Bio je najmlađi sudionik pete sezone "MasterChefa", nakon toga se usavršavao kod najboljih svjetskih chefova, a u međuvremenu je Leo Jurešić postao majstor za deserte, među kojima su i slatka jaja poslužena u jestivoj košari.
Je li ovdje zaista sve jestivo? Iznenađeno smo upitali Lea Jurešića (25) kad nam je predstavio svoj hiperrealistični uskrsni desert - košaru sa slamom i jajima. Svaka je komponenta, naime, izgledala toliko prirodno da nismo mogli vjerovati kako je riječ o slatkoj replici sa savršenom kombinacijom kremasto-hrskavih okusa. Riječanin kojeg je šira javnost upoznala 2022., kad se kao najmlađi kandidat natjecao u kulinarskom showu “MasterChef” i ušao među pet najboljih, gotovo je sve modelirao rukama. Djelomično čak i jaja, za koja inače postoje kalupi što olakšavaju cijeli postupak.
"Naravno da je okus uvijek najbitniji, ali ja volim da ono što napravim efektno i izgleda. Sve kreće od vizualnog dojma, jer ljudi ipak prvo “jedu” očima", govori Leo, koji želi da u njegovim oku i nepcu ugodnim slasticama uživa i šira javnost. Zato će u Zagrebu, gdje živi posljednjih nekoliko godina, otvoriti prvu slastičarnicu. Sada je u fazi traženja prostora, a onda će se usredotočiti na recepture.
"Imam određeni koncept u glavi, ali još ću ga razraditi. Okusima ću se pokušati prilagoditi podneblju i ljudima, jer mislim da je važno osluškivati njihove želje, a, s druge strane, treba biti inovativan s ponudom i konceptom te imati autorski potpis. Nastojat ću kombinirati ta dva pristupa", objašnjava Leo, dodajući kako mu je otvaranje slastičarnice bila dugogodišnja želja. A s obzirom na to da se usavršavao kod glasovitih pastry chefova kao što su Toni Rodriguez, Ramon Morato i Cedric Grolet, osjeća se spremno. Zadnji staž - od ožujka do lipnja prošle godine - odradio je u restoranu Enigma u Barceloni kod chefova Alberta i Ferrana Adrije, čiji je nekadašnji restoran El Bulli imao tri Michelinove zvjezdice. I Enigma je jedan od najboljih restorana na svijetu, a Leo je prvi kontakt uspostavio tako što im je poslao poruku na Instagram. S druge strane je također postojao interes pa su komunikaciju nastavili putem e-maila, odradili selekcijske online intervjue, a onda je nakon nekoliko mjeseci dogovoren datum njegova dolaska u Španjolsku. Leove kulinarske sposobnosti nisu testirali, možda i zato što su kroz njegova gastro videa na Instagramu, gdje ga prati više od 47 tisuća ljudi, vidjeli kako radi.
"U Enigmi sam radio cijele dane - vikendom je restoran zatvoren - i prošao sve faze: od pripreme za serviranje, do samog serviranja. Bilo je mnogo komponenti i sljedova, nekad i do 28, a kako priprema jela nakon svake narudžbe kreće iznova, sve je trebalo biti savršeno organizirano. Rekao bih da mi je ta lekcija, uz određene kulinarske tehnike, bila najkorisnija", govori Leo, koji je naučio pripremati i mnoge zanimljive slastice poput dehidriranog krekera s kremom od japanskog citrusa yuzua, a oduševila ga je i kombinacija okusa manga i maslina. U desertima su mu zanimljive i žitarice te kreme od čajeva. Zanimljivo je da Leo više voli pripremati slatka, a konzumirati slana jela, što je možda i dobro. U trećem razredu osnovne škole mu je, naime, dijagnosticiran dijabetes tip 1. Leo stoga deserte konzumira u manjim količinama, a nekad situaciju spašavaju zdraviji zaslađivači poput stevije. Kuhanje ga je počelo privlačiti još u sedmom razredu osnovne škole, ali je ipak upisao gimnaziju, a kasnije i studij poslovne ekonomije. U “MasterChef” ga je prijavila prijateljica i nakon toga njegov život kreće u drugom smjeru. Slatka jaja je počeo oblikovati prije nekoliko godina, no sjeća se i čokoladnih iz djetinjstva, koja je za Uskrs znao dobivati na dar od rodbine iz Švicarske.
SLATKA JAJA
- 350 g slatkog vrhnja
- 100 g mascarponea
- 150 g karamelizirane bijele čokolade
- 3 žumanjka
- 2 listića želatine
- 200 g tostiranih lješnjaka
- 150 g šećera
- 2 g soli
Vrhnje zagrijati sa žumanjcima. Dodati želatinu te preliti preko mascarponea i čokolade. Sjedini štapnim mikserom te ostaviti u hladnjaku nekoliko sati. Pjenjačom razraditi do željene teksture. Šećer karamelizirati te preliti preko lješnjaka. Kad se ohladi, razraditi u cutteru do željene gustoće. Staviti u kalup za oblikovanje jaja te servirati na sitno narezanom lisnatom tijestu u čokoladnoj košari.
Komentari
0