Vedran Peteh/Cropix
slatki život

Životni zaokret napravila je nakon sladoleda na Orebiću! Zagrepčanka napustila sve radi - slastica

Strast prema izradi kolača motivirala je Zagrepčanku Ivu Steinbauer na profesionalnu ‘prekvalifikaciju‘ i otvaranje slastičarnice s desertima koje sama osmišljava.

Strast prema izradi kolača motivirala je Zagrepčanku Ivu Steinbauer na profesionalnu ‘prekvalifikaciju‘ i otvaranje slastičarnice s desertima koje sama osmišljava.

Zagrepčanka Iva Steinbauer, vlasnica nedavno otvorene slastičarnice Pierre, većinu života provela je radeći u velikim kompanijama, a na profesionalni preokret odlučila se prije nekoliko godina - kad ju je sladoled koji je kušala u Orebiću doslovno oborio s nogu.

To je, kaže, bio prijelomni trenutak da ljubav prema slasticama pretvori u profesiju: završila je slastičarsku školu u Bologni, odradila nekoliko radionica i tečajeva te počela razmišljati o pokretanju vlastitog posla. Dvije godine pekla je kolače po narudžbi, a prije tri mjeseca, usred pandemije, otvorila je svoju toliko željenu slastičarnicu.

U njenoj ponudi su maštoviti kolači modernih oblika, ali i oni tradicionalni koje donosi vrijeme blagdana.

- Linzeri, raspucanci, medenjaci... No, s dolaskom blagdana u ponudi imamo i prigodno ukrašene kekse raznih okusa. U ovo vrijeme darivanja nudimo i blagdanske poklon-pakete, a uveli smo i "slani program" od vlastitog kvasca poput baguettea, kruščića, focaccie, danskih peciva, croissanta... - kaže Iva Steinbauer koja većinu slastica pripravlja i osmišljava sama.

Njen Pierre, kaže, prava je artisan slastičarnica u kojoj se sve spravlja s ljubavlju, od pomno odabranih sastojaka poput belgijske čokolade, organskog brašna iz mlina, netretiranih citrusa, ekoloških orašastih plodova...

image
Vedran Peteh/Cropix

Keksi s maslacem

SASTOJCI (ZA OTPRILIKE 25 KOMADA)

  • 225 g glatkog brašna
  • 190 g maslaca (sobne temperature)
  • 75 g šećera u prahu
  • 1 bjelanjak
  • 2 g soli
  • 1 mahune vanilije

SASTOJCI ZA GLAZURU

  • 200 g čokolada (tamna, bijela, mliječna)
  • ukrasne jestive perlice

PRIPRAVA

Miješati maslac sa šećerom u prahu dok smjesa ne postane lagana i prozračna, oko 3 minute. Dodati vaniliju i bjelanjak, miješati lagano dok se ne poveže te postupno dodavati prosijano brašno dok se sve ne spoji. Tijesto staviti u vrećicu za ukrašavanje na koju je pričvršćen zvjezdasti nastavak. Istiskivati krugove promjera 6 cm na papir za pečenje. Između krugova ostaviti razmak. Peći 10 - 12 minuta u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Ostavite da se potpuno ohlade prije ukrašavanja. Čokoladu otopiti na 45 stupnjeva. Ohlađene kekse umakati u otopljenu čokoladu i posipati ih perlicama.

image
Vedran Peteh/Cropix

Medenjaci

SASTOJCI

  • 150 g maslaca
  • 130 g meda
  • 20 g melase
  • 15 g vode
  • 2 g soli
  • 5 g vanilije
  • 5 g cejlonskog cimeta
  • 2,5 g đumbira
  • 1,25 g mljevenog klinčića
  • 1,25 g muškatnog oraščića
  • 1,25 g kardamoma (ili kupiti mješavinu začina za medenjake)

SASTOJCI ZA KRALJEVSKU GLAZURU

  • 1 bjelanjak
  • 200 - 250 g šećera u prahu
  • 5 g soka od limuna

PRIPRAVA

Pomiješati brašno sa začinima, dodati maslac sobne temperature te miješati do pješčane teksture. Zagrijati med, melasu, vodu i sodu bikarbonu (zapjenit će se, ali to tako treba biti). Povezati smjesu s brašnom i maslacem te jajetom i vanilijom. Treba odmoriti u hladnjaku zamotano u prozirnu foliju. Raznim kalupima izrezivati oblike. Peći 12 - 15 min. u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. U međuvremenu napraviti kraljevsku glazuru. Bjelanjak miješati dok se lagano ne zapjeni, dodavati šećer u prahu do željene teksture, završiti sa sokom od limuna. Radi efekta u glazuru se mogu dodati i prehrambene boje. Kada se keksi potpuno ohlade, ukrasiti kraljevskom glazurom.

Linker
06. studeni 2024 00:11