INVICTA KENT MEDIA/SHUTTERSTOCK
Pritisak je sve veći

Novi udar na princa Andrewa: Kralj Charles pronašao je elegantan način kako iseliti brata iz rezidencije Royal Lodge

Otkazivanje deseteročlanom timu zaštitara otkriva da kralj ne namjerava odustati od namjere da se njegov mlađi brat iseli iz goleme vile Royal Lodge i useli u bivšu rezidenciju Harryja i Meghan.

Otkazivanje deseteročlanom timu zaštitara otkriva da kralj ne namjerava odustati od namjere da se njegov mlađi brat iseli iz goleme vile Royal Lodge i useli u bivšu rezidenciju Harryja i Meghan.

Čini se da je kralj Charles pronašao elegantan način kako iseliti mlađeg brata, princa Andrewa, iz rezidencije Royal Lodge na posjedu Windsor, vrijedne oko 30 milijuna funta. Kralj je ovog vikenda najavio bratovom deseteročlanom timu zaštitara da njihove usluge od jeseni više neće biti potrebne. Kralj ih plaća iz vlastitog džepa jer je vojvoda od Yorka 2020. zamoljen ne obavljati javne dužnosti zbog sramoćenja kraljevske obitelji, čime je izgubio pravo da ga osigurava policija. Kad su policajci zaduženi za njega prije četiri godine povučeni, privatno osiguranje plaćao mu je stariji brat: jako je skupo, stoji oko 3 milijuna funta godišnje stoga ne čudi da je Charles već tada razmetnom bratu rekao da taj aranžman neće trajati dovijeka. Kralj očito gubi strpljenje i vrši sve snažnije pritisak na brata: otkako je preminula njihova majka, kraljica Elizabeta, pritišće Andrewa da se s bivšom suprugom Sarah Ferguson, preseli u Frogmore Cottage, bivšu rezidenciju princa Harryja i Meghan. Daleko je manja od Royal Lodgea, ima pet soba u odnosu na golemo zdanje od 30 soba s bazenom i okućnicom od 90 hektara u kojem je nekada boravila kraljica majka (mama pokojne kraljice Elizabete II.). Vojvodi od Yorka i njegovoj bivšoj supruzi ne seli se u manji prostor, premda je također smješten na posjedu Windsor.

S druge strane, Frogmore Cottage detaljno je preuređen je dok Royal Lodge vapi za obnovom, piše Daily Mail.

Održavanje vile iz 19 stoljeća iz koje se Andrew odbija iseliti, košta oko 400.000 funta godišnje. Izgleda oronulo, vidi se da je već neko vrijeme kuća prepuštena sama sebi jer žbuka pada s vanjskih zidova, otvori za klina uređaje su zahrđali, perivoj je zapušten...

image

S bivšom suprugom Sarah Ferguson dijeli isti krov, Royal Lodge

SHUTTERSTOCK

Kad je Andrew prošle jeseni posljednji put razgovarao s Charlesom o preseljenu, dogovorili su se da će osim 260.000 funta, koliko iznosi njegov povlašten, godišnji najam vile (plaća ga instituciji koja se brine za sva imanja Krune, Crown Estateu), ulagati u održavanje posjeda. Andrew se obvezao plaćati 400 tisuća funti godišnje kako bi Royal Lodge blistao, no s obzirom na to da vila danas loše izgleda, čini se da je to daleko od istine. Upravo bi taj detalj mogao biti ključan za izbacivanje princa Andrewa iz zdanja u koje se uselio 2003. kad je s Crown Estateom potpisao ugovor o najmu na 75 godina. Među uvjetima bilo je održavanje posjeda, što Andrew ne čini. Upitno je može li si priuštiti život u Royal Lodgeu jer ga je prijateljstvo s osuđenim pedofilom Jeffreyem Epsteinom financijski skupo stajalo. Otkako se morao povući se iz javnog života i prestati obavljati kraljevske dužnosti, ostao je bez državne apanaže.

image

Otkako je morao odstupiti s javnih dužnosti, princ Andrew rijetko nosi vojnu odoru za razliku od braće, kralja Charlesa i princa Edwarda te sestre, princeze Anne

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Morao je prodati vilu u Švicarskoj kako bi 2022. platio nagodbu od 9.4 milijuna funta Virginiji Giuffre zbog seksualnog zlostavljanja: jer ju je triput seksualno napao kad joj je bilo 17 godina. Uz to, morao je zaustaviti građansko suđenje na sudu u New Yorku na kojem ga je tužila, a financijska nagodba bila je jedini način da zaustavi neugodni pravni postupak. Vojvoda uporno negira da je seksualno zlostavljao maloljetnicu, no kraljevska obitelj procijenila je da je bolje da joj plati odštetu nego da se sramote suđenjem prvom članu britanske kraljevske obitelji na američkom tlu.

To je, ukratko, razlog zbog kojeg se princa Andrewa rijetko viđa u javnosti i zbog čega je postao trn u oku svom starijem bratu. Budući da je održavanje Royal Lodgea jako skupo, kralj je namjerava iznajmiti za milijun funta godišnje, daleko veći iznos od onog koji Andrew plaća dok imanje propada.

Linker
05. rujan 2024 11:13