VEDRAN PETEH CROPIX
Upoznajte Petra

Zgodan i uspješan! Zagrepčanin obožava sport, modu i financije, a na korak je i do doktorata u Velikoj Britaniji

Petar Heraković godinama je trenirao dizanje utega i nizao uspjehe, no nakon završetka srednje škole shvatio je da će financije biti njegov život, danas je na doktoratu u engleskom gradiću Sheffieldu, ali nije napustio ni sport jer je član Izvršnog odbora Hrvatskog dizačkog saveza.

Petar Heraković godinama je trenirao dizanje utega i nizao uspjehe, no nakon završetka srednje škole shvatio je da će financije biti njegov život, danas je na doktoratu u engleskom gradiću Sheffieldu, ali nije napustio ni sport jer je član Izvršnog odbora Hrvatskog dizačkog saveza.

Doktor znanosti sa svega 32 godine, uskoro će se time moći pohvaliti nekadašnji dizač utega, a danas uspješan poslovni čovjek, Zagrepčanin Petar Heraković koji je nakon završenog MBA studija na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta upisao doktorat na Sheffield Hallam Universityju u engleskom gradiću Sheffieldu, udaljenom oko sat i pol vožnje automobilom od Manchestera. Grad je to u kojem je osnovan prvi nogometni klub na svijetu, koji je svojedobno bio jedan od najvećih industrijskih gradova u Velikoj Britaniji i po statistici najsigurniji grad u toj zemlji, a krajem listopada upravo u njemu Petar će ponosno preuzeti svoju doktorsku diplomu.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Pružila mi se prilika za doktorat u inozemstvu jer je moj zagrebački fakultet imao suradnju s tim britanskim sveučilište pa tu priliku nikako nisam htio propustiti", kazao nam je Petar i otkrio čime se bavi kao stručnjak za financije.

"Istražujem tržište kapitala u Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj. U našoj zemlji je taj segment ekonomije još prilično neistražen pa sam imao dosta posla, da sam znao da će biti ovako mislim da se ne bih još upustio u to", kroz smijeh govori Heraković koji je počeo raditi već na prvoj godini ZŠEM-a. "Za početak su to bili neki studentski poslovi, no na petoj godini sam shvatio da će moja karijera biti vezana za transakcije, odnosno spajanje i preuzimanje kompanija, što radim i danas. Radio sam primjerice na prodaji RTL-a i brojnih drugih kompanija", otkriva Petar. U Hrvatskoj postoji četiri velike firme koje se time bave, Petar je radio u dvije, a trenutačno je u jednom odvjetničkom uredu, u kojem je, kaže, prezadovoljan.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Dolazim sretan na posao, ima nas desetak u uredu, svi osim mene su odvjetnici i jako se lijepo slažemo i nadopunjujemo. Mislim da je vrlo bitno kakva je atmosfera na poslu na kojem provodimo puno vremena", objašnjava Petar koji uz posao predaje Osnove financija na Sveučilištu Algebra Bernays.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Nije mi teško uskladiti posao i predavanja jer obožavam i jedno i drugo. Ujutro radim, popodne sam sa studentima, volim prenositi svoje znanje mladim ljudima", kaže Petar. No, bitno je i dobro se odmoriti. Ovo ljeto proveo je u Rimu i Budimpešti kao i na našoj obali. "Imam kuću u Sukošanu gdje mi žive roditelji pa mi je to prva stanica svako ljeto, a dosta vremena proveo sam i u Splitu budući da ondje imam puno prijatelja", govori Heraković koji se u slobodno vrijeme druži s djevojkom i prijateljima, planinari i trenira. U šoping, kaže, ide jednom godišnje, a u ormaru ima više od dvadesetak odijela budući da mu je to, kako kaže, radna odjeća.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Rad u financijskoj industriji dosta je utjecao na moj stil odijevanja – volim business casual stil i trudim se izgledati uredno. Privatno, preferiram klasiku, volim jednostavne boje, bež, plave nijanse, crno i ne robujem trendovima. Volim se odijevati u high street trgovinama, a inspiraciju obično pronalazim slučajno kad vidim nekoga tko je odjeven točno po mom guštu", iskren je Petar koji smatra kako se muškarci u Hrvatskoj odijevaju konzervativnije nego u ostatku Europske unije.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Za kraj smo Petra upitali koja je tajna njegova uspjeha? "Prije svega podrška roditelja. Bez njih ne bih uspio ostvariti sve što želim. Bili su uvijek tu za mene i stvarno me bezuvjetno podržavali u svemu i ne znam kako bih im se dovoljno zahvalio. Također, sport ima veliki udio u mojoj karijeri jer me naučio radu i disciplini što mi je bilo ključno u ostvarivanju većine mojih ciljeva", zaključuje Petar Heraković.

Linker
13. rujan 2024 08:04