Specijal Gloria Dubrovnik, 140724. Glumac Luka Peros.

 TONČI PLAZIBAT/CROPIX
ekskluzivno

Uhvatili smo Luku Peroša u Dubrovniku: Nakon 9 godina vraća se pred publiku, a zbog ovog je odbio 3 poslovne ponude

Zvijezda serije "Kuća od papira" ovih se dana priprema za predstavu "Oluja" na Dubrovačkim ljetnim igrama, a za Gloriju govori o selidbama po cijelom svijetu - od Beča i Abu Dhabija do Los Angelesa i Barcelone - te o sreći koju je pronašao uz suprugu, Brazilku Paulu Feferbaum.

Zvijezda serije "Kuća od papira" ovih se dana priprema za predstavu "Oluja" na Dubrovačkim ljetnim igrama, a za Gloriju govori o selidbama po cijelom svijetu - od Beča i Abu Dhabija do Los Angelesa i Barcelone - te o sreći koju je pronašao uz suprugu, Brazilku Paulu Feferbaum.

Glumačkom ansamblu ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara pridružilo se troje domaćih zvijezda s uspješnom inozemnom karijerom i tako začinilo dramski program zvjezdanim sjajem. Osim Gorana Višnjića i Zrinke Cvitešić, koji su krajem srpnja igrali u kultnoj Vojnovićevoj predstavi ‘‘Ekvinocijo‘‘, za posljednju dramsku premijeru na Igrama, Shakespeareovu ‘‘Oluju‘‘, angažiran je Luka Peroš.

Glumac rođen u Zagrebu prije 47 godina svjetsku slavu stekao je ulogom Marseillea u španjolskoj seriji ‘‘Kuća od papira", a pred publiku se vraća nakon devet godina, koliko nije igrao u kazalištu. Sada mu je sva koncentracija usmjerena na ulogu čarobnjaka Prospera i predstavu redatelja Vite Taufera, čija je premijera zakazana za 20. kolovoza na Lokrumu.

image
TONČI PLAZIBAT/CROPIX

"Iskreno me iznenadio poziv Senke Bulić, ravnateljice dramskog programa Igara, da se pridružim glumačkom timu ‘Oluje‘. To je ponuda koja se ne odbija i velika mi je čast i prestiž tumačiti jednu od glavnih uloga u Shakespeareovu komadu na Igrama", kaže Luka Peroš, koji već devet godina živi u Barceloni, a zbog ovog glumačkog angažmana, koji ga je proljetos doveo i u Zagreb, morao je odbiti tri poslovne ponude. Ali, kaže, zbog izgubljenih poslova ne žali.

"Proljetos sam boravio mjesec i pol u Zagrebu na čitaćim probama, upoznao sam Vitu Taufera, s kojim prvi put radim. Ima osebujan redateljski rukopis, lijepo mi je s njim raditi, nema nervoze, nema presinga, a i ansambl predstave je fantastičan. Glumci su iz raznih kazališta, moju kćer Mirandu igra odlična mlada glumica Ružica Maurus, a čast mi je dijeliti scenu i s Franjom Dijakom koji igra Calibana. Bit će to malo drugačija predstava od one koju bi možda publika očekivala za ovakvu klasičnu literaturu, ali to je Vitin rukopis i nadam se da ćemo napraviti dobar posao."

Luka je sudjelovao i na otvorenju ovogodišnjih Igara i dobio svoju porciju uzvika i zafrkancije koja tradicionalno stiže s tribina za vrijeme generalne probe. Kaže, izuzetno stresno iskustvo koje će pamtiti cijeli život.

"Bio sam Dugi Nos iz Držićeva ‘‘Dunda Maroja‘‘, neke riječi sam progutao, nisam pogodio ni dubrovački naglasak pa je s tribina stigao rafal raznih komentara uz onaj najglasniji: ‘Vratite nam Pređu‘. Mog divnog Pređu Vušovića kojeg bi i ja sam najradije vratio među nas da mogu. Kako sam veliki emotivac, ne moram vam reći da nisam od srama spavao do pet ujutro. Zato sam na samom otvaranju Igara, prije nego što sam stupio pred publiku, pogledao u nebo i zamolio Pređu da mi pomogne. I bilo je puno bolje", otkrio nam je u razgovoru Luka Peroš koji je samo za novi broj Glorije govorio i o novim projektima, djeci i životu u Španjolskoj.

Linker
05. rujan 2024 11:19