Saša Lozar i Antonia Matković Šerić

 BORIS POLJIČANIN
INTERVJU

Saša i Tonka imaju duet! Otkrivaju nam kako su se zbližili, odabrali imena kćerima i tko im je najveća pomoć - u kući

Saša Lozar i Antonia Matković Šerić objavili su duet "Lom", koji najavljuje peti Sašin studijski album "Lagano na vrijeme", te s nama podijelili čari i izazove roditeljstva.

Saša Lozar i Antonia Matković Šerić objavili su duet "Lom", koji najavljuje peti Sašin studijski album "Lagano na vrijeme", te s nama podijelili čari i izazove roditeljstva.

Poznaju se godinama, zbližili su se na Dori početkom ove godine, a sad je vrijeme i za - lom. Istoimenom pjesmom, plesnim duetom Saše Lozara i Antonije Matković Šerić, frontmenice grupe Pavel, slavuj iz Laduča zaokružio je svoj peti studijski album "Lagano na vrijeme". Autorski ga potpisuju Aljoša Šerić, te aranžer i producent Zvonimir Dusper Dus, a objavljuje ga Agapa, diskografska kuća Sašine menadžerice Gordane Bosak. Singlovi "Lagano na vrijeme", "Opasno tvoj", "Čudo", "Okus, miris, dodiri", te "Ne plačem zbog nje" već su osvojili radijski eter i slušatelje, a "Lom" su sačuvali za kraj. U ekskluzivnom razgovoru za Gloriju Saša i Tonka otkrili su nam što ih veže i spaja, kako su odabrali imena svojim kćerima, kakav je njihov glazbeni ukus te kako su sve zarađivali za život.

image

Naslovnica albuma ‘Lagano na vrijeme‘ Saše Lozara

PRESS

Koje najveće lomove u životu najbolje pamtite?

Saša: S obzirom na to da pjesma slavi pozitivne lomove ovaj moj je ruban: započeo je padom mog veselog prijatelja s broda u more, a završio - sretno, jer je to netko primijetio. Mi ostali smo mislili da je malo vani na provjetravanju, a nakon toga postali smo frendovi godine!

Antonia: Lomova i sjajnih provoda je bilo pregršt. Najdraži su bili u Pragu tijekom studentske razmjene, a i moja djevojačka zabava kotira dosta visoko.

image

Saša Lozar i Antonia Matković Šerić

BORIS POLJIčANIN

Koliko ste dueta snimili i po čemu ih pamtite?

Saša: Službeno dva. Prvi je bio cover pjesme "Da li znaš da te volim" s Jasnom Zlokić na njezinom albumu "Dueti", a "Lom" mi je drugi i najdraži, jer najavljuje moj peti studijski album "Lagano na vrijeme".

Antonia: S Pavelom sam ih podosta skupila... Tu su Novi Fosili,Tedi Spalato i Ante Cash, a solo sam ih otpjevala s Marijanom Banom, Nikolinom Tomljanović, grupom Buđenje, Mateom Pilatom i Sašom. Ponosna sam na sve suradnje i svaku pamtim: sa Sanjom, Marinkom i Zecom po mnogo smijeha, Tedi je duša od čovjeka i svojom energijom me smirio, Ban je obećao da pijemo kavu kad se sretnemo u Splitu, prezabavna Nikolina smišlja nabolje vokalne country frlje, s Darkom Bakićem iz Buđenja sam i inače prijateljica, Mateo me osvojio glasom, a Saša i ja smo kliknuli na prvu. Volim njegov glazbeni stil, glas i vedrinu, a spoj naših vokala po mom skromnom mišljenju je - sjajan.

Najbolji duet svih vremena?

Saša: Nemoguće se odlučiti između George Michaela i Mary J. Blige, Dine Dvornika i Josipe, Jay Z-ja i Alicije Keys, Michaela Jacksona i Paula McCartneyja, Aladdina & Jasmine. Uf, mogao bi ih još nabrajati...

Antonia: Ja sam country duša, pa zato sljedeće: "Islands In the Stream" Kennyja Rogersa i Dolly Parton, te "Help Me Make It Through the Night" Krisa Kristoffersona i Rite Coolidge.

image

Saša Lozar i Antonia Matković Šerić

BORIS POLJIČANIN

Kako ste se vi upoznali?

