Richard Lugner i glumica Andie MacDowell 2004.

 KARL SCHOENDORFER/SHUTTERSTOCK
VJEČITI ROMANTIK

Tko je bio Richard Lugner? Kralj Opernog bala u Beču obožavao je žene, a šesti put se vjenčao dva i pol mjeseca prije smrti

Austrijski građevinski tajkun bio je pokrovitelj najpoznatijeg bala na svijetu, na kojem u protekla tri desetljeća bio domaćin najslavnijim damama našeg vremena.

Austrijski građevinski tajkun bio je pokrovitelj najpoznatijeg bala na svijetu, na kojem u protekla tri desetljeća bio domaćin najslavnijim damama našeg vremena.

Izgradio je prvu džamiju u Beču, bio je vlasnik najpoznatijeg trgovačkog centra u austrijskoj metropoli, a u povijest se upisao kao pokrovitelj i domaćin Opernog bala, najpoznatijeg bala na svijetu. Na Opernom balu Richard Lugner je u protekle 32 godine ugostio najveće svjetske zvijezde i velike dame (kompletan popis donosimo na kraju teksta), a posljednja od njih bila je Priscilla Presley s kojom je valcer zaplesao u veljači ove godine. Austrijski građevinski tajkun Richard Lugner preminuo je 12. kolovoza u 92. godini od višestrukog zatajenja vitalnih organa, a uz njegovu postelju u raskošnoj vili u Beču do posljednjeg je časa bdjela ucviljena udovica Simone Reiländer, 42-godišnja glumica i Lugnerova šesta supruga s kojom se 1. lipnja vjenčao u bečkoj Gradskoj vijećnici.

image

Šestu vjenčanu tortu razrezao je u lipnju sa Simone Reiländer

BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK

Počast Richardu Lugneru odali su brojni građani, njegovi prijatelji i poznanici, a austrijski kancelar Karl Nehammer u svojoj je poruci napisao kako je "Richard Lugner bio uspješan poduzetnik i sjajna osoba, austrijski original koji nikada nije odustajao niti izgubio smjer." Takva strastvena volja za životom kakva je krasila Richarda Lugnera rijetko se viđa, a više od svega obožavao je žene i tvrdio kako je ženska ljepota ukras - ukras svijeta.

image

Mladenci su se iz Gradske vijećnice u Beču odvezli u Lugnerovom oldtimeru kabrioletu

BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK

Tako je nakon svog šestog vjenčanja sa svojom mladom sjeo u plavi oldtimer kabriolet i odveo je u noć, a Simone se austrijskim medijima pohvalila kako je njihova prva bračna noć potrajala - mnogo dulje od same ceremonije vjenčanja i svadbe.

Premda je iza sebe ostavio osobno bogatstvo od dvjesto milijuna dolara, austrijski mediji nazivali su ga milijarderom, protiv čega se Richard Lugner nije bunio, jer mu je ta titula donosila dodatni publicitet, kojeg mu ionako nije nedostajalo. Premda je strastveno volio život, smrti se nije plašio, pa je tako novinarima prije par mjeseci rekao kako je odavno naručio svoj nadgrobni spomenik, te isplanirao pogreb, kako bi svoje najbliže poštedio brige i muka.

image

Kim Kardashian i Kris Jenner ugostio je u Beču 2014.

PICTURE PERFECT/SHUTTERSTOCK

Osim toga, suprugu Simone Reiländer je, pohvalio se, u potpunosti uputio u posao, kako bi nakon njegova odlaska mogla nastaviti upravljati njegovim poslovnim carstvom, a osim udovice njegovo će bogatstvo dijeliti i sinovi Alexander i Andreas, te kćeri Nadin i Jacqueline.

Richard Lugner rođen je 11. listopada 1932. godine u Beču u braku odvjetnika Richarda Lugnera i Leopoldine Lugner, koja je tri godine nakon završetka Drugog svjetskog rata zatražila poništenje braka zbog nepoznate sudbine svog supruga kojem se u ožujku 1944. izgubio svaki trag na ukrajinskom frontu u borbama kod grada Mikolajiva.

image

Paris Hilton mu je 2007. sjedila u krilu

FRANK ROLLITZ/SHUTTERSTOCK

Richard Lugner junior je nakon mature u klasičnoj gimnaziji studirao građevinarstvo na Sveučilištu u Beču, a prvi posao dobio je u građevinskoj tvrtki specijaliziranoj za gradnju benzinskih postaja. S vlastitom tvrtkom prvo se specijalizirao za adaptaciju i obnovu povijesnih građevina u gradskoj jezgri, a 1990. otvorio je svoj shopping centar Lugner City, u sklopu kojeg se danas osim trgovina nalaze i kinodvorane.

Imao je i političkih ambicija, pa se tako dva puta bezuspješno kandidirao za austrijskog predsjednika, a medije je više od njegovog političkog programa zanimao Lugnerov turbulentni privatni život, jer je uz ukupno šest brakova imao i šest veza sa ženama koje nazivao svojim životnim partnericama. Pohvalio se da se oko izbora svojih družica savjetuje s astrologinjama, jer, kako je izjavio, sreće biti neće i ne može biti ako mu horoskop nije kompatibilan s partneričinim.

image

Talijansku TV zvijezdu Elisabettu Canalis ugostio je 2015.

