ANDRES CASTILLA AFP
Neočekivan potez

Princ Harry i Meghan Markle kupili kuću u Europi, nimalo blizu njegovoj rodnoj zemlji, a posebna je to pobjeda za Meghan

Kraljevski par odlučio je kupiti kuću za odmor u Portugalu, koji su u tajnosti posjetili prošle godine.

Kraljevski par odlučio je kupiti kuću za odmor u Portugalu, koji su u tajnosti posjetili prošle godine.

Princ Harry (40) i Meghan Markle (43) prošle su se godine morali pozdraviti sa svojim "europskim domom" Frogmore Cottageom, nakon što je kralj Charles (75) odlučio kako ne mogu više tamo boraviti, a sada stiže vijest o novoj nekretnini koju su odlučili kupiti u Europi. Prema pisanju Daily Maila par je kupio kuću nimalo blizu prinčevoj rodnoj Velikoj Britaniji, već u sunčanom i toplom Portugalu.

Oni nisu jedini članovi kraljevske obitelji koji su tamo odlučili kupiti imanje, jer su Harryjeva sestrična princeza Eugenie (34) i njezin suprug Jack Brooksbank (38) vlasnici kuće u CostaTerra Golf and Ocean Clubu, luksuznom kompleksu od ukupno 300 nekretnina koje se nalaze uz more u Melidesu, južno od Lisabona. Jack zapravo radi u odjelu marketinga i prodaje CostaTerre, pa on, Eugenie i njihovi sinovi žive na relaciji Velika Britanija - Portugal.

image

Meghan i Harry posjetili su Portugal u tajnosti prošle godine i to zbog kratkog romantičnog odmora

RAUL ARBOLEDA AFP

Je li to bila Harryjeva dodatna motivacija za odluku o kupnji kuće baš tamo, ne zna se, ali pretpostavlja se da su time dobili pravo na takozvanu zlatnu vizu, s kojom imaju pristup Schengenskom području Europske unije. To bi bila velika povlastica za Meghan, koja je podsjetimo, američka državljanka. Nakon što su se ona i Harry zaručili u studenome 2017., iz Kensingtonske palače poručili su da će ona u dogledno vrijeme podnijeti zahtjev za britansko državljanstvo, a glasnogovornik je potvrdio da će proći kroz proces koji traje nekoliko godina. Međutim, vojvotkinja je na kraju odustala od toga nakon što je s Harryjem napustila zemlju 2020., manje od dvije godine nakon što su se vjenčali.

Glasnogovornik Sussexovih potvrdio je u siječnju prošle godine da je kralj od njih zatražio da se odreknu svog britanskog doma, Frogmore Cottagea jer je imanje s pet spavaćih soba koje se nalazi u sklopu dvorca Windsor ponuđeno princu Andrewu, kraljevom bratu. Charlesov potez uslijedio je nakon objavljivanja Harryjevih kontroverznih memoara, "Spare", u kojima je on kritizirao članove obitelji, uključujući svoju maćehu, kraljicu Camillu, princa Williama i njegovu suprugu Kate Middleton.

image

Frogmore Cottage

SHUTTERSTOCK

Sussexi su Frogmore Cottage dobili na korištenje od pokojne kraljice Elizabete II. i to nedugo nakon što se par vjenčao u kapelici, a ono službeno pripada tvrtki Crown Estate - zaduženoj za upravljanje zemljištima i posjedima u Ujedinjenom Kraljevstvu koji pripadaju britanskom monarhu kao jedinoj korporaciji, što ih čini "suverenovim javnim imanjima", koja nisu ni u vlasništvu države, niti dio monarhova privatnog imanja. Kako bi im bilo što ugodnije, Harry i Meghan su svojevremeno renovirali imanje na što su potrošili oko 2 milijuna funti koje su financirali porezni obveznici, što su naknadno u potpunosti otplatili sami zbog brojnih kritika javnosti.

Nakon njihova preseljenja u SAD i napuštanja kraljevskih dužnosti 2020., Frogmore Cottage iznajmljen je Eugenie i Jacku s rokom do 2022. godine. Harry i njegova sestrična oduvijek su bili bliski, a ona se čak pojavila u dokumentarnoj seriji Netflixa "Harry & Meghan".

image

Princeza Eugenie i princ Harry na krunidbi kralja Charlesa

MARK STEWART/POOL/SHUTTERSTOCK

Kraljevski je par dosad već imao priliku posjetiti Portugal pa su prošle godine tamo uživali na romantičnom odmoru, na koji su u tajnosti doputovali nakon Invictus igara u Njemačkoj. To je tada potvrdio Jose Santos, voditelj Turističke zajednice regije Alenteja koja je jedna od omiljenih destinacija brojnih slavnih osoba koje ju biraju zbog diskrecije koja im je tamo omogućena. CostaTerra Golf inače je u vlasništvu tvrtke koju je osnovao Mike Meldman, jedan od poslovnih partnera Georgea Clooneya u tvrtki za proizvodnju tekile Casamigos, a u kojoj je Jack Brooksbank svojevremeno radio kao ambasador brenda.

Glavni dom Sussexovih inače je 19,5 milijuna funti vrijedna vila uređena u toskanskom stilu u Montecitu.

image

Meghan Markle i princ Harry u posjetu Kolumbiji ove godine

GTRES/SHUTTERSTOCK
Linker
17. listopad 2024 09:44