Ako ne znate što biste kuhali ovih dana, zašto ne isprobate neke od recepata poznatog kuhara? Većinu sastojaka sigurno imate kod kuće, a one koje nemate lako možete nabaviti u trgovinama.
Poznati chef Jamie Oliver nedavno je osmislio jednostavne recepte za njegov kulinarski show u izolaciji "Keep Cooking and Carry On" kako bi ljubiteljima hrane i kuhanja diljem svijeta olakšao pripremanje obroka. Većinu sastojaka za njegova jela već imate kod kuće, a ako neke slučajno nemate, lako se mogu nabaviti u svakoj trgovini.
U manje od tjedan dana Jamie je snimio seriju od pet epizoda, a mi smo iskopali pet recepata za ukusna jela za čiju pripremu nećete morati potrošiti puno vremena. Pa krenimo.
Quesadilla
Sastojci:
- 3 poriluka
- 3 paprike
- 1 velika mrkva
- 140 g sira (Cheddar, Gauda ili neki sličan)
- par grančica začina (peršin, metvica, korijander)
- 8 velikih tortilja
- 200 g humusa
- maslinovo ulje
- 1 limun ili limeta
- 120 g tekućeg jogurta
- čili umak (po želji)
Priprema:
Oljuštite vanjske slojeve poriluka, a unutarnje sitno narežite. Papriku operite i također sitno nasjeckajte.
Mrkvu ugrubo naribajte te pomiješajte s papirkom i porilukom u jednoj posudi. Dodajte im naribani sir te začine.
Na četiri tortilje rasporedite punjenje i prekrijte ga preostalim tortiljama. Tortilje pecite oko pet minuta u tavi na srednjoj vatri, dok se sir ne rastopi, a tortilja postane zlatna i hrskava.
U humus dodajte malo maslinova ulja i sok limuna te dobro promiješajte. Tortilje narežite na jednake dijelove i poslužite ih s humusom, jogurtom i/ili čili umakom.
Gulaš od govedine i piva
Sastojci:
- 750 g kvalitetne govedine
- 500 ml tamnog piva
- 400 g rajčica u konzervi (pelata)
- 1 žlica običnog brašna
- 3 lovorova lista ili 15 g svježeg ružmarina
- 3 luka
- 3 mrkve
- 3 štapića celera
- maslinovo ulje
Priprema:
U dublju posudu dodajte 2 žlice maslinova ulja i stavite ga srednje jaku vatru. Mrkvu, luk i celer nasjeckajte na srednje velike komade i stavite na ulje, promiješajte te začinite po želji. Govedinu narežite na komade slične veličine kao i povrće.
Kada se povrće počne karamelizirati, dodajte lovor/ružmarin, brašno i dobro promiješajte. Dodajte pivo i pustite da povrće omekša do kraja. Dodajte mu rajčicu i tri velike šalice vode.
Povrće dovedite do vrenja te mu onda dodajte meso i začinite po želji. Kuhajte gulaš dok meso nije mekano te ga poslužite s pire krumpirom ili rižom.
Tjestenina sa sirom i cvjetačom
Sastojci:
- 15 g neslanog maslaca
- 1 poriluk
- 1 štapić celera
- 1 mala cvjetača
- 450 g tjestenine
- 1 žlica brašna
- 500 ml mlijeka
- 1 žličica senfa
- 100 g sira za ribanje
- 100 g krušnih mrvica
- 2 češnja češnjaka
- začini: timijan, origano
- maslinovo ulje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Stavite dublju tavu na srednje jaku vatru, a poriluk operite, ogulite i nasjeckajte na male komade. Popirjajte ga na maslacu te mu dodajte nasjeckani celer.
Cvjetaču razlomite na manje komade i nasjeckajte je na komade veličine 2 cm i dodajte preostalom povrću. Pirjajte je oko 10 minuta dok omekani, ali ne smije dobiti boju.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuhala. Tjesteninu prebacite u posudu za pečenje i potom joj dodajte cvjetaču.
