Prinčevi William i Harry

 EDDIE MULHOLLAND/SHUTTERSTOCK
HLADNI ODNOSI

Ima slike, ali nema tona: Prvi susret Williama i Harrya nakon više od godine dana pokazao je koliko je dubok ponor između braće

Prinčevi su došli na misu zadušnicu svom tetku, lordu Robertu Fellowesu koji je bio privatni tajnik kraljice Elizabete II., a s Lady Jane Spencer, starijom sestrom svoje šogorice Lady Diana, podigao je troje djece.

Prinčevi su došli na misu zadušnicu svom tetku, lordu Robertu Fellowesu koji je bio privatni tajnik kraljice Elizabete II., a s Lady Jane Spencer, starijom sestrom svoje šogorice Lady Diana, podigao je troje djece.

Šira javnost, posebno izvan Ujedinjenog Kraljevstva, ne poznaje dovoljno dobro lik i djelo nedavno preminulog lorda Roberta Fellowesa, no pokojni privatni tajnik najdugovječnije europske monarhinje Elizabethe II. na britanskom dvoru godinama se smatrao jednom od najmoćnijih i najomiljenijih osoba iz njezine sjene.

Preminuo je 29. srpnja u 84. godini, a vijest o njegovoj smrti objavljena tek nakon što je u privatnoj ceremoniji pokopan na groblju u Norfolku, kraju u kojem je rođen 11. prosinca 1941. Misa zadušnica za pokojnika održana je, pak, 28. kolovoza u crkvi sv. Marije (St. Mary‘s Church) u Snettishamu, a prisustvovali su joj, kako pišu britanski mediji, prinčevi William i Harry.

image

Supružnici Lord Robert Fellowes i Lady Jane Fellowes, koja je starija sestra Lady Diane

IKON PICTURES/SHUTTERSTOCK

Britanski prestolonasljednik i njegov mlađi brat tako su se prvi put nakon 14 mjeseci i krunidbene svečanosti svog oca kralja Charlesa našli na istom mjestu da odaju počast svom ujaku i pomole se za njegovu dušu. Lord Robert Fellowes, naime, bio je suprug Lady Jane Spencer, starije sestre njihove tragično preminule majke Lady Diane, a njihovo troje djece 44-godišnja Laura Jane Fellowes, 41-godišnji Alexander Robert Fellowes i 39-godišnja Eleanor Ruth Fellowes njihovi su bratić i sestrične. A njegova druga šogorica Lady Sarah McCorquodale (rođena Spencer), bila je, što je bila javna tajna, prva ljubav tadašnjeg princa Charlesa, prije nego što je započeo vezu s Dianom.

image

Lord Robert Fellowes s kćeri Laurom Jane i suprugom Lady Jane Fellowes

SHUTTERSTOCK

Osim toga Lord Robert Fellowes bio je tajnik kraljice Elizabete II. u najosjetljivijem trenutku za monarhiju i pretpostavlja se da je njegov utjecaj bio odlučujući da se vladarica koja je danima nakon Dianine pogibije izbjegavala medija, javnosti prvi put obrati kao baka, čime je raspoloženje javnosti okrenula u svoju korist.

image

Princ Charles i Lady Sarah Spencer na skijanju 1978.

JAMES GRAY/DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK

Premda je u najburnijem razdoblju Charlesovog i Dianinog razvoda bio beskrajno odan i lojalan kruni, čini se da je Lord Robert Fellowes pronašao način kako da održi i do kraja ne naruši odnos sa šogoricom, a pogotovo ne s njezinim sinovima, svojim nećacima Williamom i Harryjem.

image

Obitelj Spencer na okupu 1985. na proslavi 21. rođendana grofa Charlesa Spencera: princeza Diana, princ Charles, Sarah McCorquodale i Lady Jane Fellowes

KEITH BUTCHER/SHUTTERSTOCK

Kako god, susret prinčeva Williama i Harryja je na oproštaju od ujaka prema svjedočenju nazočnih protekao hladno, a braća su se nastojala izbjegavati koliko god je to bilo moguće. Da izbjegne pompu oko prvog ponovnog susreta s Williamom nakon lanjske krunidbene svečanosti svoga oca kralja Charlesa III., princ Harry je preko svojih kanala početkom tjedna pustio vijest da nakon uzbudljivog četverodnevnog putovanja sa suprugom Meghan Markle u Kolumbiju nema namjeru prisustvovati misi zadušnici za svog ujaka u Snettishamu. Ali se ondje ipak pojavio.

image

Kraljica Elizabeta II. svom je tajniku Lordu Robertu Fellowesu dodijelila Orden za zasluge koji nose i Sir Roger Penrose, Lord Foster od Thames Banka, velečasni Owen Chadwick, princ Philip, princ Charles, Sir Michael Atiyah, Sir Anthony Caro, Sir Tom Stoppard, Neil MacGregor, Sir Tim Berners-Lee, Lord Eames, Sir David Attenborough, Jacob Rothschild, Lord May od Oxforda, baronesa Boothroyd, Sir Michael Howard, Lord Martin Rees od Ludlowa, prečasni Jean Chretien i David Hockney

SHUTTERSTOCK

U Veliku Britaniju je stigao sam, a prema izjavama svjedoka na misi zadušnici je zauzeo mjesto u jednoj od stražnjih klupa, a s Williamom se nije niti pozdravio. Narodskim rječnikom bila je to slika bez tona, a tako će do daljnjeg i ostati, jer raskol među braćom može svojim angažmanom ublažiti i razriješiti samo njihov otac.

image

Princ William sa suprugom Kate Middleton i bratom Harryjem 2014.

ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

No, kralj Charles već dugo uopće ne odgovara na pozive i poruke svog mlađeg sina, koje mu stižu službenim i neslužbenim kanalima, te preko posrednika, jer svom mlađem sinu ne može oprostiti ponašanje i postupke nakon bijega s Meghan Markle iz Buckinghamske palače.

image

Braća William i Harry sa suprugama na proslavi stote obljetnice Kraljevskog ratnog zrakoplovstva 2018.

SHUTTERSTOCK

Točka na "i", čini se, bila je najava da u listopadu stiže reprint i meko izdanje Harryjeve autobiografije "Rezerva", što je ponovno dodatno narušilo odnose između Montecita i Londona. Princ Harry je, doduše, u svijetlu teških bolesti svoga oca i šogorice Kate, premda je za to imao dogovor s izdavačem, odbio objaviti nove sočne detalje, ali to je slaba utjeha princu Williamu i kralju Charlesu. Jer originalno izdanje ionako vrvi optužbama, koja će se zahvaljujući reprintu "Rezerve" ponovno naći u fokusu medija i javnosti.

image

Prinčevi William i Harry 2022.

SHUTTERSTOCK
Linker
05. rujan 2024 11:07