U Zagreb se preselio lani

 BILJANA BLIVAJS/CROPIX
U samom centru grada

Životni zaokret bivšeg modela: Bio je miljenik Karla Lagerfelda, a zbog ozljede se vratio u Zagreb i - otvorio sjajan lokal

Nakon četvrt stoljeća karijere modela u svijetu visoke mode Adnan Taletović se lani skrasio u Zagrebu, a svoj bistro Marelica Art Latte želi patentirati kao hrvatski gastronomski brend.

Nakon četvrt stoljeća karijere modela u svijetu visoke mode Adnan Taletović se lani skrasio u Zagrebu, a svoj bistro Marelica Art Latte želi patentirati kao hrvatski gastronomski brend.

Na prvi pogled vidi se da 57-godišnjem poduzetniku Adnanu Taletoviću, bivšem top modelu koji je dva i pol desetljeća bio jedan od omiljenih manekena legendarnog Karla Lagerfelda, moda i dalje mnogo znači. Na razgovor za Gloriju stigao je u vlastitoj kreaciji - plavom odijelu šivanom po mjeri u pariškoj krojačnici, kravati Paula Smitha i cipelama Berluti, a na ruci je nosio podmornički model ručnog sata Panerai, iznimno otporan na oštećenja i udarce, koji je usprkos svojoj iznimnoj vrijednosti nenametljiv i ne upada u oči.

Takav je i njegov vlasnik Adnan Taletović, koji se nakon nevjerojatne modne karijere i poslova za Toma Forda, Versace, Bvlgari, Moschino, Paco Rabannea, Jeana Paula Gaultiera, Christiana Diora, Yvesa Sainta Laurenta, Oliviera Strellija, Dirka Bikkembergsa i Karla Lagerfelda, lani skrasio u Zagrebu. Mnogi pamte da se Taletović na vrhuncu popularnosti potkraj 90-ih pojavio i u Severininom spotu za hit pjesmu "Da si moj", ali za njega danas sve to su samo lijepa sjećanja i nezaboravni doživljaji, dok je on okrenut budućnosti i novim izazovima.

image

Uređenje interijera prepustio je stručnjacima iz tvrtke A&A Interior

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image

U Marelici nitko neće ostati žedan i gladan

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Razgovarali smo u njegovom bistrou "Marelica Art Latte", koji je otvorio Petrinjskoj 47, u strogom središtu Zagreba. Otvorio ga je sa željom da svojim gostima ponudi trendy mjesto s vrhunskim izborom kave, čaja, biodinamičkih vina i šampanjaca te izbalansiranim zdravim obrocima koncipiranima na namirnicama niskog glikemijskog indeksa.

"Marelica je zapravo mjesto točno po mom ukusu: kombinacija koncepta zdravog života, vrhunskog užitka i umjerene zabave u magičnoj atmosferi, gdje je svaki detalj u pripremi i posluživanju hrane i piće jako bitan", priča Adnan Taletović koji je idealan prostor za svoj zagrebački lokal tražio mjesecima. A kad ga je napokon pronašao, njegovo je unutarnje uređenje prepustio arhitektima iz zagrebačke tvrtke A&A Interior.

"Idući cilj mi je da Marelica za tri godine postane prepoznatljiv hrvatski brend, s lokalima po cijeloj obali od Opatije i Rijeke do Dubrovnika", govori Taletović, koji se u sličnom poslu okušao u Rabatu, glavnom gradu Maroka, gdje je dvije godine vodio La Maison Fresh & Bio. Uhodao je posao i La Maison afirmirao u jedan od najoriginalnijih restorana u marokanskoj metropoli koji i danas posluje s vrhunskim recenzijama, ali se na kraju odlučio na povratak u Hrvatsku.

image

Čaj se priprema i poslužuje na ceremonijalan način

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image

Adnan Taletović

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image

Matcha čaj smatra se zelenim eliksirom zdravlja

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Presudila je teška ozljeda na skijanju u švicarskom Gstaadu, od čijih posljedica sam se mjesecima oporavljao u bolnici Sv. Katarina pod nadzorom dr. Dragana Primorca. Spasio mi je rame, koje je opet funkcionalno, a ja sam na kraju Zagreb odabrao kao mjesto za život", priča Taletović, koji je odrastao i školovao se u Rijeci.

