REVIERFOTO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
BRZI I ŽESTOKI

Tko je samozatajni "Brko" iz Čapljine kojem su najvažniji obitelj i nogomet

Zbog sportske karijere morao je napustiti roditeljski dom u nježnoj četrnaestoj godini, a danas je Josip Šutalo zreli hrvatski reprezentativac koji će predvoditi obrambenu formaciju vatrenih

Zbog sportske karijere morao je napustiti roditeljski dom u nježnoj četrnaestoj godini, a danas je Josip Šutalo zreli hrvatski reprezentativac koji će predvoditi obrambenu formaciju vatrenih

Za hrvatsku nogometnu reprezentaciju debitirao je prije dvije godine i dosad upisao 14 nastupa, a već se može pohvaliti s brončanom medaljom sa Svjetskog prvenstva u Katru 2022. i srebrnom medaljom iz lanjske UEFA-ine Lige nacija. Stasiti stoper Josip Šutalo na Europskom prvenstvu u Njemačkoj predvodit će obrambenu formaciju vatrenih i usprkos svojoj mladosti - rođen je 28. veljače 2000. - igrač je od najvećeg povjerenja izbornika Zlatka Dalića.

STRELOVITI USPON

Rođen je u Čapljini, a prve nogometne korake napravio je u klubu Neretva iz Metkovića, gdje su ga zapazili Dinamovi skauti i 2014. doveli u Zagreb. Premda je kao 14-godišnjak napustio roditeljski dom, majku Slavicu, oca Miru, članove obitelji i prijatelje, što mu je sigurno bilo izazovno u osjetljivom adolescentskom dobu odrastanja, Josip Šutalo je sve podredio nogometu, što je bilo presudno za njegov streloviti uspon. Privatno je skroman i šutljiv, Josipa se rijetko može vidjeti u provodu i večernjim izlascima, a niti lanjski milijunski transfer u nizozemski Ajaxa iz Amsterdama, nije ga promijenio.

image
ANTE ČIZMIĆ/ CROPIX

INTIMNE SVETINJE

Svetinje Josipa Šutala bile su i ostale nogomet i obitelj, a nadimak Brko zaradio je jer već godinama nosi bradu i brkove koji su postali njegov zaštitni znak. Uoči prve utakmice protiv Španjolske u razgovoru za Sportske novosti izjavio je kako se osjeća odlično, te da je fizički i mentalno spreman. "Momčad je također u izvrsnoj formi i posjedujemo iskustvo igre na velikoj sceni, a u nama svima je isti žar i želja za pobjedom. Kao i uvijek, dat ćemo sve od sebe i nećemo odustajati, a vatrena atmosfera među navijačima daje nam dodatnu snagu i ta podrška nam puno znači", rekao je Šutalo.

Linker
12. rujan 2024 22:38