Osim gastronomskih užitaka kralja Charlesa i kraljice, poznati pisac o hrani otkriva što se kuhalo na dvoru vladara od kraljice Victorije do danas.
Što se jede za kraljevskim stolom? Što vladari vole, od čega zaziru, kako izgledaju kraljevski gastronomski rituali? Sva ta često postavljana pitanja obožavatelja obitelji Windsor mogla bi, napokon, dobiti odgovor u knjizi "Cooking and the Crown: Royal recipes from Queen Victoria to King Charles III." Autor je kraljevski insajder Tom Parker Bowles, kraljičin sin i iskusan britanski pisac o gastronomiji. Već je objavio desetak knjiga o hrani, kulinarskih priručnika i kuharica s naglaskom na Veliku Britaniju, a sad će kraljev posinak otkriti gastronomske preference, običaje za stolom i recepte britanskih monarha, od kraljice Viktorije do Charlesa III. i svoje mame, kraljice Camille.
Dugo iščekivana knjiga izlazi 24. rujna, a autor će osim klasičnih recepata objaviti osvrt u kojim su jelima uživali kraljica Viktorija (koliko je poznato, nije se štedjela za stolom), njen nasljednik, Edward VII. i tako do kraljice Elizabete, njenog nasljednika Charlesa i supruge Camille. Navike za stolom od početka 19. stoljeća do danas znatno su se promijenile stoga je autor čitateljima pripremio pojašnjenja, otkriva People.
Najzanimljivije je zaviriti u pripremu jela u kojima uživaju Charles i Camilla. Kralj je, naime, zagovornik kuhanja s nula posto odbačenih namirnica, kad je stizao i zdravlje mu je dopuštalo, okušao se u uzgajanju povrća u vrtovima svoje rezidencije Highgrove i već je dugo zagovornik ekološkog vrtlarenja.
Autor knjige otkriva da njegov poočim voli "jednostavnu, zdravu i beskompromisno sezonsku hranu", a priprema je njegov osobni chef Mark Flanagan koji slijedi Charlesa i suprugu na njihova imanja, od Windsora i Sandringhama do Balmorala. Kraljevska smočnica puna je "sezonskih divota s kraljevskih posjeda, od divljači, govedine i janjetine do voća i povrća poput graška, jagoda, malina i blitve", navodi autor rođen u Camillinom prvom braku s časnikom britanske vojske, Andrewom Parker Bowlesom.
Autor navodi da Charles "uopće ne ruča" kako bi uživao u opuštenom popodnevnom čaju, engleskom običaju koji kralj shvaća vrlo ozbiljno. Popodnevni čaj tradicionalno se poslužuje u 17 sati, a tipičan kraljev obrok sastoji se, od prilike do prilike, od "makarona, pogačica, peciva, petit foura (slanih predjela veličine zalogaja), poširanih jaja ili škampa na tostu, sendviča punjenih piletinom, dimljenim lososom, šunkom i senfom, slastica od prhkog tijesta, napolitanki, kerksa te pralina". Kad je riječ o njegovoj majci, Tom Parker Bowles otkriva da za razliku od supruga, preferira vrlo lagan ručak "pileću juhu ili malo dimljenog lososa". Kraljevski par navečer si priušti opuštenu večeru "daleko od službene pompe", dodao je pisac.
Koliko god Charlesove privatne gastro navike bile jednostavne, službeni banketi sve samo ne opušteni. Uzvanicima se poslužuju obroci od najmanje tri slijeda za dugim, raskošno postavljenim stolovima u St. George‘s Hallu u Windsoru ili golemoj plesnoj dvorani u Buckinghamskoj palači. Formalni jelovnici uvijek se pišu na francuskom i šalju se kralju i kraljici na odobrenje.
"Banket nije samo jelo, već briljantno koreografiran balet, "sufle diplomacija" u svom najboljem izdanju dok kraljevi i kraljice, prinčevi, moćnici i predsjednici sjede kako bi uživali u vječnoj moći zajedničkog stola", rekao je Tom Parker Bowles, o čemu će više riječi biti u njegovoj knjizi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....