Kao studenta prava na ulici ga je potkraj osamdesetih primijetila modna agentica i ponudila mu da se preseli u Italiju i započne karijeru modela. U proteklih tridesetak godina proputovao je cijeli svijet, radio s najvećim modnim kućama i brendovima, pozirao fotografskim veličinama kao što Mario Testino, Albert Watson i Arthur Elgort, a od svijeta mode se oprostio ulogom u filmu "Reinkarnacija" koji je 2014. režirao Karl Lagerfeld.

"Moda mi je danas zabava", priča Taletović i dodaje da su njegovi omiljeni dizajneri Ralph Lauren i Tom Ford, s kojim je počeo surađivati na samom početku njegove karijere, dok je još bio asistent stilist u Gucciju.

"Pratim da od samog početka, a njegova strukirana odijela s V reverima po meni su najljepša muška odijela", kaže Taletović kojeg danas ipak najviše zanima izgradnja vlastitog ugostiteljskog brenda.

image

Adnan Taletović na snimanje je stigao u vlastitoj kreaciji, odijelu šivanom po mjeri u pariškoj krojačnici

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image

Svaka salata priprema se sa supernamirnicima po želji gostiju

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image

Gosti mogu uživati u najfinijim organskim čajevima iz cijelog svijeta

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Ime sam odabrao jer marelica budi asocijacije na divne trenutke djetinjstva - mamine kolače te gusti sok od marelice, a naš flagship proizvod je tart od marelice", govori Taletović, koji svoj izgled i uvijek istu kilažu zahvaljuje zdravom stilu života, izbalansiranoj prehrani i redovitoj tjelovježbi četiri puta tjedno - vježba u teretani, vozi bicikl i pliva.

"Zbog posla sam cijeli život morao paziti što i koliko jedem, a na kraju se to razvilo u dijeljenje užitaka s drugima, tako bih nazvao svoj biznis", priča Taletović, čiji će lokal s terasom imati tridesetak stolova. A posebno je ponosan je na ponudu najkvalitetnijih specialty vrsta kave i organskih čajeva iz cijelog svijeta.

image

Svoj bistro "Marelica Art Latte" želi patentirati kao hrvatski gastronomski brend

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image

Zdravi deserti niskog glimekijskog indeksa oduševit će i najzahtjevnije goste

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
image

Zaštitni znak bistroa je tart od marelica

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Naša kava dolazi iz Gvatemale, Etiopije, Kolumbije, Indonezije, Brazila, Perua i Meksika, a čajevi iz Japana, Kine, Južne Koreje, Indije, Šri Lanke, Vijetnama, Južne Afrike i Argentine. Posebnu pozornost posvećujemo pripremi, a naši baristi specijalisti su za latte art i ceremonijalnu pripremu čaja. Sve napitke pripremamo s vodom koja prolazi dvostruki filter reverzne osmoze, a koristimo je i za kuhanje", kaže Taletović.

U pripremi svake šalice kave i čaja baristi precizno mjere količinu, temperaturu i vrijeme, a uz doručak, brunch i poslovni ručak, u ponudi su i sokovi, smoothieji od svježeg voća i povrća te deserti s dodacima superhrane kao što je spirulina, chia, maca, acai, guarana, goji, lukuma, kokosov šećer, matcha, reishi, ashwagandha... Premda se zdravo i umjereno hrani, te redovito vježba, biologija čini svoje, a Adnan Taletović sjedine i druge znakove treće životne dobi prihvaća bez opiranja i trauma.

"Svaki dio života i svaka dob imaju svoju čar, a sebe prihvaćam kakav jesam, nemam s tim nikakvih problema, dapače. Svijet mode dao mi je nezaboravne doživljaje i iskustva, koja sad želim podijeliti sa svojim gostima u Marelici Art Latte", zaključuje Taletović.

image

U ponudi su i biodinamički šampanjci

BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Linker
04. listopad 2024 10:19