JOHN SHELLEY COLLECTION/AVALON/PROFIMEDIA
Omiljena princeza

Obljetnica smrti princeze Diane: Stilska inspiracija i nakon 27 godina

Za života budno se pratio svaki njezin korak, a do danas je ostala jednako obožavana.

Za života budno se pratio svaki njezin korak, a do danas je ostala jednako obožavana.

Danas je 27. obljetnica smrti princeze Diane koja je tragično poginula u prometnoj nesreći u tunelu Pont de l‘Alma u Parizu. Njezina prerana smrt rastužila je ne samo Veliku Britaniju nego i cijeli svijet. Ljudi su mjesecima nakon njene smrti ostavljali cvijeće, svijeće, čestitke i osobne poruke ispred Kensingtonske palače.

Poznata još kao "Kraljica srca", Diana Spencer i princeza od Walesa, tragično je preminula od posljedica zadobivenih u automobilskoj nesreći u Parizu. Bježala je od napornih paparazza koji su se pod svaku cijenu željeli infiltrirati u njezin ‘novi‘ život, nakon što se 1996. rastala od princa Charlesa. Princeza od Walesa sjedila je na stražnjem sjedalu luksuznog Mercedesa koji se zabio u potporni stup tunela, a u nesreći su preminuli i njezin ljubavnik, filmski producent Dodi al-Fayed, te vozač Henri Paul, koji je vozio pod utjecajem alkohola i antidepresiva.

image

Princ Charles i princeza Diana

LFI/PHOTOSHOT/AVALON/PROFIMEDIA

Diana je pohađala nekoliko privatnih škola u Engleskoj i Švicarskoj, ali nije bila akademski uspješna. Ipak, bila je poznata po svojoj skromnosti, toplini i ljubaznosti, što će kasnije postati prepoznatljive karakteristike njezinog javnog života. Za života, znatiželjna javnost i mediji pratili su njezin svaki korak, a do danas je ostala jednako obožavana - ujedno je i ultimativna modna ikona čije su modne inspiracije ostale jednako aktualne i poželjne sve ove godine.

image
ANWAR HUSSEIN/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Popularnosti među mlađim generacijama pridonijele su serije i filmovi o njezinom životu: "The Crown" u produkciji Netflixa, u su prikazani najvažniji događaji iz njezinog života, a osim popularne serije, njezin život prikazan je i u filmu iz 2021., "Spencer" s Kristen Stewart u glavnoj ulozi. O outfitima se za vrijeme promocije filma puno govorilo, a obožavaju ga slavne dame - primjerice, Rihanna koja je izjavila: "svaki styling bio joj je na mjestu, s odjećom je bila gangsta".

U englesku kraljevsku obitelj unijela je razigranost i nije se bojala prkositi njihovim uštogljenim pravilima. Njezin modni stil bio je elegantan, hrabar i često inovativan, a ostavio je dubok trag na modnu industriju i javnost. Diana je, kroz svoje modne odabire, uspjela kombinirati klasične kraljevske standarde s modernim trendovima, stvarajući jedinstven stil koji je postao prepoznatljiv diljem svijeta.

image
JOHN SHELLEY COLLECTION/AVALON/PROFIMEDIA

Njezin stil u tom razdoblju karakterizirale su odvažne boje, elegantne linije i sofisticirani krojevi. Diana je također počela eksperimentirati s odjećom koja je bila manje tradicionalna za jednu članicu kraljevske obitelji, poput hlača i odvažnih večernjih haljina. Posebno je bila poznata po nošenju elegantnih koktel haljina koje su naglašavale njezinu figuru, često u tamnim bojama ili s odvažnim detaljima.

image
MARTIN KEENE/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Lady Diana bila je mnogo više od princeze. Bila je simbol promjene, modernizacije monarhije i most između kraljevske obitelji i običnih ljudi. Iako je njezin život bio obilježen velikim osobnim izazovima i tragedijama, njezino nasljeđe ostaje inspiracija mnogima.

Linker
10. rujan 2024 14:14