TOMISLAV KRIŠTO CROPIX
NOVI IZGLED

Saborska zastupnica otkriva kako se riješila prekomjerne težine: "Htjela sam da moja djeca imaju zdravu mamu"

Boška Ban Vlahek je prije operacije smanjenja želuca - takozvane sleeve gastrektomije - imala 157 kilograma, dosad ih je istopila više od 65 i tu neće stati.

Boška Ban Vlahek je prije operacije smanjenja želuca - takozvane sleeve gastrektomije - imala 157 kilograma, dosad ih je istopila više od 65 i tu neće stati.

Zbog velikog ega, osjećaja stida ili pretpostavke da bi zbog toga mogli izgubiti glasove birača, hrvatski političari uglavnom nerado govore o vlastitim nesavršenostima. Saborska zastupnica SDP-a Boška Ban Vlahek nije među njima. Otvoreno i iskreno, bez kompleksa i kalkulacija, ispričala nam je detalje svoje borbe sa suvišnim kilogramima, zbog čega je privukla veliku pozornost javnosti i medija. Našli smo se u parlamentu prije ljetne stanke, a 42-godišnja Čakovčanka je bila u haljini uskog struka, odlično raspoložena, te nas nakon razgovora i fotografiranja pozvala na ručak u saborski restoran. Bez obzira na to što malo jede otkako se lani u ovo vrijeme podvrgnula operaciji smanjenja želuca i tako izgubila više od 65 kilograma. Svjesna je činjenice da su žene pod većim pritiskom od muškaraca kad je fizički izgled u pitanju, da se njihov izgled i odjevni stil češće komentiraju, no Boška svojim primjerom želi ohrabriti druge te pokazati da se uz trud i volju može doći do cilja. Njezin je moto "svaki problem je rješiv" - i poslovno, i privatno. On odražva njen optimističan stav prema životu i izazovima.

image

Boška kaže da nije bilo važno što govori u parlamentu, nego kako izgleda

PRIVATNI ALBUM

"Uz političke emisije i povijesne dokumentarce, volim gledati i kulinarske TV kanale. Obožavam kuhati, najviše međimurske specijalitete prema receptima mojih baka, ali više nisam u napasti da ću pretjerati s mesom z tiblice ili šiškrlinama sa slaninama, koji su među poznatijim našim jelima. Sve smijem jesti u malim količinama, čak do osam obroka dnevno, no više ne osjećam potrebu za kruhom i slatkim. Najviše mi pašu juhice i posni sir", govori Boška Ban Vlahek, koja se cijeli život borila sa suvišnim kilogramima, a sve je kulminiralo tijekom dviju trudnoća. Dobila je gotovo 40 kilograma kad je prije šesnaest godina rodila kćer Matildu, a prije četrnaest sina Matka.

"Zainatila sam se te uz disciplinu skinula između 50 i 60 kilograma. Kad je, međutim, došla korona, tijekom koje smo stalno bili doma, vratila sam 40 kilograma i krenuli su zdravstveni problemi. Dobro sam se osjećala u svojoj koži, no kad zbog tromboze i oslabljenog koljena uslijed prekomjerne težine nisam mogla stati na nogu, a operacija nije dolazila u obzir, shvatila sam da moram nešto poduzeti. Htjela sam da moja djeca imaju zdravu mamu koja može pratiti njihov životni ritam. Tim više što sam imala problema i sa srcem te visokim tlakom. Svaka dijeta bila mi je mučna, a i strahovala sam da će se kilogrami ponovno vratiti, pa mi je obiteljski liječnik preporučio smanjenje želuca, operaciju poznatu kao sleeve gastrektomija", govori Boška, koju je laparoskopski operirao doc. dr. sc. Alen Pajtak, dr. med., abdominalni kirurg te voditelj Tima za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju Opće bolnice Varaždin. I život joj promijenio nabolje. Samopouzdanija je, jača i smirenija, a fizički se toliko transformirala da je neki nisu prepoznali. Prije operacije je imala 157 kilograma, dosad ih je "istopila" preko 65, a planira još 20. Ne samo izbalansiranom prehranom već i fizičkom aktivnošću poput hodanja - pa i uzbrdo do Sabora, gdje odrađuje drugi mandat. Završila je Međimursko veleučilište u Čakovcu, gdje je najprije diplomirala me­­nadžment u turizmu i sportu, a potom magistrirala ekonomiju. U međuvremenu se zaposlila u Turističkoj zajednici grada Čakovca i ondje radila od 2005. do 2020. Prošla je gotovo sve stepenice, a posljednja funkcija bila joj je pomoćnica direktora. Prije sedam godina je postala članica Socijaldemokratske partije Hrvatske.

