NIKOLA VILIĆ/ CROPIX
Primjer drugima

Ova bivša sutkinja svog supruga upoznala je kad mu je poništila gol

Splićanka Vesna Budimir, koja je danas uspješna kontrolorka suđenja, otkriva kako je završila u nogometnom svijetu, zašto se ne obazire na komentare o ženama na travnjaku te da će nastupe naše reprezentacije pratiti uživo.

Splićanka Vesna Budimir, koja je danas uspješna kontrolorka suđenja, otkriva kako je završila u nogometnom svijetu, zašto se ne obazire na komentare o ženama na travnjaku te da će nastupe naše reprezentacije pratiti uživo.

Za nogomet se poslovično misli kako je riječ o sportu u kojem dominiraju muškarci te da žene imaju malo toga za reći, no bivša 41-godišnja nogometna sutkinja Vesna Budimir, danas uspješna kontrolorka suđenja, ruši spomenute predrasude. Vesna se jako dobro sjeća svog prvog suđenja, a otkrila nam je i odakle joj uopće motivacija da postane nogometna sutkinja.

"Sjećam se svog prvog i zadnjeg suđenja u karijeri. Za vrijeme studija na Kineziološkom fakultetu u Splitu tražile su se djevojke koje bi sudile nogometnu utakmicu, pa sam se prijavila iako mi tada nije bilo niti na kraj pameti da ću se time baviti skoro dva desetljeća", kaže Vesna te dodaje da je bila među prvim nogometnim sutkinjama u Hrvatskoj.

"Danas su stvari drukčije i normalno je vidjeti ženske sutkinje. Postoje sutkinje koje sude najviše rangove natjecanja, a možda sam baš ja bila inspiracija njima da se počnu baviti ovim zanimanjem. Danas sam mentorica i kontrolorka i na to sam jako ponosna", kaže.

image

Vesna kao glavna sutkinja utakmice momčadi NK Lučko i NK Rudeš

DAMIR KRAJAČ CROPIX

Da bi se postalo nogometnom sutkinjom potrebno je završiti tečaj, naučiti PNI (pravila nogometne igre), redovito trenirati i odrađivati fitnes testove, a ono najljepše i najvažnije suditi utakmice.

"Kad sam započinjala svoju karijeru bilo je predrasuda u vezi žena na nogometnom terenu, no nakon toliko godina suđenja i ostanka u nogometu kao kontrolorka suđenja svi me već poznaju i tretiraju jednako kao i muške kolege", kaže Vesna. Iako je danas priznata u svome poslu i iza sebe ima puno uspjeha koji su zahtijevali odricanje i trud, imala je neugodnih iskustava na terenu.

"U početku je bilo dosta neugodnih situacija, dočekivali su me s podsmijehom, no kad su shvatili da ipak dobro poznajem pravila nogometne igre i da znam suditi, počeli su me respektirati", prisjetila se Vesna.

image



NIKOLA VILIĆ/ CROPIX

Svojevremeno je sudjelovala i na izborima ljepote: 2004. postala je Miss Universe Dalmacije i druga pratilja Miss Universe Hrvatske, bila je finalistica izbora za Miss Sporta Hrvatske. "Imam jako lijepa iskustva s izborima ljepote, upoznala sam dosta ljudi i stekla prijateljstva iz tog doba", rekla je.

Inače, Vesnin 43-godišnji suprug Marijan Budimir je profesionalni nogometni trener, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije do 17 godina i bivši igrač. Iako bi neki pomislili da se o poslu kod kuće ne priča i da je nogomet zabranjena tema, prevarili bi se. "Kod nas doma nogomet je nezaobilazna tema", kaže Vesna.

image

Vesna sa suprugom Marijanom

DUJE KLARIĆ CROPIX

Njihova ljubavna priča započela je kada mu je poništila gol na terenu, što njemu tada baš i nije bilo drago. "Naravno da se sjećam tog trenutka. Možda je bio ljut, ali sada mu je drago jer nas je taj poništeni gol spojio", rekla je.

Vesna i Marijan imaju troje djece, a najstariji sin već je krenuo stopama svojih roditelja. "Djeca na moj posao gledaju jednako kao i na svaki drugi. Stariji sin, 13-godišnji Niko trenira nogomet, dok su 7-sedmogodišnja Sara i 3-godišnji Ivan još mali da bi o tome razmišljali", otkriva Vesna. A kao velika poznavateljica i zaljubljenica u nogomet, s velikim nestrpljenjem dočekala je Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj koje će gledati uživo.

"Euro je veliko natjecanje i sretna sam što ću s obitelji biti na tribinama u Njemačkoj. Hrvatska ima tešku skupinu, ali vjerujem da ćemo je proći. Nakon toga sve je moguće, kao što smo više puta svjedočili. Hrvatska je najbolja kad je najteže", smatra Vesna.

Linker
14. rujan 2024 08:26