U kreiranju savršenog blagdanskog jelovnika pomažu influenceri koji s čitateljima Glorije dijele recepte za svoje slatke i slane delicije - za idiličan ugođaj u domu.
Puslice su joj omiljeni ljetni desert, no blogerica i suvlasnica dubrovačkog restorana Pantarul ovaj put predstavlja ih u zimskom kontekstu - s kruškama. Na ideju je došla na brzinu, kad joj nije uspio kolač koji je planirala servirati prijateljima poslije večere. Kulinarske uspjehe i promašaje Ana-Marija Bujić (35) već 15 godina dijeli na stranici damijenestoslatko.com i stažem je najstarija gastro blogerica u Hrvatskoj.
Diplomirala je engleski i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a još tijekom studija počela je skupljati i objavljivati recepte. Na to ju je potaknulo vrijeme provedeno u Francuskoj gdje se zaludjela tamošnjim delicijama iz pekarnica, a doma ih je pokušavala rekreirati - uz pomoć recepata koje je pronalazila na inozemnim blogovima.
U međuvremenu je otvorila i Instagram profil gdje s 11 i pol tisuća pratitelja dijeli svoja jela te promovira vlastite knjige. A njena “Sasvim mala božićna kuharica” ovih blagdana doživjela je reizdanje u tvrdom uvezu.
Eton Mess puslice s poširanim kruškama
PUSLICE (10 DO 12 KOMADA)
SASTOJCI
- 3 bjelanjka
- 150 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- šaka krupno sjeckanih badema
PRIPRAVA
Bjelanjke mikserom istući u tvrdi snijeg. Žlicu po žlicu i dalje miksajući dodati šećer i sol. Ugrijati pećnicu na 150 stupnjeva i obložiti pleh papirom za pečenje. Žlicom istresti hrpice željene veličine na papir pa puslice posipati krupno sjeckanim bademima. Smjesa mora biti čvrsta i držati oblik. Da bi puslice bile sasvim hrskave, peći ih sat i pol. Ako želite da unutra budu pjenaste, peći jedan sat. Pustiti ih da se ohlade u odškrinutoj pećnici.
Poširane kruške
SASTOJCI
- 8 - 9 krušaka
- 400 g šećera ili meda
- 2 l vode
- začini poput 3 zvjezdasta anisa, mahuna vanilije, štapić cimeta, žličica klinčića
PRIPRAVA
U lonac staviti šećer, vodu i odabrane začine i pustiti da voda provrije. U međuvremenu oguliti kruške (peteljku im ostaviti). Odmah ih staviti u vodu i paziti da su njome cijelo vrijeme pokrivene. Kuhati otprilike 30 minuta dok ne omekšaju, ali paziti da se ne prekuhaju. Kruške pustiti da se hlade u sirupu u kojem su kuhane i čuvati ih u sirupu u hladnjaku do konzumacije. Po želji, prije posluživanja mogu se ugrijati.
POSLUŽIVANJE
Istući 500 ml vrhnja za šlag s 1 ili 2 vrećice burbon vanilin šećera te staviti u zdjelicu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....