Nedostaje vam inspiracije? Ne znate što biste sa sezonskim namirnicama? Tikvica, patliđan, salsa... Zaplešite kroz gastronomsku rapsodiju obitelji Marinac - mama Nilda i njezin sin Ivan pripremili su za Gloria.hr pet sjajnih, jednostavnih recepata koje brzo i jednostavno možete spraviti i sami!
Konoba Most iz Buzeta simbolizira stup gastronomije i kulture, prenoseći tradiciju s koljena na koljeno već nekoliko generacija te s ponosom nosi titulu jedne od najstarijih konoba u Istri, datirajući od davne 1933. godine. Gotovo stoljetna avantura konobe Most započela je s obitelji Marinac, koja vjeruje kako je tajna dugovječnosti njihove konobe ljubav i zajedništvo u obitelji, koje se odražava na kvalitetu cjelokupne usluge. Osim po stoljetnoj obiteljskoj tradiciji, konoba Most se ističe i po izvanrednim autohtonim istarskim jelima, spravljenim od pomno probranih sastojaka i spretnih kulinarskih ruku.
Vlasnica konobe, ujedno i zaslužna za pripremu i odabir jela, gospođa je Nilda Marinac. Dugogodišnja je predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika grada Buzeta te ujedno ponosna vlasnica brojnih priznanja i nagrada za svoj doprinos u istarskom ugostiteljstvu. S obzirom da je velika zaljubljenica u zdravu prehranu i novih načina kombiniranja hrane, pripremila je 5 jela za ovo ljetno razdoblje, pod nazivom Sapori d'Estate, što prevedeno s talijanskog znači okusi ljeta, a u pripremi joj je pomogao i sin, Ivan Marinac.
Recepti su inspirirani mediteranskom prehranom, lagani za pripremu, stoga će ih svatko bez problema moći pripremiti.
Donosimo vam jednostavan i zdrav - Sapori d'Estate Menu
Krem juha od tikvica
Sastojci:
- 1,5 l vode
- 500 g tikvica
- 300 g krumpira
- Češnjak
- Luk
- Peršin
- Sol, papar
- Maslinovo ulje
Postupak:
U lonac s vodom staviti isjeckane tikvice, krumpir, češnjak. Kada su kuhane tikvice i krumpir, sve zajedno izmiksati i dodati peršin, sol i začine po želji. Za dekoraciju iskoristiti prestali dio tikvica, koje se zapeku na gril tavi na maslinovom uljem te stave u krem juhu.
Punjene lignje u umaku od rajčica
Sastojci:
- 400 g lignja
- 50 g riže
- Češnjak
- Peršin
- Maslinovo ulje
- Pelati
- Sol
- Začini po želji
Postupak:
Očistiti lignje te odvojiti krakove. Krakove isjeckati i dinstati na češnjaku i pelatima. Kada krakovi omekšaju, dodati rižu, peršin i ostale začine te sve zajedno kuhati.
Nakon sto smjesa bude spremna, napunit lignje, te sve zajedno prokuhati na umaku od rajčica i češnjaka. Servirati uz limun koji će dodatno osvježiti ovo jelo.
Piletina sa zapečenom rižom
Sastojci:
- 500 g piletine
- 200 g mrkvica
- 100 g rize
- Luk
- Ružmarin
- Sol
- Maslinovo ulje
- Začini
Postupak:
Piletinu začiniti po želji i staviti u posudu za pečenje te ugrijati pećnicu na 180. Dok se piletina peče, isjeckati mrkvice ili ostalo povrće po želji, te zajedno s rižom staviti u polugotovu piletinu. Zajedno peći sve zajedno dok riža i piletina ne poprime boju. Po želji staviti maslinovo ulje, ružmarin i začine prilikom pečenja.
Tagliatelle s tikvicama
Sastojci:
- 400 g tagliatella
- 500 g tikvica
- Peršin
- Maslinovo ulje
- Sol
Postupak:
Tikvice dinstati na maslinovom ulju, kada omekšaju dodati sol i peršin. U kipuću vodu ubaciti tagliatelle na par minuta. Kada su tagliatelle kuhane, ubaciti u umak od tikvica te sve zajedno izmiješati. Dodati začine po želji. Za dekoraciju staviti tanko narezane tikvice.
Izrada domaćih tagliatella
Sastojci:
- 1kg brašna
- 2 cijela jaja
- 1 žumanjak
Postupak:
Tijesto mijesiti ručno i to tako da se na podlogu složi hrpica brašna, u sredini napravi udubljenje i u nju izliju jaja koja su prethodno malo izmućena vilicom. Zamijesiti tijesto, preklopiti ga i mijesiti kako bi se i inače mijesilo tijesto. Tijesto je potrebno mijesiti nekoliko minuta sve dok ne postane glatko. Glatko zamiješeno tijesto podijeliti na manje komade od oko 50 g kako bi kasnije bili taman za stavljanje u valjak. Valjkom izvaljati dok ne tijesto ne postane tanko te ga onda nožem razrezati na željenu veličinu.
Pasticcio od patlidžana
Sastojci:
- 600 g patlidžana
- 500 g mljevenog mesa
- 80-100 g mozzarelle ili drugog sira po izboru
- Luk
- Peršin
- Salsa
- Začini
- 250 ml bešamel umaka
- 10 g sira Grana Padano
Postupak:
Mljeveno meso prodinstati, dodati salsu i začiniti. Patlidžane isjeći po dužini i staviti ih u pećnicu na 180 stupnjeva da omekšaju. Kada su gotovi, u posebnoj posudi za pečenje slagati slojeve sljedećim redom: red patlidžana, red mljevenog mesa i tako do vrha tepsije. Na zadnji sloj, iznad mljevenog mesa, staviti mozzarellu i završni sloj patlidžana te sve preliti bešamel umakom. Sve zajedno staviti u pećnicu na 180 stupnjeva dok se sve zajedno ne stopi i stvori lagana korica. Prilikom serviranja posipati sirom Grana Padano za još bolji okus.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....