ANWAR HUSSEIN/PA IMAGES/PROFIMEDIA
Ponovno svoji

Prekinuli dugu tradiciju: Princ Harry i Meghan Markle promijenili prezime svojoj djeci

Dok je dio javnosti ova odluka šokirala, dok drugi pak tvrde kako su supružnici time pokazali zajedništvo i snagu.

Dok je dio javnosti ova odluka šokirala, dok drugi pak tvrde kako su supružnici time pokazali zajedništvo i snagu.

Princ Harry i Meghan Markle promijenili su prezimena svoje djece na svojoj službenoj web stranici. Umjesto pod prezimenom Mountbatten-Windsor, od sada će biti poznati kao Archie i Lilibet Sussex, a web stranica novog izgleda zamijenila je njihovu staru stranicu Archwell.

Prezime Mountbatten-Windsor dekretom je odredilo Tajno vijeće, službeni savjetnici pokojne kraljice Elizabete II - 1960. godine i primjenjivalo se na potomke Njezinog Veličanstva i princa Philipa po muškoj liniji, a Meghan i Harry odlučili su tu tradiciju prekinuti. Prisjetimo se, kada su rođeni, Archie i Lilibet nisu dobili titule princa ili princeze, jer nisu bili unuci tadašnjeg monarha. Međutim, kad je kralj Charles postao monarh u rujnu 2022., njihov status se promijenio. U ožujku 2023. otkriveno je da Archie i Lilibet koriste kraljevske titule, a kada je princeza Lilibet krštena, njihova su imena ažurirana u princ Archie od Sussexa i princeza Lilibet od Sussexa na službenoj web stranici kraljevske obitelji.

image
BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Odluka Meghan Markle i princa Harryja da koriste kraljevske titule za svoju djecu izazvala je tada značajnu pažnju javnosti i medija. To je podijelilo obožavatelje i izazvalo kraljevsku svađu optužujući ih da se hvale svojim vezama s kraljevskom obitelji. Reakcije javnosti na ovu odluku bile su raznolike - neki su podržavali njihovo pravo da koriste titule koje im pripadaju, dok su drugi smatrali da je to u suprotnosti s njihovom željom za privatnosti i neovisnosti od kraljevske obitelji. Odluka je također podigla pitanja o tome kako će se njihova djeca identificirati u budućnosti i hoće li igrati ikakvu ulogu u kraljevskim dužnostima.

Princ Harry i Meghan Markle nemaju društvene mreže i ne dijele privatne trenutke sa svojom djecom, no proslave rođendana Archieja i Lilibet posebna su vrsta slavlja u njihovom domu pa na profilima obožavatelja tih dana često osvane objava posvećena njihovim nasljednicima. Nedavno je, točnije u lipnju, njihova malena princeza Lilibet proslavila svoj treći rođendan. U obiteljskoj kući u Montecitu u Kaliforniji okupili su se prijatelji, članovi Meghanine obitelji i prijateljice iz susjedstva malene slavljenice, a na nedavnom službenom putovanju u Nigeriju Meghan je otkrila mnoge zanimljive detalje o kćeri Lilibet. "Omiljena aktivnost moje Lilibet u vrtiću je definitivno ples, ona jednostavno obožava svaku aktivnost gdje može skakutati uokolo", rekla je Meghan.

Linker
28. kolovoz 2024 23:45