BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Hrabra i odvažna

Životni zaokret zagrebačke pravnice: "Odvažila sam se pokrenuti posao koji je vrlo riskantan i nisam požalila"

Za prelazak iz dobro plaćene profesije u nesigurne privatne vode, i to još u nedovoljno cijenjenom kreativnom poslu, potrebna je velika doza hrabrosti. No, Ivi Viljevac Toš rizik se isplatio: njezine kreacije omiljene su među ženama svih dobi i zvanja postavši dobro poznato ime u svijetu dizajna nakita.

Za prelazak iz dobro plaćene profesije u nesigurne privatne vode, i to još u nedovoljno cijenjenom kreativnom poslu, potrebna je velika doza hrabrosti. No, Ivi Viljevac Toš rizik se isplatio: njezine kreacije omiljene su među ženama svih dobi i zvanja postavši dobro poznato ime u svijetu dizajna nakita.

Zagrepčanka Iva Viljevac nakit je izrađivala još u osnovnoj školi, no kad je došlo vrijeme za odluku o karijeri, odabrala je onu pravnice. Međutim, prije sedam godina shvatila je kako se ipak ne želi baviti pravom, već izrađivanjem nakita, pa je prionula razvijanju tog posla. Krajem prošle godine otvorila je vlastiti dućan u samom središtu Zagreba tik do butika njezine sestre, dizajnerice Diane Viljevac, a predano radi i na novoj kolekciji nakita. Posao joj nije zasjenio privatni život: prije tri mjeseca poslala je majka malenom Šimunu pa je jedva pronašla nekoliko sati vremena za snimanje budući da joj dan, kaže, prekratko traje.

Kako ste se odlučili pokrenuti vlastiti brend nakita?

- Uvijek sam težila biti dijelom okruženja koje cijeni napredak i učenje, zbog čega sam od najranijih dana znala da ću se posvetiti obrazovanju. No, nisam dopustila da moje želje i motivaciju uguši pritisak niti sam si ograničavala kreativnost zbog fakulteta koji sam odabrala. Potreba da se kreativno izražavam u meni je bila stalno prisutna i u jednom trenutku mog sazrijevanja postala mi je najdraži, a kasnije i najvažniji dio dana. Taj put sam odabrala jer me ipak najviše ispunjava, a sve ono što sam naučila kroz formalno obrazovanje i, možemo reći, životnu školu, velika su mi pomoć u održavanju vlastitog brenda. Naučila sam da živimo u svijetu predrasuda i sretna sam zbog te životne lekcije, jer mi ne pomaže samo u poslu, već i u mom osobnom razvoju. Prihvaćanje da mnogi ne znaju što sve stoji iza izrade jednog komada nakita dalo mi je dodatno samopouzdanje i želju da ne odustajem, nego da idem svojim putem i vjerujem u to što radim. Odvažila sam se pokrenuti posao koji je vrlo riskantan, često shvaćen neozbiljno, ali moj fokus je bio i ostao na onome što radim. Prihvatila sam i loše, izazovne strane vođenja vlastitog posla, jer i one postoje, i naučila da mogu puno više nego što sam mislila.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

U kojem trenutku ste se odlučili za promjenu karijere?

- Još u osnovnoj školi izrađivala sam nakit i znala sam da aktivnost koja mi nikada nije dosadila sa sobom mora donijeti nešto više od hobija za opuštanje. Službeno sam zakoračila u poduzetničke vode 2017. godine, no to je samo rezultat višegodišnjeg rada, isprobavanja i promišljanja o tome što i kako želim predstaviti široj publici. Naime, nakon što sam tek zakoračila u punoljetnost, nakit koji sam izrađivala su počeli primjećivati i drugi, i taj je interes iz godine u godinu postajao sve veći. Kada sam došla u razdoblje gdje uz sve druge obaveze više nisam mogla udovoljiti svima zbog prevelikog opsega posla, shvatila sam da je jedini pravi put pretvaranje hobija u ozbiljan biznis jer mi savjest nije dopuštala kašnjenje ili manjak profesionalnosti u dogovorima.

Kako izgleda vaš kreativni proces kada stvarate?

- Inspiriraju me moje prošle kolekcije, nakit koji sam već predstavila, i koji poželim nadograditi ili predstaviti u drugom svjetlu kroz male izmjene. Uvijek polazim od onoga što sam već napravila, upoznala i smišljam varijacije koje će uz male izmjene donijeti sasvim novi proizvod. Međutim, kada zakoračite u svijet dizajna, nije teško pronaći inspiraciju. Bilo da je riječ o praćenju trendova, putovanjima i upoznavanjima drugih kultura, komunikaciji s drugim ljudima, inspiracija vas uvijek nađe ako imate otvoren um. Poseban je osjećaj mira koji me ispunjava kada projekt na kojem sam radila mjesecima bude spreman za predstavljanje publici, a najveće zadovoljstvo osjećam kada vidim da su to što sam stvorila prihvatili oni kojima je i namijenjeno.

Koji nakit je sada u trendu?

