Donosimo ideje za pripravu četiri deserta od sočnih crvenih plodova - samo ih ne zaboravite poslužiti dobro ohlađene!
Sladoled s jogurtom
Sastojci:
- 800 g jagoda
- 70 g grčkog jogurta
- 2 - 3 žlice meda
- sok pola limuna
Priprava
Jagode prerezati popola, posložiti ih na poslužavnik i staviti u zamrzivač najmanje 5 sati (najbolje preko noći).
Jagode, med i jogurt dobro izmiksati, dodati sok od limuna i po potrebi dodatno zasladiti.
Poslužiti odmah ili sladoled staviti u zamrzivač na još 2 - 3 sata. Poslužiti s listićima mente i svježim jagodama.
Carpaccio od jagoda
Sastojci:
- 600 g većih jagoda
- 60 g šećera
- 50 ml kvalitetnog balzamičnog octa
- nekoliko listića svježeg bosiljka ili mente
Priprava
Jagode oprati, osušiti, odstraniti peteljke i narezati na tanke kriške.
Posložiti na tanjur, posipati natrganim listićima bosiljka, šećerom i preliti balzamičnim octom.
Umak od jagoda s rižom na mlijeku
Sastojci za rižu na mlijeku:
- 100 g riže
- 750 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- prstohvat soli
Sastojci za umak:
- 450 g jagoda
- 3 - 4 žlice šećera
- sok pola limuna
Priprava
Rižu prokuhati u vodi tri minute i ocijediti.
Zakipjeti mlijeko sa solju te potom dodati rižu. Smanjiti vatru i kuhati dok riža upije mlijeko bez miješanja.
U kuhanu rižu umiješati šećer.
Jagode narezati na manje kriške, staviti ih u zdjelu zajedno sa šećerom i sokom limuna te zakipjeti. Smanjiti vatru i kuhati oko 20 minuta dok umak ne postane ljepljiv. Povremeno promiješati.
Gotovi umak servirati s rižom na mlijeku i posipati usitnjenim pistacijama.
Eton mess (tradicionalni britanski desert)
Sastojci:
- 2 bjelanjka
- 120 g šećera u prahu
- 500 g jagoda, grubo narezanih
- 450 g slatkog vrhnja
Priprava
Zagrijati pećnicu na 120 stupnjeva Celzijusevih (odnosno na 100 ako imate ventilatorsku pećnicu) i pripremiti posudu za pečenje tako da je obložimo papirom za pečenje.
U čistoj posudi mikserom lagano izmiksati bjelanjke (dok se ne zapjene), a zatim žlicu po žlicu dodavati šećer i izmiksati u čvrsti snijeg.
Na papir za pečenje stavljati žlicu po žlicu istučenih bjelanjaka (meringe) uz obavezni razmak od 5 cm. Staviti peći na donju rešetku u pećnici oko sat vremena (do 1:15 - kada se meringa odvaja od papira za pečenje znat ćete da je pečenje gotovo). Ostavite da se ohladi.
Trećinu jagoda stavite u blender ili sa štapnim mikserom od njih napravite umak.
U velikoj posudi umutite slatko vrhnje sa malo šećera u prahu sve dok ne dobijemo čvrsti šlag.
Servirajte u duboke čaše ovim redoslijedom: grubo mrvljena meringa, žlica šlaga, grubo rezane jagode i sirup od jagoda. Postupak ponovite još jednom. Dobro ohladite.
Prije serviranja desert ukrasite listićima svježe mente.
Čitajte i:
5 savršenih recepata s jagodama koje vrijedi isprobati
Ideja za ljetno osvježenje: sangrija s breskvama i malinama
Osvježite se zdravim sladoledom po receptu Viktorijine anđelice
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....