U ljubičastoj kreaciji i s važnom mašnom, Kate je dodijelila pehar ovogodišnjem pobjedniku

 SHUTTERSTOCK
Važan simbol

Što simbolizira mašna koju je nosila Kate - i zašto će je jednog dana vjerojatno predati kćeri Charlotte?

Radi se o počasti koju joj je 2016. dala kraljica Elizabeta, pokroviteljstvu nad All England Lawn and Tennis Clubom koji stoji iza tog Grand Slam turnira.

Radi se o počasti koju joj je 2016. dala kraljica Elizabeta, pokroviteljstvu nad All England Lawn and Tennis Clubom koji stoji iza tog Grand Slam turnira.

Radost što je sunarodnjaci ponovno vide uživo, dok je Catherine, princeza od Walesa prošle nedjelje, poslije muškog finala Wimbledona, dodijelila pobjednički pehar Carlosu Alcarazu, gurnula je u drugi plan malu mašnu prikopčanu na njenu haljinu. Dok je čestitala pobjedniku, izgledalo je kao da je ljubičasto-zelena vrpca tek zgodan modni detalj pričvršćen na princezinoj ljubičastoj kreaciji brenda Safiyaa. Kate je izgledala neusiljeno profinjeno, ostavljajući dojam da bi vedrim osmijehom voljela zasjeniti svoju izrazito vitku liniju i činjenicu da je borba protiv raka, najveći i najteži s izazov kojim se ikad uhvatila u koštac, ostavila traga na njenoj figuri.

Mašna se kao da se stopila s 1295 funta vrijednom haljinom na njenom drugom javnom angažmanu ove godine, otkako je objavila da će se posvetiti liječenju i proći kroz preventivnu terapiju. Istu mašnu imala je i 2023., kad je na dodjeli pobjedničkog pehara Novaku Đokoviću nosila zelenu haljinu Rolanda Moureta. Tada je sve bilo drugačije, nije bilo zdravstvenih nevolja, izazovi s kojima se iz godine u godinu suočava sve više oboljelih od raka, bili su daleko.

image

Prošle godine Kate je zabljesnula i u zelenoj haljini
Rolanda Moureta

ELLA LING/SHUTTERSTOCK

Kate je i 2022. godine, na žutu kreaciju dizajnerice Roksande Ilinčić, pričvrstila isti ukras, za što ima poseban razlog. Mašna je, zapravo, važan simbol, a princeza ga nosi od 2016. godine kad je postala pokroviteljica All England Lawn and Tennis Cluba odnosno AELTC-a, koji stoji iza turnir Wimbledonu), piše Daily Mail. Dužnost joj je prije osam godina dodijelila kraljica Elizabeta II. koja je na toj poziciji bila 64 godine i od tada do danas, Kate ne propušta finale teniskog turnira i svečanu dodjelu pehara pobjedniku, odnosno srebrnog tanjura drugoplasiranom tenisaču.

image

Prije dvije godine, kad je još bila voijvotkinja od
Cambridge, u Wimbledonu je nosila haljinu s potpisom Roksanda i važnu mašnu

ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK

Mašna, pak, označava da predsjedava odborom koji upravlja cijelim turnirom: ukratko, simbolizira to da je Kate glavna među organizatorima turniru premda su operativnu poslove preuzeli članovi teniskog kluba, koji je već godinama institucija u bijelom sportu te specijalizirane tvrtke.

image

Kreraciju Balmaina izabrala je 2023., na drugom danu teniskog turnira

DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK

Sadašnja tamnozelena i ljubičasta boja mašne, uvedene su 1909. godine jer su prethodne boje kluba - plava, žuta, crvena i zelena - bile previše slične bojama kraljevskih marinaca. Jednog dana, kad postane kraljica, Kate bi mašnu mogla predati kćeri Charlotte koja obožava tenis. Mala princeza bila je presretna što može čestitati Carlosu Alcarazu na pobjedi, nakon što ju je tenisaču predstavila njena mama. Očito je od koga je "pokupila" interes prema bijelom sportu, stoga bi, jednog dana, kad Kate postane kraljica, u Wimbledonu mogla ponosno nositi i njenu mašnu.

Linker
05. rujan 2024 14:21