U tavu gdje ste pirjali povrće dodajte brašno, promiješajte pa potom mlijeko i 500 ml vode. Pustite neka krčka 5 minuta, a zatim umiješajte senf i začinite solju i paprom.
Kad umak zagusti, dodajte mu naribani sir i sve pomiješajte s tjesteninom. Ako je umak pregust, dodajte mu malo vode od kuhanja tjestenine.
Naribajte češnjak i zajedno sa začinima i krušnim mrvicama posipajte po tjestenini te na vrh dodajte još sira ako je potrebno. Pecite sve 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
Pečena riža na singapurski
Sastojci:
- 150 g smeđe ili basmati riže
- 320 g hrskavog povrća poput šparoga, dječjeg kukuruza, brokule, poriluka...
- 1 češanj češnjaka
- 2 cm korijena đumbira
- 1 veliko jaje
- 1 komad dimljene slanine
- 1 kobasica (debrecinka)
- 4 svježe ili smrznute kozice
- 1 žličica tikka paste
- 1 žlica soja sosa
- 1 žličica sezamovih sjemenki
- maslinovo ulje
Priprema:
Rižu skuhajte po uputama na pakiranju te je stavite sa strane da se ohladi.
Pripremite povrće - sve narežite na trakice iste veličine, a češnjak ogulite i nasjeckajte na sitno. Đumbir naribajte.
Wok ili dublju tavu stavite na srednje jaku vatru. Umutite jaje te ga izlijte u tavu i pecite kao da radite palačinku. Kada je gotovo, izvadite palačinku iz tave i narežite je na sitne komade.
U tavu dodajte pola žlice maslinova ulja i na njega narezanu kobasicu i slaninu. Kada meso postane zlaćano, dodajte mu kozice, češnjak i đumbir.
Dodajte tikka pastu i povrće te miješajte dok povrće malo ne omekša, ali ostane hrskavo. Dodaje mu rižu i miješajte je dok se ne zagrije.
U sve umiješajte soja sos i palačinku od jaja i sve dobro promiješajte. Poslužite sa sezamovim sjemenkama.
Minestrone juha
Sastojci:
- 4 komada dimljene slanine (vege verzija može i bez)
- 1 češanj češnjaka
- 2 mala luka
- 2 svježa lovorova lista
- 2 mrkve
- 2 štapića celera
- 2 šake listova kelja, blitve ili drugog lisnatog povrća
- 1 kocka povrtnog temeljca
- 400 g pelata
- 2 x 400 g konzerviranog graha
- 100 g tjestenine
- parmezan sir
- maslinovo ulje
Priprema:
Srednje duboku posudu stavite na srednje jaku vatru. Unutra dodajte maslinovo ulje, a na njega narezanu slaninu. Ako radite vege verziju, na maslinovo ulje odmah dodajte nasjeckani češnjak i luk.
Slanini dodajte češnjak, luk i lovorovo lišće te promiješajte dok slanina ne pozlati. Mrkvu i ceker narežite na male komade i dodajte ih slanini.
Operite i narežite zeleno povrće i promiješajte sa sastojcima u posudi. Sve zajedno kuhajte 10 do 15 minuta dok se povrće ne karamelizira.
Ubacite kocku temeljca, rajčicu te posudu do vrha napunite vodom. Juhi dodajte grah te sve začinite solju i paprom te ubacite tjesteninu.
Kuhajte dok tjestenina nije "al dente", a juha je gustoće kakvu želite. Dodatno je začinite po želji i poslužite s naribanim parmezanom.
Čitajte i:
Jamie u ekspresnom roku snimio seriju kuharskih emisija s receptima za karantenu
Prehrana u doba korone: Što jesti, piti i čime začinjati hranu u borbi protiv zastrašujućeg virusa
Povoljno, brzo i jako fino! Jaime Oliver jednostavnim receptom za čokoladni kolač osvojio milijune
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....