DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK
Srebrni pir

Kraljevski par proslavio 25 godina braka: Bili su u sjeni ostalih članova, a danas su ključni za monarhiju

Među rijetkima su u kraljevskoj obitelji bez problema u braku i većih skandala, a sunarodnjaci ih vole zbog radišnosti i skromnosti koju su pokazali pozirajući za novi portret.

Među rijetkima su u kraljevskoj obitelji bez problema u braku i većih skandala, a sunarodnjaci ih vole zbog radišnosti i skromnosti koju su pokazali pozirajući za novi portret.

Portret princa Edwarda i njegove supruge Sophie kako casual odjeveni i opušteni poziraju u vrtu svoje rezidencije Bagshot Parka u Windsoru, nenametljivo je obilježio njihov značajan dan, 25. obljetnicu braka. Mlađi brat kralja Charlesa jedini je sin pokojne kraljice Elizabete koji se nije razveo: otkako je u kapelici Svetog Jurja, u dvorcu Windsor, 19. lipnja 1999., oženio pučanku Sophie Rhys-Jones, par uživa u nepomućenom bračnom skladu. Od tada do danas, jedine pogreške koje bi danas teško mogli opisati kao skandale, napravili su 2000-tih.

image

Službeni portret povodom 25. godišnjice braka

CHRIS JELF/BUCKINGHAM PALACE/WPA POOL/SHUTTERSTOCK CHRIS JELF/BUCKINGHAM PALACE/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Princ je osnovao filmsku i TV produkcijsku kuću Ardent Productions dok je njegova supruga, PR konzultantica, nastavila raditi poslije udaje. Problem je bio u tome što su se njihovi poslovi nespretno ispreplitali s obavezama u njegovoj obitelji. Primjerice, Edward je 1987. angažirao sestru, princezu Anne i starijeg brata, princa Andrewa, u kvizu "It‘s A Knockout". Nagovorio ih je odjenuti srednjovjekovne kostime i izvesti nekoliko slapstick skečeva za televiziju. Bila je to jedna od rijetkih prilika kad se princeza Anne opustila pred kamerama, no zgoda s kvizom ipak nije dobro primljena u kraljevskoj obitelji. Kap preko čaše bila je situacija kada se televizijska ekipa Edwardove tvrtke Ardent Productions našla na sveučilištu St. Andrews, kad je tamo studirao princ William.

Charles je bio bijesan. Sklopio je dogovor s vodećim britanskim medijima da Williama ostave na miru dok studira, ali Edward je, čini se, htio ekskluzivu iako se radilo o njegovom nećaku. S druge strane, Sophie je obožavala raditi kao konzultantica za odnose s javnošću, no to joj nije pomoglo izbjeći novinarsku spačku. Prerušenom šeiku, tobožnjem potencijalnom klijentu, 2001. godine neoprezno je otkrila nekoliko detalja o kraljevskoj obitelji ne sluteći da je novinar. Rekla je, među ostalim, da joj je svekrva "draga stara dama", navodi Daily Mail. Iako Sophie nije mislila ništa loše, u Tvrtki je odlučeno da se Edward i njegova supruga otad bave samo obiteljskim poslovima.

image

Sophie, vojvotkinja od Edinburgha s kćeri Louise Windsor i vojvodom od Kenta na ovogodišnjoj paradi Trooping the colour

SHUTTERSTOCK

Recimo i to da su se zaljubili zahvaljujući njenom poslu: početkom 90-ih princ Edward, angažirao ju je pomoći mu promovirati dobrotvorni teniski događaj. Počeli su izlaziti, a kako je princ bio u sjeni starije braće, mediji su ih uglavnom puštali na miru. Poslije vjenčanja, koje se pamti i po tome što su uzvanike (osim Elizabete II.) zamolili da ne nose šešire, darovana im je titula grofova od Wessexa. Roditelji su 20-godišnje lady Louise Windsor i 16-godišnjeg Jamesa, grofa od Wessexa, s tim da je njihovo starije dijete došlo na svijet u dramatičnim okolnostima. Kći Louise rodila se 2003. nekoliko tjedana prerano, hitnim carskim rezom, a dvije godine ranije, Sophie se suočila s po život opasnom izvanmaterničnom trudnoćom.

image

Edward i Sophie zajedno su već 25 godina

STEPHEN LOCK/CPNA POOL/SHUTTERSTOCK

Kad su prebrodili izazovno razdoblje, bračni par izgradio je imidž radišnih članova kraljevske obitelji s kojima nema nikakvih problema. Sunarodnjaci ih vole, posebno decentnu i uvijek raspoloženu 59-godišnju Sophie koja je u međuvremenu postala omiljena snaha pokojne kraljice. Danas su nezamjenjivi, dijelom i zbog smanjenog radnog tempa kralja Charlesa, dugog oporavka Catherine, princeza od Walesa od preventivnih tretmana protiv karcinoma te micanja osramoćenog princa Andrewa s javnih dužnosti.

image

Sa sinom Jamesom, grofom od Wessexa u travnju 2023.

SHUTTERSTOCK

Prema želji roditelja, kralj Charles dao je 2023. titulu vojvode od Edinburgha skromnom Edwardu na njegov 59. rođendan. Bila je to nagrada za naporan rad i neokaljan ugled u javnosti. Stoga je njihov srebrni pir popraćen s posebnim simpatijama Britanaca i mnogi su im na društvenim mrežama poželjeli još toliko sretnih godina u braku.

Linker
20. lipanj 2024 11:13