Gillian Anderson u Los Angelesu u svibnju ove godine

 CHELSEA LAUREN/SHUTTERSTOCK
O ČEMU MAŠTAMO

Slavnoj glumici prijateljica je preotela partnera: I to je jedna od ženskih seksualnih fantazija kakve je skupila u knjizi

Američka glumica Gillian Anderson proslavile se ulogama u serijalima "Dosjei X", "Pad", "Kruna"..., a u knjizi "Want" skupila je seksualne fantazije žena iz cijelog svijeta.

Američka glumica Gillian Anderson proslavile se ulogama u serijalima "Dosjei X", "Pad", "Kruna"..., a u knjizi "Want" skupila je seksualne fantazije žena iz cijelog svijeta.

Njezina prva knjiga "Mi" bila je osobni manifest ženske slobode i solidarnosti, a sad je 56-godišnja američka glumica Gillian Anderson ponovno među najčitanijim publicističkim autoricama s knjigom "Want". U prodaji je od 5. rujna, a Gillian Anderson je u njoj skupila anonimne seksualne fantazije žena iz cijelog svijeta.

"Kada govorimo o seksu i seksualnim fantazijama, neminovno dotičemo teme ženstvenosti i majčinstva, nevjere i iskorištavanja, pristanka i poštovanja, poštenja i egalitarizma, ljubavi i mržnje, užitka i boli... U seksu je sve to sadržano i sve dopušteno ako ne ugrožava integritet partnera, a ipak mnogi od nas o tome uopće ne razgovaraju, to je jedan od posljednjih tabua našeg društva", izjavila je Gillian Anderson na predstavljanju svoje knjige, koju promovira zajedno sa svojim novim filmom "The Salt Path", premijerno prikazanim na Filmskom festivalu u Torontu.

image

Naslovnica knjige "Want"

PRESS

Kritičari su njezinu knjigu prozvali revolucionarnom, jer "Want" zapravo otkriva najskrivenije ženske tajne i misli kad žene imaju apsolutnu slobodu biti potpuno ono što jesu. Ključno je, smatra Anderson, da je žena ta koja može odlučiti s kim će se, kada, gdje i koliko često - seksati, a u njoj je objavila i vlastite seksualne fantazije.

image

Gillian Anderson

STUART HARDY/ABACAPRESS.COM/SHUTTERSTOCK

Psiholozi tvrde da nitko nije imun na seksualne fantazije, koje su zdrav i normalan aspekt seksualne ekspresije, a glumica je u svojoj knjizi objavila najzanimljivije od njih 1800, a otkriven je samo seksualni identitet, dob, prihod te ljubavni status autorica.

"Mene su najviše interesirali radost i užitak koje su žene očito osjećale dok su ih pisale... Verbalizacija i artikulacija želja i osjećaja prvi je korak na putu do oslobođenja", kaže Anderson i dodaje kako ženske fantazije često uključuju odnose, te emocionalni ili pripovjedni kontekst, koji se razlikuje od vizualnog, seksualno eksplicitnog sadržaja o kakvom uglavnom maštaju muškarci.

image

Gillian Anderson bila je u vezi sa scenaristom Peterom Morganom

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK

Gillian Anderson vjeru u feminizam i žensku snagu nije izgubila niti nakon mnogih privatnih i profesionalnih razočaranja, od kojih je jedno od najgorih prijateljičino uskakanje u krevet njezinog bivšeg partnera. Zvijezda serijala "Dosjei X", "Pad", "Kruna"... u zrelim godinama zahvaljujući sjajnim ulogama proživljava profesionalne vrhunce, no u privatnom životu joj ne cvatu ruže te je trenutačno njezin ljubavni status - slobodna.

image

Jamie Dornan i Gillian Anderson zvijezde su serijala "Pad"

JAMES GOURLEY/SHUTTERSTOCK

Njezin posljednji partner, nagrađivani scenarist i dramatičar Peter Morgan, jedan od autora "Krune", ostavio ju je nakon četiri godine veze, jer se zaljubio u Gillianinu kućnu prijateljicu, britansku producenticu Jemimu Khan. Od toliko proklamirane ženske solidarnosti koju Gillian Anderson godinama javno zagovara tako u stvarnom životu nije bilo ništa, ali je glumica u sebi pronašla snagu da prevlada i tu izdaju. Nije klonula duhom, nego je na radost svojih obožavateljica i dalje ostala oličenje ženske snage i aktivizma.

image

Gillian Anderson

RW/MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

"Još kao tinejdžerica svima sam htjela dokazati da su djevojčice ravnopravne s dečkima, a za to sam se borila i tijekom cijelog svog života i glumačke karijere. Ta borba nikada ne prestaje", izjavila je Gillian Anderson.

image

Gillian Anderson i David Duchovny zvijezde su serijala "Dosjei X"

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK
Linker
10. rujan 2024 19:03