Da je svježa smokva izvrstan dodatak jelima dokazuje ‘tematski’ jelovnik krčkog bistroa Punta Di Galleto. Otkrivamo njihove recepte za pizzu, tjesteninu i slasnu mascarpone kremu koje su rado podijelili s čitateljima Glorije IN.
Sezona je smokava i najslađe su tek ubrane s drva, no izvrsne su i u slanim te slatkim jelima. Od njih se rade kreme, mogu se poslužiti kratko pečene na grilu… A u svrhu promocije te sočne, autohtone namirnice u gradu Krku već četrnaest godina u rujnu se organiziraju Dani smokava.
Voditeljica lokala Mladenka Herić suši smokve i radi džemove, a osmislila je i meni bistroa za nedavne Dane smokava na Krku.
Među lokalnim restoranima koji se natječu u pripravi maštovitih jela je i bistro caffe Punta Di Galleto, debitant ovogodišnjeg festivala. Njihov “takmičarski meni” osmislila je Mladenka Herić, voditeljica lokala i, kako je nazivaju kolege, dobri duh kuhinje.
Bijela pizza sa smokvama
Bijela pizza sa smokvama.
SASTOJCI
- tijesto za pizzu
- 50 g vrhnja za kuhanje
- 400 g sira (barem tri vrste: gauda, mozzarella, gorgonzola…)
- rukola
- 150 g tanko narezanog pršuta
- svježe smokve
- naribani parmezan
- maslinovo ulje
PRIPRAVA
Tijesto razvući u željeni oblik, premazati ga vrhnjem i po njemu posložiti sir. Rubove pizze premazati maslinovim uljem te peći na 250 stupnjeva, 8 do 12 minuta, ovisno o pećnici. Na pečenu pizzu poslagati rukolu, pršut, narezane smokve i naribani parmezan.
Tjestenina sa smokvama
Tjestenina sa smokvama.
SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)
- 350 g špageta
- 50 g mladog špinata
- 250 g ricotte
- 4 režnja češnjaka
- 8 svježih smokava
- 1 dl vrbničke žlahtine
- maslinovo ulje
- sol, papar
PRIPRAVA
Na ulju propirjati sitno narezani češnjak, dodati vino, pustiti da ispari do pola te ubaciti špinat i ricottu. Promiješati, začiniti te dodati narezane smokve. Umak pomiješati s kuhanom tjesteninom.
Mascarpone sa smokvama
Mascarpone sa smokvama.
SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)
- 250 g mascarponea
- 200 g vrhnja za šlag
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica šećera u prahu
- pola limuna
SASTOJCI ZA KREMU
- 300 g svježih smokava
- 3 žličice meda od kadulje
- 8 keksa Gran Cereale
PRIPRAVA
Izmiksati mascarpone, šećere, sok limuna te dodati tučeni šlag. Na laganoj vatri skuhati narezane i oguljene smokve s medom dok se ne dobije krema. Kekse zdrobiti. U čašu prvo složiti kekse, zatim naizmjence kremu od mascarponea i kremu od smokava. Servirati sa svježim komadićima smokve i listićima mente.
- O jelima razmišljam kod kuće, isprobavam okuse, začine i kombinaciju namirnica, i onda to prezentiram našim kuharima, koji ih dopunjuju i finaliziraju. I sama sam se iznenadila koliko svježe smokve gode na pizzi, koju smo ponudili tijekom Dana smokava, pa vjerujem da ćemo je ostaviti u stalnoj ponudi. Kod nas uspijeva nekoliko vrsta, sve su slasne i svježe i termički obrađene pa je šteta da se maksimalno ne iskoriste - govori Mladenka Herić, koja smokve i suši te radi i džemove. Maštovitost je, kaže, najbitnija “namirnica”, a naša obala - u ovo doba godine osobito bogata začinskim biljem, grožđem, smokvama... - podloga je za nebrojene mogućnosti u pripravi jela.
Čitajte i:
Recept Damira Kedže: Uz post od 16 sati dnevno skinuo sam sve kile nakupljene u karanteni
Kuhinja za sladokusce: Dva neobična recepta s voćem i ribom chefice Katarine Vrnec
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....