TONČI PLAZIBAT/CROPIX
Niže uspjehe

Zagrebačka glumica o ostvarenju snova u Veneciji i ljubavi s kolegom zbog kojeg je zavoljela Korčulu

Mlada i talentirana Tesa Litvan jedna je od glavnih glumica u talijanskom filmu ‘Diva futura‘ - koji konkurira za Zlatnog lava na skorašnjoj Mostri - a za Gloriju govori o svojoj opčinjenosti Rimom, ali i Korčulom gdje ljetuje s partnerom, inspicijentom Rokom Grbinom

Mlada i talentirana Tesa Litvan jedna je od glavnih glumica u talijanskom filmu ‘Diva futura‘ - koji konkurira za Zlatnog lava na skorašnjoj Mostri - a za Gloriju govori o svojoj opčinjenosti Rimom, ali i Korčulom gdje ljetuje s partnerom, inspicijentom Rokom Grbinom

Zagrebačku glumicu Tesu Litvan (28) zatekli smo na odmoru u Korčuli gdje uživa nakon naporne sezone te s uzbuđenjem iščekuje odlazak u Veneciju na najstariji filmski festival Mostra gdje početkom rujna dolazi kao - filmska zvijezda. Naime, jedna je od glavnih glumica u filmu "Diva futura", talijansko-američke glumice, scenaristice i redateljice Giulije Louise Steigerwalt, koji je ušao u glavni natjecateljski program i borit će se za nagradu Zlatni lav. Veliki je to uspjeh za film i redateljicu, a još veći za glumicu koja je već šest godina u angažmanu zagrebačkog HNK-a prvo kao stipendistica, a trenutačno kao stalna vanjska suradnica.

"Jako sam uzbuđena, prvi put odlazim na tako veliki i ugledni filmski festival, prvi put ću pogledati i film u kojem sam igrala, a nadam se da ću uspjeti uživo vidjeti i neku od svjetskih zvijezda. Naš film je na programu 4. rujna u 22 sata, a u 19 sati u istoj dvorani prikazat će se ‘‘Joker: Ludilo u dvoje‘‘ s Joaquinom Phoenixom i Lady Gagom u glavnim ulogama. Bit će tamo još mnogo slavnih glumaca, a dolazak na Mostru, koliko mi je poznato, najavili su i Angelina Jolie, Tilda Swinton, Julianne Moore, John Turturro, Brad Pitt, George Clooney... Mogu reći da se jako veselim", rekla nam je Tesa Litvan, koja je već spremna za crveni tepih. Nosit će nježnoružičastu dugu haljinu domaćeg brenda Nebo čije će kreacije imati na sebi i danju. U njihov modni izričaj zaljubila se kada je tamo odabrala haljinu za maturalnu večer koju nosi još i danas.

image
TONČI PLAZIBAT/CROPIX

A ulogu u filmu koji se bazira na biografiji Debore Attanasio, nekadašnje tajnice popularne agencije za erotsku zabavu Diva Futura, Tesa je dobila na audiciji između 120 glumica. Naša glumica već je surađivala s redateljicom Giulijom Louise Steigerwalt na njezinom prethodnom filmu ‘‘Settembre‘‘ i jako joj se svidjela.

"To je bilo vrijeme korone i produkcija je tražila glumicu u cijeloj regiji za ulogu Rumunjke Ane. Nekako su došli do mog imena i kontaktirali me preko Instagrama jer nisu uspjeli dobiti moj kontakt. Priznajem da mi se to u početku učinilo kao neka prevara ili zafrkancija, ali kako su me samo tražili e-mail, ja sam im ga poslala misleći da se od toga nikakvo zlo ne može dogoditi. Nakon audicije preko Zooma, ubrzo sam se našla u Rimu. Bila su to dosta čudna vremena, svako toliko negdje je bio lockdown, nosile su se maske, a meni su iz produkcije sugerirali da kada sletim u Rim samo kažem da sam glumica i da dolazim na snimanje filma pa da neću imati nikakvih problema. Iako mi se to činilo kao besmisleno hvalisanje, kada sam stigla na carinu rekla sam im povod mog dolaska i, na moje čuđenje, njihovom oduševljenju nije bilo kraja. Talijani, pogotovo Rimljani, jako vole film, kod njih se puno snima i baš poštuju glumce. To doba korone donijelo mi je i jedno neplanirano veselje, u gradu bez turista našla sam se potpuno sama pred znamenitom Fontanom di Trevi ", prisjeća se Tesa Litvan.

image
TONČI PLAZIBAT/CROPIX

Već tijekom snimanja tog filma, krajem 2021., redateljica joj je rekla kako priprema novi film i kako je vidi u jednoj od uloga. Točnije u ulozi Mađarice Eve Henger, supruge glavnog lika.

"No, unatoč njezinim željama, ipak sam morala proći audiciju kao i svi glumci. To su velike produkcije, radi se s puno više novca nego kod nas i nema mjesta propustima", govori Tesa, koja je ovo proljeće dva i pol mjeseca provela u Rimu. Dok je snimala ‘‘Settembre‘‘ nije uopće znala govoriti talijanski, dok ga je za ulogu Eve Henger naučila, kaže, prilično dobro.

