Kada je ako ne sada pravo vrijeme da si izgradimo imunitet, najlakše je to preko hrane koju jedemo, po tom su pitanju šparoge neizostavna namirnica, a mi vam donosima pet magičnih i jednostavnih recepta po izboru naših gastro novinara magazna Gloria IN.
Šparoge su bogat izvor antioksidansa, ali i vitamina 'K', ključnog za zdravlje krvnih žila te kostiju. Visoka nutritivna i niska kalorijska vrijednost samo su neke od prednosti zelene delikatese. Sada je njeno vrijeme - evo ideja kako je iskoristiti.
RIŽOTO OD ŠPAROGA
Sastojci (za 4 osobe)
- 35 dag riže
- 40 dag šparoga
- sol i papar po želji
- 10 dag luka
- 5 dag naribanog sira grana padano
- 2 žlice maslinovog ulja
- 5 dag maslaca
Priprava
Šparogama odlomiti vrhove te u vodi kratko prokuhati srednje tvrde dijelove stabljika za temeljac. Na ulju popržiti nasjeckani luk, dodati trećinu vrhova šparoga te kratko popržiti. Dodati rižu i podliti s malo temeljca. Pirjati uz miješanje i dodavanje temeljca. Kad riža gotovo omekša, dodati ostatak šparoga, posoliti i popapriti. Dodati maslac, naribati sir te promiješati. Ostaviti minutu-dvije na vatri i poslužiti.
VEGETARIJANSKA PIZZA
Sastojci (za veliku pizzu)
- 40 dag glatkog brašna, sol, papar,
- 1 dl maslinovog ulja,
- 1/2 kocke svježeg kvasca, origano,
- 10 dag rikule, 2 dl umaka od rajčica,
- 15 dag svježeg tvrdog sira,
- 10 cherry rajčica, 10 šparoga,
- 10 dag šampinjona, 10 zelenih maslina,
- 10 crnih maslina,
- 3 režnja češnjaka
Priprava
Od brašna, soli, maslinovog ulja, kvasca, malo vode te prstohvata origana i papra umijesiti tijesto. Pustiti da odstoji pola sata, razvući i staviti na lim za pečenje. Tijesto preliti umakom od rajčica te posuti origanom. Šampinjone, šparoge i cherry rajčice narezati na veće komade i rasporediti po tijestu. Dodati masline, sitno nasjeckani češnjak, razmrvljeni sir i rikulu. Po želji posoliti i popapriti. Pećnicu zagrijati na 250 stupnjeva, staviti pizzu pa temperaturu spustiti na 230 stupnjeva. Peći 10 do 15 minuta.
FRITAJA OD ŠPAROGA
Sastojci (za 4 osobe)
- 2 šalice divljih šparoga,
- 5 jaja,
- 2 dl mlijeka,
- žlica maslinovog ulja,
- 10 dag pršuta,
- malo luka
Priprava
U širokoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju popržiti ploškice pršuta. Kad se zapeku, ubaciti šparoge, a po želji dodati nekoliko cherry rajčica. Posoliti, popapriti te preliti umućenim jajima u koje je dodano mlijeko. Poslužiti s mladim lukom, rotkvicama i domaćim kruhom.
MANISTRA SA ŠPAROGAMA I KOZICAMA
Sastojci (za 4 osobe)
- 70 dag kozica
- 2 vezice šparoga
- 50 dag tjestenine po izboru
- 4 režnja češnjaka
- pola vezice peršina
- 1 dl bijelog vina
- 4 peperoncina
- korjenasto povrće za juhu
Priprava
Kozice očistiti, a od glava i ljuski te korjenastog povrća napraviti riblji temeljac. Na maslinovom ulju propirjati češnjak, dodati vrhove šparoga, potom očišćene kozice te zdrobljene peperoncine. Podliti s vinom i s malo temeljca te pustiti da kuha nekoliko minuta. Na kraju umiješati kuhanu tjesteninu te usitnjeni peršin.
ŠPAROGE SA SKUTOM I POŠIRANIM JAJETOM
Sastojci (za 4 osobe)
- 4 jaja
- vezica šparoga
- 2 cikle
- 2 srca artičoke
- 30 dag ovčje skute
- 1 dl jabučnog octa
- 0,5 dl balzamičnog octa
- maslinovo ulje
- sok 1 limuna
- šećer
- sol i papar
Priprava
Šparogama odstraniti tvrdi dio stabljike i prokuhati ih u kipućoj vodi jednu minutu. Ohladiti u ledenoj kupki. Ciklu skuhati, oguliti i narezati na četvrtine, začiniti balzamičnim octom, maslacem, šećerom, solju i paprom te peći u pećnici na 160 stupnjeva desetak minuta. Jaja poširati u vrućoj, ali ne kipućoj vodi s dodatkom soli i jabučnog octa oko 3 minute, odnosno dok bjelanca ne koaguliraju. Skutu pri serviranju samo posoliti s malo cvijeta soli, a šparoge začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem. Poslužiti sve zajedno s jajetom, narezanom ciklom i artičokama.
Pročitajte i:
- VIDEO | David Skoko otkrio nam je omiljeni uskrsni recept, tajnu sretnog braka i vrhunski projekt
- Naš poklon vama: Besplatno čitajte novo digitalno izdanje Gloria delicija!
- Iskoristite jedinstvenu priliku: 'Osvojite' vrhunskog chefa Davida Skoku samo za sebe!
- Svega se možemo odreći, ali ovih pet tradicionalnih uskrsnih jela nikako - imamo i recepte!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....