Švedska princeza sa suprugom Danielom i djecom Estelle i Oscarom

 MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
Veliko slavlje

Nadvladala je sve nedaće: Iza princeze Victorije su brojni izazovi, a sada - ne skida osmijeh s lica

Buduća švedska kraljica ovih je dana proslavila rođendan u kraljevskoj rezidenciji okružena najbližim članovima obitelji, a tom prilikom još je jednom odagnala glasine o problemima u braku s princem Danielom.

Buduća švedska kraljica ovih je dana proslavila rođendan u kraljevskoj rezidenciji okružena najbližim članovima obitelji, a tom prilikom još je jednom odagnala glasine o problemima u braku s princem Danielom.

Nasljednica švedske krune, princeza Victoria, rođendan tradicionalno slavi u ljetnoj kraljevskoj rezidenciji, palači Solliden na otoku Olandu. No, nije to slavlje samo za obitelj već fešta kojoj prisustvuju brojni Šveđani, a traje nekoliko dana pod nazivom Victorijini dani. Ima tu zabave za sve uzraste, svečani koncert, dodjela godišnje nagrade koja nosi njezino ime, konjske utrke, ples, pjesma...

image

Švedska princeza sa suprugom Danielom i djecom Estelle i Oscarom

MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
image

Švdeska kraljevska obitelj sa slavljenicom

SHUTTERSTOCK

Victoria je proslavila 47. rođendan, a na podnevnoj svečanosti protekle nedjelje u vrtu dvorca pojavila se cijela obitelj, švedski kralj Carl Gustaf i kraljica Silvia, slavljenica sa suprugom Danielom i njihovom djecom Estelle i Oscarom, Victorin brat, princ Carl Philip sa suprugom Sofijom i njihovo troje djece Alexanderom, Gabrielom i Julianom te Victorijina sestra, princeza Madeleine sa suprugom Chrisom O‘Neillom i njihovom djecom Leonorom, Nicolasom i Adrienne. Velika i sretna obitelj pridružila se sugrađanima, odgledala prigodan program na kojem je nastupio dječji zbor Kulturne škole Borgholm uz koje je zapjevao i kralj, razdragana princeza kratkim govorom zahvalila se okupljenom mnoštvu. U prošlosti je često znala nositi lokalnu nošnju, no ovaj put, vjerojatno zbog vrućine, odabrala je dugu ljetnu haljinu cvjetnog uzorka na kopčanje.

image

Nježni trenuci mame i sina

SHUTTERSTOCK

Od slavljenice Victorije nije se odvajala njezina 12-godišnja kćer Estelle koja će švedsku krunu naslijediti od mame, a ona je već polako priprema za buduću ulogu. Princeza Victoria ionako se već ponaša kao kraljica, ima puno više kraljevskih obaveza od svog oca koji je prošle godine proslavio pedeset godina na tronu i tako postao kralj s najduljim stažem u Švedskoj, no kako ima problema sa srcem, posao rado prepušta svojoj kćeri. A osim što će od oca naslijediti kraljevski tron, od oca je dobila u "nasljedstvo" i disleksiju. Zbog problema u čitanju bila je i zlostavljana u osnovnoj školi, a kada je s osamnaest godina preuzela ulogu nasljednice krune što ju je stavilo u središte medijske pozornosti, obuzela ju je tjeskoba, a na fakultetu se suočila i s poremećajem prehrane.

image
SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
image

Victorijin brat, princ Carl Philip sa suprugom Sofijom

SHUTTERSTOCK

‘‘Zbog disleksije sam kao djevojčica mislila da sam glupa i spora‘‘, rekla je o svom prvom problemu, a onaj koji ju je uveo u vrtlog anoreksije i depresije riješila je uz stručnu pomoć. ‘‘Upoznala sam različite tehnike i naučila sam kako njima upravljati‘‘, rekla je Victoria koja je vrlo angažirana oko mentalnog zdravlja mladih, jednako kao i njezin plavokrvni kolega, princ Harry.