- Kombinacija različitih boja metala trenutačno je jedan od najvećih trendova, a meni je posebno drag jer ga zaista nije teško slijediti. Moja zadnja kolekcija posvećena je upravo tome i neizmjerno uživam gledati kako dodavanjem ili oduzimanjem određenih boja nakita dobivamo sasvim novi izgled. I premda se trendovi stalno mijenjaju, neki komadi nakita nikada ne izlaze iz mode. To su, primjerice, biseri, koji svojim elegantnim izgledom izgledaju besprijekorno u svim ljetnim kombinacijama. Pratim trendove, ali želim naglasiti da je svakom dizajneru, pa tako i meni, važno ostati svoj i slijediti vlastiti potpis, tako da bez obzira na aktualna predviđanja o "must have" dodacima ovog proljeća i ljeta, uvijek se vodim onime u što se uvjerim da moje klijentice žele i traže. Sa sigurnošću mogu reći da će i ova topla sezona biti idealna za jednostavnije komade nakita, ringove svih veličina, prstenje s personaliziranom notom i poludrago kamenje koje s pažnjom uvrštavam na nakit kako bi i takvi luksuzni materijali mogli ostati dovoljno jednostavni za svakodnevne kombinacije.

Budući da ste estetski tip osobe, kako biste opisali svoj modni stil?

- S godinama se moj stil razvijao, stoga mogu reći da danas naginjem klasici. Volim jednostavne komade, vječne, koji se mogu kombinirati na više načina. Detalji su ti koji styling podižu na višu razinu. U skladu s time, cipele, torba i nakit ključni su detalji mojih kombinacija. Uz to su kvalitetna košulja, sako i udobne traperice neizostavni komadi u mojoj garderobi.

Tko je najviše utjecao na vaš stil?

- Moje dvije starije sestre su imale najveći utjecaj na razvoj mog stila, za koji danas mogu reći da se ipak razlikuje od njihovog.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Pratite li trendove?

- Pratim trendove, ali ne volim im biti podložna. Niti privatno, a osobito ne poslovno. Ostajem dosljedna svom stilu, s naglaskom na minimalizam u svim sferama života. Jako cijenim jednostavnost, bilo u ljudima oko sebe ili kada je pitanje odjeće ili nakita koji nosim.

Vaša sestra Diana je dizajnerica, posuđujete li haljine od nje, a ona od vas nakit?

- Naravno, obožavam sestrin dizajn i za gotovo svaku posebnu prigodu biram upravo njezine haljine. Sada kada imamo prodajna mjesta jedna do druge, nikad nije bilo lakše "ukrasti" dobar komad odjeće, a ni njoj svratiti po novi nakit.

Imate još jednu sestru. Kako je bilo odrastati s dvije sestre?

- Da, tu je i najstarija sestra Tea, koja je, moram naglasiti, također u kreativnim vodama. Ona se okrenula dizajnu interijera i tako nas tri pokrivamo sva kreativna područja. Koliko god da smo na prvu slične, toliko smo i različite. Različiti karakteri i različiti stilovi znače samo jedno, odrastanje uz dvije sestre je bilo zanimljivo.

Koja je vaša idealna odjevna kombinacija?

- Budući da je ljeto stiglo, trenutačno obožavam midi i maksi pamučne ili lanene haljine, jednostavnog kroja i udobne natikače. Uz to volim kombinirati neku "statement" torbicu.

Koji je najskuplji odjevni predmet koji imate u ormaru?

- Inače sam slaba na cipele, ali titulu najskupljeg predmeta koji posjedujem zauzima torba brenda xxx

Gdje najčešće kupujete?

- Gdje kod da kupujem, to mora biti online. Izbjegavam trgovine kad god mogu, tako da volim naručivati sa stranica Mango, H&M, MyTheresa, Luisaviaroma, Outnet.

Koji su vam omiljeni dizajneri?

- Na prvo mjesto stavljam sestru Dianu Viljevac. Njene haljine tako laskaju figuri da im osobito nakon poroda ne mogu odoljeti. Naglase ono što treba i sakriju nedostatke, a ugodne su za nošenje. Volim Ronny Kobo, Alemais, Zimmerman.

Tko po vama od poznatih osoba ima dobar stil?

- Britanska odvjetnica Amal Clooney.

Prije tri mjeseca postali ste mama, koliko vam se život promijenio?

- Život mi se promijenio za 180 stupnjeva, na bolje. Dani su sporiji, ali brže prolaze, ako to ima smisla; mame će shvatiti. Vrijeme koje sam imala za sebe sada posvećujem Šimunu i još učim kako balansirati između svih obaveza. On je moj fokus i dnevna rutina skroz je podređena njemu. Kava se pije malo ranije i malo kraće, ljenčarenja i gledanja serija nema, ali zato ima puno pjesmica, maženja i ljubavi.

Koje mirise volite?

- Volim različite mirise, ovisno o dobu godine. Drvenasto, citrusno i puderasto, ili kombinacije. Trenutačno su mi omiljeni Valaya Parfums de Marly, Wood Sage & Sea Salt Jo Malone i Pure Musc Narciso Rodriguez.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Koja je vaša beauty rutina?

- Jutarnja njega sastoji se od nježnog pilinga i neizostavnog SPF-a od Dermalogice, seruma s vitaminom C, a otkako je stigao Šimun, i hidratantnih jastučića za područje oko očiju od L‘adrije. Večernja rutina razlikuje se s obzirom na doba godine, a trenutačno koristim liniju za izbjeljivanje i sprječavanje hiperpigmentacija od Dermalogice i hidratantnu kremu za područje oko očiju.

Koja su vam omiljena mjesta u Zagrebu?

- Parkovi s puno hlada i mjesta za šetanje, Maksimir, Jarun i Bundek.

Koji su vam planovi?

- Ne planiram puno otkad sam postala mama, jer kako sam već spomenula, on mi je glavni fokus. Radim manje, ali na vrijeme smo organizirali poslovanje, da ne pati bez mog prisustva. Nova kolekcija je osmišljena i vrlo skoro izlazi, a tome se jako veselim.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Linker
07. rujan 2024 07:45