image

Političarki sada nije problem hodati uzbrdo do Sabora

TOMISLAV KRIŠTO CROPIX

"Sviđa mi se dinamika svijeta politike i mislim da sam se dobro uklopila u njega, uz veliku podršku iskusnih kolega. Iako nije lako balansirati između političke karijere, ženskog identiteta i majčinstva, imam tinejdžere koji su sretni što su neovisni. To mi je veliko olakšanje i izvor sreće", kaže Boška, koja potječe iz radničke obitelji. A nezamjenjiva podrška obitelji te razumijevanje i zajednički trud na njenom putu mršavljenja bili su ključni za postizanje zdravijeg načina života.

"Bitno je imati ljude na koje se možete osloniti i koji će vas dignuti u teškim trenucima. Isto je i s ovom borbom. Sve se može jesti u malim količinama, no ja sam se hranila obilno i neredovito. Cijeli dan nisam ništa konzumirala, a onda bih navečer iz hladnjaka uzimala sve redom", priznaje Boška, čiji je problem bilo i emocionalno prejedanje te je znala prijeći 160 kilograma. Sigurna je da više nikad neće ići u ekstreme, no smatra da ne treba težiti ni savršenstvu jer ono ne postoji.

"Iako svjedočimo promjeni percepcije prema ljudima s viškom kilograma, činjenica je da još postoje stigme povezane s prekomjernom težinom. Pretile ljude često se smatra lijenima i nediscipliniranima, što svakako može utjecati na vlastitu percepciju i osjećaj manje vrijednosti. Smatram da primarni cilj gubitka kilograma mora biti psihičko i fizičko zdravlje, a samopouzdanje je jedan od temelja zdravog duha. Mislim da nitko nije tolika stijena da društveni pritisak, stigmatizacija i negativni komentari ne ostave trag na samopouzdanje, pa tako i na moje. I sama sam se susretala s takvom negativnošću. Nije bilo važno što govorim u Saboru, nego koliko imam kilograma. Svima koji se bore s njima poručila bih da budu ustrajni, da će biti trenutaka kad će biti rezignirani i misliti da se nikad ništa neće promijeniti. To je normalno i to svi prolazimo. Okružite se ljudima koji vam žele najbolje i koji će vam biti motivacija. Prihvatite sebe i prvenstveno nađite duboke razloge za stvarne promjene. Divno je biti lijepa na fotografiji ili plaži, no to je samo pozitivna posljedica. Glavni faktor koji vas mora gurati prema uspjehu je vaše zdravlje, da budete tu za ljude kojima je do vas stalo, jer oni žele biti s vama što dulje. I prije svega - volite sebe! Moje iskustvo s mršavljenjem nije jedinstveno, ali želim da ljudi znaju da nisu sami. Kroz svoj javni profil na društvenim mrežama želim podići svijest o važnosti zdravih životnih navika, motivacije i podrške u postizanju ciljeva mršavljenja", govori Boška, koja o ovom problemu želi razgovarati otvoreno i iskreno te biti inspiracija, podrška i poticaj drugima na putu prema zdravom i sretnom životu. Pozornost privlači i tetovažama na ruci i vratu.

image

Saborska zastupnica pozornost privlači i tetovažama

PRIVATNI ALBUM

"Svaka je pažljivo odabrana kao trajni podsjetnik na važne događaje ili životne lekcije. One su moj način izražavanja autentičnosti i individualnosti te služe kao duboki emocionalni simboli koji me podsjećaju na snagu, ljubav i trajne veze koje nosim sa sobom", kaže Boška Ban Vlahek.

Linker
06. rujan 2024 09:10