"Filmska ekipa me zezala kako sam progovorila na rimskom narječju, kratim slogove kao i domaći stanovnici i da zapravo uopće ne govorim talijanski, već rimski. A to nije ni čudno jer sam već toliko bila u Rimu da mi je njihov govor ušao u uho. Prvo sam ih molila da govore sporije, no sada ih skoro sve razumijem. Daleko je to od standardnog talijanskog", smije se glumica, koja se potpuno zaljubila u Vječni grad, gdje se već osjeća kao kod kuće, njihov južnjački temperament i ponajviše gastronomiju. I sama obožava kuhati, kao i jesti, a u Rimu se ispraksirala u pripremanju tjestenina, pogotovo njihove tipične carbonare.

image
TONČI PLAZIBAT/CROPIX

Osim kuhanja, Tesa Litvan koju smo gledali kao Ančicu u filmu ‘‘Nosila je rubac črleni", gdje je posudila i glas prasici Bebi, ima i mnogo drugih hobija. Pjeva, svira razne instrumente, plete, štrika, obožava čitati...

"Ove godine zadala sam si zadatak da pročitam 50 knjiga i nedostaje mi još dvadesetak naslova da ispunim zadanu normu. Čitam doslovce sve, a da ne teglim knjige sa sobom na putovanja, čitam ih preko Kindlea. To mi je puno spretnije i bitno smanjuje težinu mojih kofera, a preko Kindlea učim i tekstove za kazalište i film. Ne znam hoću li uspjeti naći vremena za sve knjige koje želim pročitati jer me nakon povratka iz Venecije odmah očekuju probe za predstavu ‘‘Kralj Gordogan‘‘, nadrealističke drame iz pera Radovana Ivšića koju na scenu postavlja Rene Medvešek", govori glumica, kojoj jesen donosi i snimanje jednog domaćeg filma.

Svoj odmor započela je u Dubrovniku gdje je na Igrama pogledala predstavu ‘‘Ekvinocijo‘‘ sa Zrinkom Cvitešić i Goranom Višnjićem u glavnim ulogama te u režiji svojeg profesora Krešimira Dolenčića, koja ju je oduševila. "Kad god mogu, podržim kolege, bilo da se radi o teatru ili filmu. Tako sam bila i na filmskom festivalu u Puli kako bih pogledala film ‘‘Šlager‘‘ redatelja Nevija Marasovića s Lanom Barić i Jankom Popovićem Volarićem u glavnim ulogama. Film me oduševio, a ‘‘Ekvinocijo‘‘ je zaista prava hit predstava, od režije, glumaca pa sve do bajkovitog ambijenta", ističe Tesa.

No, u Dubrovnik nije stigla samo zbog premijere ‘‘Ekvinocija‘‘ već i zbog toga što je na predstavi radio njezin životni partner, inspicijent Roko Grbin s kojim se prije tri godine zbližila u njihovom matičnom zagrebačkom HNK-u. O ljubavi nije previše razgovorljiva, no ne skriva da joj je lijepo u vezi s kazalištarcem. On joj je otkrio Korčulu odakle je rodom i Tesa se zaljubila u grad, arhitekturu, atmosferu i, naravno, gastronomiju..

image

Tesa Litvan i partner Roko Grbin u Rimu

Privatna arhiva

"Nedavno smo uživali na Makarunadi koja se održava u Žrnovu, gdje se radi taj poznati otočki specijalitet - žrnovski makaruni, domaća tjestenina s bogatim mesnim umacima. I bilo je odlično. Roko ima obiteljsku kuću baš u starom dijelu Korčule koja je predivna, blizu je gradska plaža i nemjerljivo je manja gužva nego u Dubrovniku. Ovdje je razvijen nautički turizam, tako da su i nešto drugačiji gosti, ima odličnih restorana i zaista je jako lijepo. Moja obitelj ima apartman u Premanturi tako da ljeto dijelim između sjevera i juga", kaže glumica.

A dok Tesa radi i putuje, u Premanturi joj je s roditeljima, novinarom Goranom Litvanom i mamom Jasenkom, umirovljenom menadžericom, ostao njezin ljubimac, 12-godišnji dalmatiner Panda. Zbog visokih godina ne može putovati sa svojom gazdaricom, a ionako su mu sada draža izležavanja kod kuće nego putovanja i duge šetnje.

image

Tesa Litvan sa svojim psom

Privatna arhiva

Iako Tesa puno radi, ne žali se nikada na posao jer sve obaveze dobro raspodijeli, a ljeto tradicionalno uvijek ostavi za odmor. Iako poštuje kolege koji rade na Dubrovačkim ljetnim igrama i na Splitskom ljetu, ona taj dio godine mora imati samo za sebe. Jer osim što puno radi u svom teatru gdje igra i dječju predstavu ‘‘Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas‘‘ u kojoj se može čuti i kako lijepo pjeva, sinkronizira crtane filmove i strane serije, snima domaće serije, a svako toliko nađe i novi hobi.

Nada se da će joj se otvoriti i neke nove prilike nakon festivala u Veneciji, ali kaže da je za sada zanima samo snimanje u Italiji, gdje ima i svog agenta. Nema sumnje da će svojim neospornim talentom, ali i nevinim djevojačkim izgledom, blijedom puti i crvenom kosom zasigurno zaintrigirati još kojeg talijanskog redatelja.

Linker
05. rujan 2024 11:12