WILLI SCHNEIDER/SHUTTERSTOCK

Kako god, najduže je, čak petnaest godina, izdržao u prvom braku sa svojom mladenačkom ljubavi Christine Gmeiner, s kojom je podigao dvojicu sinova i ostao poslovno povezan dugo nakon razvoda 1978.

Koliko Lugnerovo ime znači u Austriji vidjelo se na vjenčanju njegove kćeri Jacqueline, koja se udala za konzervativnog političara Lea Kohlbauera, a on je uz svoje uzeo i suprugino prezime.

image

Richard Lugner i Ornella Muti u tričetvrtinskom taktu 2020.

BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK

Od svih brakova i veza jedino je svoj peti brak s 34-godišnjom njemačkom Playboyevom zečicom Cathy Schmitz opisao kao čisti promašaj, a nakon razvoda u studenom 2016. Lugner je svojoj bivšoj, 57 godina mlađoj partnerici isplaćivao mjesečnu rentu, višestruko višu od prosječne austrijske plaće.

S trećom suprugom Susanne Dietrich u braku je izdržao pet godina, a preminula je 1990., godinu dana nakon njihova razvoda od fatalnih posljedica zbog komplikacija nakon estetske operacije.

image

Supermodel Elle MacPherson i Richard Lugner 2019.

BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK

Richard Lugner nije krio niti da mu se jedan brak raspao jer ga je supruga ostavila zbog drugog muškarca, što je - paradoksalno - pridonijelo njegovoj popularnosti kod širokih masa, koje će kralja Opernog bala pamtiti kao "legendu”, "dobru dušu", “vječitog romantičara” i "austrijskog originala".

image

Vjenčanje Richarda Lugnera i Simone Reiländer održano je 1. lipnja u Beču

BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK

POPIS SLAVNIH GOSTIJU NA OPERNOM BALU

Popisu slavnih gostiju kojima je od 1992. do 2024. bio domaćin na Opernom balu u Beču nedostaje samo jedno ime - holivudske dive Liz Taylor, koja je jedina redovito odbijala pozive Richarda Lugnera da mu se priduži u svečanoj loži najpoznatijeg bala na svijetu. No, i bez nje lista je impresivna i na neki način predstavlja životno djelo Richarda Lugnera.

1992: Harry Belafonte

1993: Joan Collins

1994: Ivana Trump

1995: Sophia Loren

1996: Grace Jones

image

Vojvotkinja od Yorka Sarah Ferguson svoju je knjigu u Beču potpisivala u trgovačkom centru Richarda Lugnera 1997.

MIKE FORSTER/DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK

1997: Sarah Ferguson

1998: Raquel Welch

1999: Faye Dunaway

image

Holivudksa zvijezda Farrah Fawcett i Richard Lugner 2001.

WILLI SCHNEIDER/SHUTTERSTOCK

2000: Jacqueline Bisset, Nadja Abd el Farrag

2001: Farrah Fawcett

2002: Claudia Cardinale

image

Valcer s Claudiom Cardinale 2002.

KARL SCHOENDORFER/SHUTTERSTOCK

2003: Pamela Anderson

2004: Andie MacDowell

image

Richard i Christine Lugner sa svojom gošćom, spajsicom Geri Halliwell 2005.

WILLI SCHNEIDER/SHUTTERSTOCK

2005: Geri Halliwell

2006: Carmen Electra

image

Supružnici Richard i Christine Lugner s Pamelom Andersonom i Kidom Rockom 2003.

WILLI SCHNEIDER/SHUTTERSTOCK

2007: Paris Hilton

2008: Dita Von Teese

image

Dita Von Teese bila je glavna gošća Opernog bala 2008.

KARL SCHOENDORFER/SHUTTERSTOCK

2009: Nicollette Sheridan

2010: Dieter Bohlen

image

Valcer Mire Sorvino i Richarda Lugnera 2013.

WILLI SCHNEIDER/SHUTTERSTOCK

2011: Karima „Ruby“ el-Mahroug, Larry Hagman, Zachi Noy

2012: Brigitte Nielsen, Roger Moore

2013: Mira Sorvino, Gina Lollobrigida

2014: Kim Kardashian, Kris Jenner

image

Richard i Cathy Lugner s Brooke Shields 2016.

BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK

2015: Elisabetta Canalis

2016: Brooke Shields

2017: Goldie Hawn

image

S Goldie Hawn na Opernom balu 2017.

KARL SCHOENDORFER/SHUTTERSTOCK

2018: Melanie Griffith

2019: Elle Macpherson

2020: Ornella Muti

image

Lani je bio domaćin Jane Fonda

BABIRADPICTURE/SHUTTERSTOCK

2023: Jane Fonda

2024: Priscilla Presley

image

Posljednja Lugnerova gošća u veljači ove godine bila je Priscilla Presley

KARL SCHOENDORFER/SHUTTERSTOCK
Linker
15. rujan 2024 14:41