Alessia Stelko
‘Sapori d‘Estate‘

Donosimo vam pet genijalnih sezonskih recepata vlasnice jedne od najstarijih istarskih konoba

Nedostaje vam inspiracije? Ne znate što biste sa sezonskim namirnicama? Tikvica, patliđan, salsa... Zaplešite kroz gastronomsku rapsodiju obitelji Marinac - mama Nilda i njezin sin Ivan pripremili su za Gloria.hr pet sjajnih, jednostavnih recepata koje brzo i jednostavno možete spraviti i sami!

Nedostaje vam inspiracije? Ne znate što biste sa sezonskim namirnicama? Tikvica, patliđan, salsa... Zaplešite kroz gastronomsku rapsodiju obitelji Marinac - mama Nilda i njezin sin Ivan pripremili su za Gloria.hr pet sjajnih, jednostavnih recepata koje brzo i jednostavno možete spraviti i sami!

Konoba Most iz Buzeta simbolizira stup gastronomije i kulture, prenoseći tradiciju s koljena na koljeno već nekoliko generacija te s ponosom nosi titulu jedne od najstarijih konoba u Istri, datirajući od davne 1933. godine. Gotovo stoljetna avantura konobe Most započela je s obitelji Marinac, koja vjeruje kako je tajna dugovječnosti njihove konobe ljubav i zajedništvo u obitelji, koje se odražava na kvalitetu cjelokupne usluge. Osim po stoljetnoj obiteljskoj tradiciji, konoba Most se ističe i po izvanrednim autohtonim istarskim jelima, spravljenim od pomno probranih sastojaka i spretnih kulinarskih ruku.

image
Nilda i Ivan Marinac
Alessia Stelko

Vlasnica konobe, ujedno i zaslužna za pripremu i odabir jela, gospođa je Nilda Marinac. Dugogodišnja je predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika grada Buzeta te ujedno ponosna vlasnica brojnih priznanja i nagrada za svoj doprinos u istarskom ugostiteljstvu. S obzirom da je velika zaljubljenica u zdravu prehranu i novih načina kombiniranja hrane, pripremila je 5 jela za ovo ljetno razdoblje, pod nazivom Sapori d'Estate, što prevedeno s talijanskog znači okusi ljeta, a u pripremi joj je pomogao i sin, Ivan Marinac.

image
Nilda Marinac
Alessia Stelko

Čitajte i: Ljetni kokteli uz koje se odmah spuštaju temperature! Donosimo pet recepata koje možete napraviti kod kuće

Čitajte i: Nemate ideja za ljetni ručak? Chef zagrebačkog ‘it‘ street food mjesta dao nam je svojih pet prijedloga

Recepti su inspirirani mediteranskom prehranom, lagani za pripremu, stoga će ih svatko bez problema moći pripremiti.

Donosimo vam jednostavan i zdrav - Sapori d'Estate Menu

Krem juha od tikvica

Sastojci:

  • 1,5 l vode
  • 500 g tikvica
  • 300 g krumpira
  • Češnjak
  • Luk
  • Peršin
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje

Postupak:

U lonac s vodom staviti isjeckane tikvice, krumpir, češnjak. Kada su kuhane tikvice i krumpir, sve zajedno izmiksati i dodati peršin, sol i začine po želji. Za dekoraciju iskoristiti prestali dio tikvica, koje se zapeku na gril tavi na maslinovom uljem te stave u krem juhu.

image
Krem juha od tikvica
Alessia Stelko

Punjene lignje u umaku od rajčica

Sastojci:

  • 400 g lignja
  • 50 g riže
  • Češnjak
  • Peršin
  • Maslinovo ulje
  • Pelati
  • Sol
  • Začini po želji

Postupak:

Očistiti lignje te odvojiti krakove. Krakove isjeckati i dinstati na češnjaku i pelatima. Kada krakovi omekšaju, dodati rižu, peršin i ostale začine te sve zajedno kuhati.

Nakon sto smjesa bude spremna, napunit lignje, te sve zajedno prokuhati na umaku od rajčica i češnjaka. Servirati uz limun koji će dodatno osvježiti ovo jelo.

image
Punjene lignje u umaku od rajčica
Alessia Stelko

Piletina sa zapečenom rižom

Sastojci:

  • 500 g piletine
  • 200 g mrkvica
  • 100 g rize
  • Luk
  • Ružmarin
  • Sol
  • Maslinovo ulje
  • Začini

Postupak:

Piletinu začiniti po želji i staviti u posudu za pečenje te ugrijati pećnicu na 180. Dok se piletina peče, isjeckati mrkvice ili ostalo povrće po želji, te zajedno s rižom staviti u polugotovu piletinu. Zajedno peći sve zajedno dok riža i piletina ne poprime boju. Po želji staviti maslinovo ulje, ružmarin i začine prilikom pečenja.

image
Piletina sa zapečenom rižom
Alessia Stelko

Tagliatelle s tikvicama

Sastojci:

  • 400 g tagliatella
  • 500 g tikvica
  • Peršin
  • Maslinovo ulje
  • Sol

Postupak:

Tikvice dinstati na maslinovom ulju, kada omekšaju dodati sol i peršin. U kipuću vodu ubaciti tagliatelle na par minuta. Kada su tagliatelle kuhane, ubaciti u umak od tikvica te sve zajedno izmiješati. Dodati začine po želji. Za dekoraciju staviti tanko narezane tikvice.

image
Tagliatelle s tikvicama
Alessia Stelko

Izrada domaćih tagliatella

Sastojci:

  • 1kg brašna
  • 2 cijela jaja
  • 1 žumanjak

Postupak:

Tijesto mijesiti ručno i to tako da se na podlogu složi hrpica brašna, u sredini napravi udubljenje i u nju izliju jaja koja su prethodno malo izmućena vilicom. Zamijesiti tijesto, preklopiti ga i mijesiti kako bi se i inače mijesilo tijesto. Tijesto je potrebno mijesiti nekoliko minuta sve dok ne postane glatko. Glatko zamiješeno tijesto podijeliti na manje komade od oko 50 g kako bi kasnije bili taman za stavljanje u valjak. Valjkom izvaljati dok ne tijesto ne postane tanko te ga onda nožem razrezati na željenu veličinu.

image
Pasticcio od patlidžana
Alessia Stelko

Pasticcio od patlidžana

Sastojci:

  • 600 g patlidžana
  • 500 g mljevenog mesa
  • 80-100 g mozzarelle ili drugog sira po izboru
  • Luk
  • Peršin
  • Salsa
  • Začini
  • 250 ml bešamel umaka
  • 10 g sira Grana Padano

Postupak:

Mljeveno meso prodinstati, dodati salsu i začiniti. Patlidžane isjeći po dužini i staviti ih u pećnicu na 180 stupnjeva da omekšaju. Kada su gotovi, u posebnoj posudi za pečenje slagati slojeve sljedećim redom: red patlidžana, red mljevenog mesa i tako do vrha tepsije. Na zadnji sloj, iznad mljevenog mesa, staviti mozzarellu i završni sloj patlidžana te sve preliti bešamel umakom. Sve zajedno staviti u pećnicu na 180 stupnjeva dok se sve zajedno ne stopi i stvori lagana korica. Prilikom serviranja posipati sirom Grana Padano za još bolji okus.

Linker
06. studeni 2024 09:00