Potreban im je pomoćnik koji zna velški

 SHUTTERSTOCK
Oglas za posao

William i Kate zapošljavaju novog člana tima, otkrili što sve traže, ali i jedan važan preduvjet

Oglas je objavljen na službenoj internet stranici kraljevske obitelji, a princu i njegovoj supruzi koja se, kako je proljetos pojasnila, oporavlja od preventivnih tretmana protiv karcinoma, potreban je novi pomoćnik koji će biti zadužen za Wales.

Oglas je objavljen na službenoj internet stranici kraljevske obitelji, a princu i njegovoj supruzi koja se, kako je proljetos pojasnila, oporavlja od preventivnih tretmana protiv karcinoma, potreban je novi pomoćnik koji će biti zadužen za Wales.

Britancima kojima je san upoznati Williama i Kate ili raditi za njih, pruža se rijetka prilika jer princ i princeza od Walesa traže novog člana svog osoblja. Oglas je objavljen na službenoj stranici kraljevske obitelji i osim očekivanih kvalifikacija kandidata poput diskrecije i izvrsnih komunikacijskih i organizacijskih vještina, potrebno je zadovoljiti i još jedan važan preuvjet, a to je odlično baratanje velškim jezikom. Princu i njegovoj supruzi koja se, kako je proljetos pojasnila, oporavlja od preventivnih tretmana protiv karcinoma, potreban je novi pomoćnik koji će biti ponajprije zadužen za Wales, a potom i za cijelu Veliku Britaniju.

"Pomoćnik privatnog tajnika za Wales & UK vodit će planiranje i isporuku većine javnih angažmana TRH-a u Walesu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj i doprinijeti razvoju strategije kućanstva kako bi se maksimizirao utjecaj u konstitutivnim zemljama Velike Britanije, s posebnim naglaskom na Wales... Iznimno je važno da se kandidat odlično služi velškim jezikom u govoru, a poželjno je i da se zna pismeno izražavati", stoji u oglasu.

image

Princ i pricneza od Walesa 2023., u Cardiffu,

CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Treba reći to da je velški najstariji jezik u Britaniji, postoji više od 4.000 godina. Nije ga lako savladati, no u učenju pomaže činjenica da danas postoje izvorni govornici. Naime, više od četvrtine Velšana (ukupno ih je 3,136 milijuna) govori svojim jezikom, piše The Ney York Post. Može se čuti na radijskim i TV programima i čitati u novinama, a koristi se i na svim uličnim znakovima diljem jugozapadnog dijela Britanskog otočja, poznatijeg kao Wales.

image

Potreban im je pomoćnik koji zna velški jezik

CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

"Očekuje se proaktivan, praktičan pristup radu u malom i okretnom timu te dobro poznavanje velških zajednica, poslova, vlade i poslovanja", navodi se u oglasu na koji bi se moglo odazvati mnogo Velšana.

Da je moguće dobro savladati drevni jezik, dokazao je kralj Charles. Počeo ga je učiti još od devete godine, kad ga je majka, kraljica Elizabeta, 1969. proglasila princem od Walesa. Vjeruje se da je kralj od tada do danas solidno ovladao jezikom koji ima mnogo elemenata keltskog. No, javnost zanima uče li ga William i Kate? S obzirom na to da im treba tajnik koji zna velški, očito je da je bračni par po tom pitanju, ostavio puno prostora za poboljšanje.

Linker
05. rujan 2024 11:29