Zašto na tanjuru ne treba miješati više od tri sastojka te zbog čega je jelovnik hrvatskog juga najzdraviji na svijetu otkriva Ozgur Donertas, chef restorana luksuznog dubrovačkog hotela koji kuhanje ne može zamisliti bez - stonske soli.
Za kuhinju Ozgura Donertasa, 44-godišnjeg chefa dubrovačkog hotela Rixos Premium, malo je reći da je spoj najljepših okusa i mirisa Dalmacije. Omiljeni začin mu je stonska sol, a njegovo najhvaljenije jelo je jadranski brancin u soku od limuna iz dalmatinskih voćnjaka, koji je jednako tražen među domaćim i stranim gostima.
Otkako je 2007. postao član tima luksuznih Rixos hotela, njegovi gosti su i svjetske zvijezde, poput pjevačice i glumice Jennifer Lopez. Ovo ljeto mu je poseban izazov - ne samo zbog krize s koronom, nego i zbog nove gastro ponude dubrovačkog hotela koji je nedavno i potpuno preuređen.
Što je novo u vašem jelovniku?
- Hotel je dobio još jedan restoran, i to azijske kuhinje, za što sam osobno zaslužan. No, glavni je fokus i dalje na mediteranskoj prehrani. Zbog pandemije smo morali unijeti neke promjene pa se tako doručak trenutačno poslužuje à la carte. Iako najviše volim pripremati ribu, moja kuhinja je poznata i po odležanoj govedini.
Koja su vam omiljena dalmatinska jela?
- Teško mi je izdvojiti samo jedno, uglavnom volim sve. Otkako živim u Hrvatskoj, uvjerio sam se da je mediteranska, odnosno dalmatinska kuhinja, najzdravija na svijetu jer je bazirana na svježim, sezonskim namirnicama. Zato mi je poseban užitak obilaziti tržnice.
Gdje pronalazite nadahnuće za svoje gastro kreacije?
- U kuhinji imam dva osnovna pravila: koristim samo organski uzgojene namirnice, a na tanjuru nikada ne miješam više od tri sastojka jer smatram da sve povrh toga kvari okus. Primjerice, rajčicu začinjavam samo solju i limunom, bez maslinovog ulja.
Bez kojeg sastojka ne možete zamisliti nijedno jelo?
- Stonske soli, koja je erupcija okusa.
Filet brancina u umaku od limuna
SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)
- 80 dag fileta brancina
- 2 limuna
- 18 dag maslaca
- malo peršina, ružmarina i maslinovog ulja
- sol i papar
PRIPRAVA
Filete marinirati u maslinovom ulju s ružmarinom i paprom a potom ih peći u prethodno ugrijanoj pećnici 12 minuta na 160 stupnjeva. U dubljoj posudi pomiješati sol i sok od dva iscijeđena limuna te staviti da se kuha. Kad se sok počne zagrijavati, dodati maslac. Kuhati uz stalno miješanje dok se ne dobije glatka smjesa. Pečenu ribu preliti toplim umakom te dekorirati svježim peršinom.
A koje se njegovo jelo posebno svidjelo Jennifer Lopez, što se jede u njegovom domu, jesu li njegove kćeri zainteresiranje za kuhanje i koje su mu omiljene slastice pročitajte u novom magazinu Gloria!
U PRODAJI JE I IDEALNO LJETNO ŠTIVO Od 20. srpnja uživajte u svim čarima opuštanja uz posebno izdanje magazina Gloria, kojim vas vodimo u svijet poznatih imena svjetske i domaće scene, a svim čitateljima darujemo ultimativni beauty hit - Elemis anti-aging kremu s morskim kolagenom.
Čitajte i:
Gastro iskorak na višoj razini: 'Oni koji nam dolaze moraju biti spremni probati ono što nikad nisu'
Slasno ljetno osvježenje iz kuhinje Valentine Walme: Juhe od voća i povrća od kojih rastu zazubice
Idealno za vrućine! Donosimo dva osvježavajuća recepta koji povezuju Aziju i Mediteran
Matejka Buča ima kuharicu s odličnim idejama za ručak: Otkrila nam je recept za savršene njoke!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....