Mark Knopfler sa suprugom Kitty Aldridge i kćeri Isabellom

 ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK
NEZABORAVNE BALADE

Slavni glazbenik čije je ime neraskidivo povezano s Hrvatskom slavi 75. rođendan: Feštu mu spremaju njegove najvažnije žene

Brtianski glazbenik Mark Knopfler proslavio se kao frontmen i gitarist benda Dire Straits, a ove je godine na Valentinovo proslavio 27. godišnjicu braka s glumicom Kitty Aldridge.

Brtianski glazbenik Mark Knopfler proslavio se kao frontmen i gitarist benda Dire Straits, a ove je godine na Valentinovo proslavio 27. godišnjicu braka s glumicom Kitty Aldridge.

Povodom 75. rođendana jednog od najvećih britanskih glazbenika Marka Knopflera, koji pjevač i gitarist legendarnog benda Dire Straits slavi 12. kolovoza, sprema se velika fešta. Organizaciju su na sebe preuzele tri najvažnije žene u njegovom životu: Knopflerova treća supruga Kitty Aldrige, glumica i spisateljica s kojom je na Valentinovo proslavio 27. godišnjicu braka, te njihove kćeri, 25-godišnja Isabella i 21-godišnja Katya Ruby Rose, koje slavlje spremaju u njihovom luksuznom domu u londonskoj četvrti Chelsea.

image

Supružnici s princom Williamom 2012.

SHUTTERSTOCK

S Dire Straitsima je prodao više od 120 milijuna albuma, a osobno bogatstvo Marka Knopflera danas se procjenjuje na 75 milijuna dolara. Neraskidivo je povezan s Hrvatskom, pa je tako na svjetsku turneju svog najprodavanijeg albuma "Brothers in Arms" krenuo iz Splita, gdje su Dire Straitsi 1985. održali svoj povijesni koncert na Gripama, a naslovna pjesma s tog albuma postala je neslužbena himna hrvatskih vojnika u Domovinskom ratu.

image

Mark Knopfler bio je frontmen i gitarist benda Dire Straits

GRAHAM WILTSHIRE/SHUTTERSTOCK

Jedan od najvećih gitarista svih vremena, koji instrument svira prstima, bez trzalice, početkom ove godine je na aukciji u Christie‘su prodao svoju kolekciju gitara za više od 11 milijuna dolara, te četvrtinu prihoda uplatio u humanitarne svrhe. "Vrijeme je da neke od svojih dragocjenih suputnika sa šest žica izvadim iz njihovih kofera i omogućim im nove avanture s novim vlasnicima. Tužan sam gledajući ih kako odlaze, no proveli smo divne trenutke zajedno", izjavio je Mark Knopfler tim povodom.

image

Početkom godine prodao je svoju kolekciju gitara

ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK

Rođen je 12. kolovoza 1949. u Glasgowu, odrastao je u obitelji učiteljice i arhitekta, a zbog glazbene karijere odustao je od dječačkih snova da postane novinar. Na listi Stotinu najvećih gitarista svih vremena časopisa Rolling Stone njegovo ime nalazi se na 27. mjestu, a Mark Knopfler je i četverostruki dobitnik nagrade Grammy te brojnih drugih priznanja. Jednim od najvećih smatra činjenicu da su navijači nogometnog kluba Newcastle United F.C. pjesmu "Going Home (Theme of Local Hero)" izabrali za klupsku himnu.

image

Mark Knopfler i Kitty Aldridge ove su godine proslavili 27. godišnjicu braka

KEN MCKAY/SHUTTERSTOCK

Jedino zbog čega žali nakon pedeset godina fenomenalne karijere u show biznisu je mučan razlaz s tri godina mlađim bratom Davidom Knopflerom, s kojim nije razgovarao otkako je 1980. napustio bend Dire Straits.

image

Legendarni gitaristi Joe Brown, Mark Knopfler, Ronnie Wood i Albert Lee okupili su se u ožujku ove godine u Londonu

DAVE HOGAN/HOGAN MEDIA/SHUTTERSTOCK

Privatni život mu je podjednako buran i zanimljiv, a ljubavno i sentimentalno putovanje Marka Knopflera može se pratiti kroz njegovu diskografiju jer je najvažnijim ženama u svom životu posvetio svoje najljepše balade.

image

Londonsko vjenčanje s drugom surprugom Lourdes Salomone 1983.

CLIVE HOWES/ANL/SHUTTERSTOCK

Prva supruga Kathy White bila je njegova studentska ljubav, a njihovom braku presudilo je Knopflerovo preseljenje u London, gdje je započeo svoju glazbenu karijeru. Drugu suprugu Lourdes Salomone, s kojom je dobio danas 37-godišnje blizance Benjija i Josepha Knopflera, upoznao je u diskografskoj kući Warner Bros Records, a uz ostale pjesme posvetio joj je balade "Your Latest Trick" i "Why Worry" s albuma "Brothers in Arms".

image

Mark Knopfler kakvog pamtimo na vrhuncu slave sredinom 80-ih

DAVID THORPE/SHUTTERSTOCK

Ženu svog života oženio je nakon tri godine poznanstva na Valentinovo 1997. na plaži na Barbadosu, a glumica i spisateljica Kitty Aldridge od njega je mlađa trinaest godina.

image

Mark Knopfler i Kitty Aldridge vjenčali su se na Valentinovo 1997. na Barbadosu

KEN MCKAY/SHUTTERSTOCK

Posvetio joj je pjesme "Darling Pretty", "Golden Heart", "A Night in Summer Long Ago" sa svojih samostalnih albuma, koje je počeo snimati nakon raspada Dire Straitsa 1995.

image

Mark Knopfler sa suprugom Kitty Aldridge i kćeri Isabellom

NILS JORGENSEN/SHUTTERSTOCK
Linker
16. rujan 2024 06:50