnji Robert Knjaz.
U sklopu novog TV serijala "Znamo li što jedemo" obišao je SAD, Italiju, Tursku, Njemačku, BiH te Hrvatsku kako bi gledateljima približio devet jela - hamburger, pašticadu, sarmu, juhu, puricu s mlincima, burek, janjetinu, pizzu i ćevape. Do ovog projekta Knjaza je dovela čista znatiželja.
"Ovo je zapravo tema koja se može proučavati više sezona. Na mom je popisu još sigurno tridesetak jela, a krenuo sam od onih koja su najpopularnija kod nas - od tradicionalne hrane koja se na ovim prostorima jede doslovce tisućljećima pa do fast food hitova", objašnjava Knjaz.
U njegovim emisijama ćemo vidjeti kako i gdje su izmišljeni pašticada, mlinci i njoki, tko je čovjek koji je dosad pojeo 34 tisuće hamburgera i zašto je "Hart attack" najluđi hambi grill u Las Vegasu. Saznat ćemo i zašto je hrvatski hamburger veći od američkog, koliko ga Hrvati godišnje pojedu i još puno zanimljivosti.
"Ovo nije kulinarska već edukativno-zabavna emisija i kolaž od milijun malih zanimljivih puzzli koje nam daju širu sliku o hrani koju jedemo", pojašnjava autor. Zanimljivo je da je uoči emisije putem interneta tražio superheroja koji je u stanju pojesti sto i više ćevapa ili cijelo janje, i to pred kamerama, ali nitko se nije usudio podijeliti takvo iskustvo s javnosti.
"Čuo sam za ljude koji su to u stanju i želio sam uz prisutnost doktora provjeriti što se događa našem organizmu kad krenemo u tu avanturu, no to je očito ipak gušt za intimne trenutke. Legneš na kauč i lagano pozobaš sto ćevapa, kao kokice, prava romantična idila", smije se Knjaz.
Knjaz donosi i bonton za jedenje juhe, otkriva zašto juhu jedemo, a ne pijemo te nudi konačni odgovor na vječno pitanje: je li sirnica ili burek sa sirom?
"U serijalu sudjeluju stručnjaci i mnogi zanimljivi ljudi iz različitih zemalja, kao i Hrvatske... Pred kamere smo doveli mnoge vrhunske chefove, dobitnike Emmyja i Michelinovih zvjezdica, sudionike Netflixova serijala "Chef‘s table", autore brojnih kuharica, ali i puno zanimljivih, stručnih i neobičnih ljudi koji vole i žive hranu koju jedemo. Dojmilo me se koliko malo znamo o onome što jedemo. Barem ja", kaže Knjaz.
Teme i motivacije za emisiju mu ne fali ni nakon gotovo tri desetljeća rada jer mu ne bi bilo dosta deset života da ih sve obradi. Zbog prirode svog posla i čestih putovanja za štednjakom je nažalost vrlo rijetko, samo nekoliko puta godišnje.
"Kad kuham, uvijek slušam dobru i glasnu glazbu, popijem čašu vina ili pivo, a kuham ‘odokativno‘: nikad ne mjerim namirnice i uvijek dodam nekoliko stvari koje inače prema receptu ne idu u to jelo, ali mi se čine zanimljive, tako da iznenadim kušače. Za sada su svi živi i zadovoljni. Inače, u mojoj obitelji bitku za glavno mjesto za štednjakom vode supruga Zrinka, koja odlično kuha, najstariji sin Emanuel, pravi velemajstor koji uvijek iznenadi nekim novim okusom i kandidat je za ‘Masterchefa‘, te kći Sunčica koja se povremeno odvaži i nešto skuha. Tu je i najmlađi sin Luka, na listi čekanja za kuhinju, tako da se gladi ne bojim", kroz smijeh govori Knjaz. Koje je jelo njegov miljenik, najbolje svjedoči činjenica da je Valentinovo sa suprugom, s kojom je u braku već 27 godina, proslavio uz - Dubai sarmu. Ima još favorita kojima teško može odoljeti.
"U mladosti mi je burek više puta spasio život u kasnim noćnim satima, pa i njemu velika hvala. No, i dobar burger može biti odličan, a nakon snimanja serijala pojačao sam juhe jer sam shvatio da su one pravi lijek za tijelo i dušu", govori Knjaz. Naučio je, dodaje, da uz svako brzo jelo kao što su ćevapi, burek, pizza i hamburger jedna zdjelica salate puno pomaže da obrok bude zdraviji, kao i to da su kod hamburgera veći problem umaci od mesa i peciva. Sva ta jela danas zna pripremiti i sam, no kada bi morao jesti jedno jelo cijeli život, bilo bi to neko iz lepeze azijske kuhinje koju obožava.
"Veliki sam fan wakame algi koje su bogate kalcijem, jodom, proteinima i vlaknima, a koriste se za salate, u juhama ili kao dodatak prehrani. No konkurencija jela koja su mi draga je žestoka. Primjerice, na snimanju u Istanbulu probao sam burek kuhan na pari i sad patim do idućeg posjeta Turskoj. Obožavam tjesteninu, pa maminu, bakinu, puničinu i ženinu juhu, sve su ludilo dobre. A meso je tema za sebe i iako mi povrće više paše, ne mogu zamisliti život bez mesa", priznaje Knjaz, koji je za svoj novi projekt dobio gomilu pohvala, a neke čak i natjerao da jutro nakon odgledane emisije - skoknu po slasni i mirisni burek.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....