Robert Mareković

 ROBERTO PAVIĆ
Razotkrivanje

Robert Mareković: Žao mi je što nisam našao ženu koja će mi trajno biti inspirativna ili obrnuto, ja njoj

Glazbenik i njegov bend Swingers slave 25. obljetnicu, veliki koncert održat će 2. studenog na mjestu gdje su započeli svoje glazbeno putovanje, a tim smo se povodom dotakli njegove karijere, stilskih, ali i ljubavnih pitanja.

Glazbenik i njegov bend Swingers slave 25. obljetnicu, veliki koncert održat će 2. studenog na mjestu gdje su započeli svoje glazbeno putovanje, a tim smo se povodom dotakli njegove karijere, stilskih, ali i ljubavnih pitanja.

Je li vam bilo teško odabrati pjesme za obljetnički koncert u Tvornici Kulture?

Nije jer puno sviramo pa imamo svoj uigrani repertoar, koji će se proširiti jer će na koncertu biti naši veliki prijatelji i gosti - Drago Diklić, Neno Belan, Fantomi, Gelato Sisters i posebno iznenađenje iz Los Angelesa, Đorđe Stijepović. Bit će to jedna zdrava kombinacija obrada hitova iz pedesetih i šezdesetih kao što su "Let‘s Twist Again", "Tequila", "Suspicious Minds"...), preko pjesama grupa Fantomi i Đavoli, malo Ive Robića. Bit će raznih ritmova, plesno i brzo, nadam se i zabavno.

Imate li tremu?

Nisam tremaš po prirodi, ali kad se jako trudiš da nešto bude dobro i kad ti je jako stalo, trema je nešto što se dogodi prirodno. Vjerujem da će je biti, ipak sviramo u svom gradu i za televizijske kamere, ali mislim da će nestati nakon nekoliko pjesama.

image

Bend Swingers osnovao je prije 25 godina

ROBERTO PAVIĆ

Što ste najluđe napravili zbog karijere, a što zbog ljubavi?

Sve je nekako suludo u mojoj karijeri. Uvijek sam van trendova i struje i živim od toga već 30 godina. Ali kad sam bio mlađi, skakao sam s pozornica visokih nekoliko metara, hrabro sam osnovao band Swingers od 11 ljudi kad su me svi zaboravili, skinuo se gotovo gol za jedan časopis, pjevao dance pjesmu jer sam mislio da će mi to spasiti karijeru nakon Fantoma. Zbog ljubavi sam bez dokumenata prešao tri granice, pješačio 10 kilometara po staroj magistrali u mrkloj noći jer se pokvario autobus, a najluđe je što sam htio oženiti svoju bivšu! To bi bio najluđi potez zbog ljubavi i životni autogol.

Jeste li perfekcionist?

Nažalost jesam. To me pretjerano troši, uništava živce i san, ali takav sam. U svim svojim psihofizičkim mogućnostima pokušavam dati sve od sebe, ne znam se štedjeti, ali dobra strana toga je da sve proživljavam u punoj kakvoći, svaku minutu živim ispunjeno. No problem je što to očekujem i od drugih.

Kakvi ste kada se naljutite?

S godinama sam naučio kontrolirati svoj temperament, ali kad se naljutim, što je rijetko, ne izgleda baš ugodno, mrk sam i glasan. Ne ponosim se time, ali eto...

Posljednja knjiga koju ste pročitali je...

"Prorok" autora Kahlila Gibrana, knjiga stara stotinjak godina koja na sofisticiran način objašnjava život, ljubav, ljudske odnose. Gotovo je napisana kao životni vodič na poetski način. Preporučujem.

image

Zbog ljubavi je bez dokumenata prešao tri granice, pješačio deset kilometara po mrklom mraku

ROBERTO PAVIĆ

Koja vam je prva asocijacija na vašu bivšu grupu Fantome?

Odlična ekipa. Tada možda nismo bili najbolji glazbenici i pjevači, ali smo bili nevjerojatno zabavni. U turbulentnim vremenima smo prošli svašta, zafrkavali smo se za tri života. I danas osjećam povezanost s tim ljudima iako se ne družimo često.