Saša: Znamo se dugo, ali se kemija dogodila početkom ove godine. I odmah smo se moja producentica Goga Bosak i ja našli s Aljošom i Tonkom kod njih doma i počeli raditi na pjesmi. Kad te netko koga zapravo ne poznaješ pozove u svoj dom za mene je to posebna gesta i najbolji mogući početak. Puno smo radili, jer smo osjećali da je pjesma posebna i nismo pogriješili.

Antonia: Zbondali smo se na Dori, jer smo stalno bili skupa na probama, bodrili smo se i podržavali, što je prelijepo iskustvo.

Saša ove godine obilježava 20, a Antonia 10 godina estradne karijere: Što ste najvažnije naučili?

Saša: Da je put jako težak, a osnova su mu dobar odnos sa suradnicima, strpljenje, ljubav prema glazbi i podrška u svim oblicima. To me drži u oscilacijama raspoloženja i motivacije, koje su u našem poslu neminovne i svi ih prolazimo. Ali je zato neopisiv osjećaj stvaranja pjesme koja može dotaknuti ljude, koji s njom vežu i pamte važne životne trenutke.

Antonia: Naučila sam da je važno uvijek reći što misliš, zauzeti se za sebe, ne pristajati na prevelike kompromise i uživati u svakom trenutku - procesu stvaranja, snimanja, koncerata, probi... A još se učim strpljenju na snimanju spotova.

image

Saša Lozar i Antonia Matković Šerić

BORIS POLJIČANIN

Najneobičnija mjesta na kojima ste nastupili?

Saša: Danas više ništa nije neobično, gdje me zovu tamo idem. A izdvojio bih privatni party u MM Kantini na kojem smo svirali na galeriji, točnije nekoj vrsti balkona. Od basova su počele padati boce sa zidova, a ja sam u glavi zbrajao koliko ću na kraju koncerta biti dužan vlasniku.

Antonia: Pamtim samo sretne dane i predivne lokacije - uglavnom ljeti na obali ili za vrijeme Adventa.

Najveći i najmanji koncert?

Saša: Najveće pozornice na kojima sam nastupao su Cibona i Dom sportova, te trgovi po cijeloj Hrvatskoj. A najmanja je bila doma u dvorištu, pred susjedima. U tom trenu sam u svojoj glavi bio na Wembleyu.

Antonia: Najveća su mi bila dva koncerta u Lisinskom s Detourom, a najmanji je bio u Rijeci u jednom bircu. Atmosfera je bila sjajna, a naš violinist je svirao za stolom među ljudima.

image

Antonia sa suprugom Aljošom Šerićem koji potpisuje pjesmu "Lom"

VEDRAN PETEH CROPIX

Otkad pratite jedan drugog?

Saša: Prvi put sam zapazio Pavel kad sam u CD player stavio njihov prvi album i već me otvorna pjesma "Morska" odvukla daleko u mislima. I tako sve do danas i njihove genijalne pjesme "Do Mjeseca". Tonka je za mene oduvijek bila vila naše glazbene scene, upečatljivog glasa koji istovremeno ima milinu i snagu. A kad se ta posebna boja fino spojila s mojom nastao je - "Lom"!

Antonia: Oduvijek sam Sašin fan, a zapeo mi je za uho s pjesmom "Tajno", ta stvar mi je zakon.

Koje vaše pjesme se najviše sviđaju vašim kćerima?

Saša: Moja kći je izjavila da su joj "Lom" i "365" moje najbolje pjesme.

Antonia: Ava i Luna obožavaju "Do mjeseca", to im je nedvojbeno najdraža stvar i pjevaju je na sav glas, što obično bude popraćeno plesanjem i divljanjem po stanu, pa se ovim putem ispričavam našim susjedima.

Kako ste odabrali imena djeci?

Saša: Standardno kao i svi roditelji, kroz mukotrpan proces eliminacije imena koja nas asociraju na nešto ili nekog lošeg. Eva mi je bio odličan spoj tradicionalnog i modernog imena, a nije često ime.