Princeza je uglavnom okrivila društvene mreže gdje se svi prikazuju presavršenim i postavljeni standardi za djecu i mlade su nerealni. ‘‘Za mene je važno da djeca budu djeca‘‘, rekla je princeza koja još uvijek svoje mališane, osim u posebnim prigodama, čuva daleko od javnosti i pruža im bezbrižan život kakav ona možda nije imala.

image

Princeza Estelle s bakom

SHUTTERSTOCK

Princeza Victoria, najstarije dijete kralja Carla XVI Gustafa i kraljice Silvije, koja je s tri godine postala prestolonasljednica kad je 1980. promijenjen zakon o nasljeđivanju u kraljevskoj obitelji, od tada je u središtu zanimanja švedske javnosti. Princeza je studirala u Francuskoj, a kad je tamo oboljela od anoreksije, otišla je preko Atlantika i studij nastavila u Americi. Činilo se da je tamo bila sretna, no nedugo nakon što se vratila u domovinu prekinula je višegodišnju vezu s filmskim producentom Danielom Collertom i zapala u depresiju. U to je doba, kako bi se oporavila, počela odlaziti u teretanu, a njezin je vlasnik Olof Daniel Westling postao princezin osobni trener. Bilo je to 2001., a već sljedeće godine njih dvoje su prohodali. Javnost nije bila na njihovoj strani jer mu žilama nije kolala plava krv, a ni princezini roditelji nisu bili oduševljeni kćerinim izborom, no s vremenom su i jedni i drugi prihvatili samozatajnog mladog fitness trenera kao budućeg kraljevskog zeta i, jednog dana, kada Victoria naslijedi prijestolje od oca - švedskog kralja supruga.

Dvorjani su prionuli zadataku da ga ubrzano poduče svemu što treba znati član kraljevske obitelji: kako se odijevati i ponašati na banketima i prijemima, kako istupati u javnosti, odgovarati na novinarska pitanja... Budući princezin muž u javnosti je objavio kako mu ne smeta što će nekada morati dva, tri ili više koraka iza svoje supruge i kako ne smatra da će time biti povrijeđen njegov muški ponos, no inzistirao je na tome da se njihovoj djeci omogući što je moguće više normalno djetinjstvi, a svi su se u kraljevskoj obitelji složili s njim.

image

Princeza Victoria i princ Daniel na kraljevskom banketu u prosincu 2022. godine

PONTUS LUNDAHL/TT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Zaručili su se 2009. i sljedeće godine postali muž i žena. Bilo je to prvo kraljevsko vjenčanje u Švedskoj nakon 1976., a mladenkin otac pritom je otpratio kćer prema oltaru, čime je prekršio prilično strogo, ali nepisano pravilo u svojoj kraljevini. Kako se u njoj puno polaže na ravnopravnost spolova, na vjenčanjima mladenka i mladoženja zajedno, ali sami, dolaze do oltara. Ipak, iako je kralj, pristao je na kompromis: odveo je kćer do polovice puta, gdje joj se pridružio mladoženja, a on se vratio na svoje mjesto u katedrali u Stockholmu.

Olof Daniel Westling postao je princ Daniel, vojvoda od Västergötlanda, a princeza se u braku s njim doimala kao da nikada u životu nije bila sretnija. Prvo dijete, princezu Estelle, rodila je 2012., a četiri godine kasnije na svijet je došao i princ Oscar. S dvora su redovito objavljivali fotografije sretne obitelji i sve se činilo idilično - do 2021. kada su se u javnosti pojavile informacije o nevoljama u braku zbog navodne Danielove izdaje. A iako su i Victoria i Daniel demantirali glasine, one nisu utihnule, pa se princ osjetio ponukanim da u jednom od svojih rijetkih istupa u javnosti, u televizijskom intervjuu snimljenim povodom njegovog 50. rođendana, progovorio o njima.

"To su zlobne, lažne glasine, a iako nema nijedne razumne osobe koja vjeruje u njih, ipak imaju ozbiljne posljedice za moju obitelj", zavapio je tada princ Daniel koji sada uživa u obiteljskoj idili.

Linker
04. rujan 2024 06:52