Čuvate li još crno-bijele kaubojske čizme koje ste tada nosili?

Da, nisam siguran zašto, znam da nitko neće otvoriti muzej Roberta Marekovića, ali posebne su. Uspomena na dane Fantoma, a kažu mi žene da su te čizme opet u trendu. Ali ne nosim ih više.

Na koju pjesmu vaša publika danas pada u najveći trans?

Pa od starih Fantomskih pjesama ljude najviše vole "Sretan Rođendan", "Duda, Dudica", "Pivo, konjak, štok" i "Sretan Božić svakome" koja je postala najizvođeniji domaći božićni hit, do obrada koje sviramo "Footloose", "Let‘s Twist Again", "Suspicious Minds"...

Čime biste se bavili da niste pjevač?

S obzirom na to da sam i radijski čovjek, glumio sam, vodio TV emisije, pisao kolumne, vjerojatno bih radio nešto od toga. Jednostavno sam čovjek od medija.

Prilaze li vam obožavateljice danas kao i na početku karijere?

Nekad je to bio stampedo - jednom me pedeset klinaca srušilo na pod tražeći autograme. Nema više takvih situacija, ali je i publika zrelija pa se ponaša drugačije. A obožavateljice, pa uvijek ima ženske publike koja simpatizira ono što radim.

image

Robert Mareković i Swingersi

ROBERTO PAVIĆ

Bojite li se starosti?

Mislim da svi zaziremo od starenja i to ne samo fizičkog, nego se bojimo osjećaja da više nećemo biti bitni, relevantni. Ne zamaram se previše oko toga, ali prođe s vremena na vrijeme kroz glavu.

Jeste li zaljubljeni?

Bogu hvala, nisam. Od prošle veze sam se dugo oporavljao i još sam si glup zbog toga što sam bio u njoj. Ali to je tako. Kada ste zaljubljeni, često sami stvarate sliku o osobi pokraj vas, ne vidite kakva je pa nakon toga stigne otrežnjenje i čuđenje kako to niste prije vidjeli. Vidjeli smo, ali nam je ta zamišljena slika bila privlačna pa smo je htjeli održati živom.

Je li vam žao što se nikada niste oženili?

Ma ne, nisam formalist. Žao mi je što nisam našao ženu koja će mi trajno biti inspirativna ili obrnuto, ja njoj.

Koja vam je najdraža lokacija u SAD-u koju ste posjetili?

Graceland, predvidljivo. Dom Elvisa Presleyja u Memphisu je moje najdraže mjesto u svemiru, toliko mirno, očaravajuće spokojno. Teško se opuštam, dinamičan sam i temperamentan, ali kad dođem tamo, preporodim se. Posebno mjesto koje je prezerviralo karizmu velikog Presleyja. Pardon, najvećeg.

Postoji li neki vrijedan savjet koji ste dobili od legendarnog Ive Robića?

Sretali smo se dosta puta i snimali pjesmu "Jabuke i trešnje", ali nisam puno pričao s Mister Morgenom jer me bilo sram pred takvim velikanom uopće nešto izgovarati. Čuo sam mnoge priče o njemu i sve su dobre. Kažu da je bio korektan, blag i veliki profesionalac. Njegova ostavština mi je najbolji savjet.

Biste li nešto voljeli promijeniti na sebi?

Stalno pokušavam nešto popraviti na sebi. Volio bih još više kontrolirati svoj temperament, biti strpljiviji. I trenutačno radim na tome da budem bolji autor pjesama nego ranije.

Zašto ste toliko godina vjerni istoj frizuri?

Pa cijela moja ikonografija je vezana uz pedesete godine prošlog stoljeća. To je moje najdraže stilsko razdoblje, cijeli život i karijera su mi vezani uz to, pa onda i frizura ima smisla da je na tom tragu.

Što vam je najdraže u vašem radijskom poslu?

To što mogu podijeliti glazbu za koju mislim da je dobra. Kada je netko toliko voli kao ja, onda je voli i dijeliti, to je neki prirodni refleks.

Linker
18. listopad 2024 12:03