Antonia: Luna kao mjesec koji nas uvijek prati, uvijek ga tražimo po nebu, a najdraže nam je kada ga ulovimo po danjem svjetlu. Ava kao predivna, ženstvena Ava Gardner i već se pokazala kao mala glumica.

Što su po vama najveći izazovi roditeljstva?

Saša: Objektivnost. Tu počinje i završava svaka priča. Doduše mi smo još ‘mladi‘ roditelji i vjerujem da ćemo još prolaziti kroz mnoge faze. Također je izazov djetetu usaditi osjećaj poštovanja prema drugima.

Antonia: Stvoriti balans između autoriteta i prijateljstva. A veliki izazov su i svakodnevna preispitivanja sebe kao roditelja uz grižnju savjesti oko sitnica.

image

Saša Lozar s menadžericom Gogom Bosak na dodjeli Porina preklani u Osijeku

VLADO KOS CROPIX

Tko vam je najveća pomoć u kući?

Saša: Robotski usisavač Jasminka i njena prateća aplikacija preko koje se uključuje gdje god da se nalazim

Antonia: Suprug Aljoša. Sve hendlamo zajednički, sjajan je partner u brizi oko djece, podrška je i oslonac.

Što ste po struci i kako ste sve zarađivali za život?

Saša: Skoro diplomirani ekonomist, tu sam "malo" zakazao, a zarađivao sam radeći svašta - od konobarenja do rada u skladištu. Sad je to ipak bitno drukčije, a uz glazbenu karijeru paralelno gradim svoju radijsku priču u jutarnjem showu na Anteni Zagreb, čiji sam voditelj s Marinom Remenarić i Antom Balenom. Kontakt s publikom mi je jako važan, svejedno radi li se o live nastupima ili radio valova i aplikacija za streaming.

Antonia: Po struci sam magistra restauriranja i konzerviranja, radim kao konzervatorica u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode. Marljiva sam po prirodi i ne volim biti besposlena, pa sam za vrijeme studija džeparac zarađivala kao biljeterka u zagrebačkom HNK-u i u Domu HDLU, a bavila sam se i plesom te glumom.

image

Antonia se voli zabavljati s kćerkom Lunom

VEDRAN PETEH CROPIX

Što je na vašoj privatnoj playlisti za opuštajuće trenutke?

Saša: Novi album grupe Jungle. Apsolutno obožavam.

Antonia: JVKE "Golden hour", "Two Tone Melody" The Preaturesa, klasici iz 50-ih i 60-ih, "Leave the Door Open" Brune Marsa, "Harvest Moon" Neila Younga..., a jako volim slušati radio, koji je potiho uključen čak i dok spavam.

A za ples?

Saša: R‘n‘B i pop hitovi 90-ih i 2000-tih za mene su pravi "bangeri"!

Antonia: Hitovi kao što su "Club Tropicana", "If You Like Pina Colada", "Watermelon Sugar"..., sve što ide uz koktele i bezbrižno ljeto.

Tko su vaši najveći fanovi?

Saša: Sretan sam što imam bezuvjetnu podršku obitelji i najbližih suradnika. To je originalna fan baza koja se ne mijenja godinama.

Antonia: Obitelj i frendovi.

image

Saša Lozar i Antonia Matković Šerić

BORIS POLJIČANIN

Možete li zamisliti kako bi izgledalo da se zamijenite?

Saša: Mislim da bi najstresnije bilo da se nakratko zamijenimo za djecu. Nama njihove male curke, a njima moja tinejdžerica. (smijeh)

Antonia: Mogla bih živjeti na selu, kao Saša nekada, apsolutno bih uživala u svom vrtu, sa svojim životinjama, vjerojatno bih i više slikala, a u grad bih dolazila povremeno, po potrebi.

Planirate li buduću suradnju?

Saša: Svakako joj se nadam. S Aljošom i Tonkom sam dobro kliknuo, muzički se razumijemo i opušteni smo skupa, to je super preduvjet za sve dalje.

Antonia: Ništa konkretno još nije na pomolu, ali nikad se ne zna...

image

Saša Lozar i Antonia Matković Šerić zbližili su se na Dori

BORIS POLJIČANIN
Linker
20. listopad 2024 16:37