MATIJA DJANJESIC/CROPIX
Recept

Hrvatska odbojkašica najviše uživa u fužima i biftekom s tartufima: Mamina čarolija u autentičnoj istarskoj konobi

Kapetanica hrvatske odbojkaške reprezentacije Samanta Fabris prije Europskog prvenstva u Zadru prikuplja energiju u Danijelima, gdje njezina obitelj vodi konobu s autohtonim menijem, a nedavno su otvorili i luksuznu vilu za odmor.

Kapetanica hrvatske odbojkaške reprezentacije Samanta Fabris prije Europskog prvenstva u Zadru prikuplja energiju u Danijelima, gdje njezina obitelj vodi konobu s autohtonim menijem, a nedavno su otvorili i luksuznu vilu za odmor.

Na kojem god kraju svijeta bila i za koji god klub igrala, odbojkašica Samanta Fabris (29) najsretnija je kad se makar samo na dan vraća u svoje Danijele. U tom istarskom zaseoku s 12 stanovnika, udaljenom dvadesetak kilometara od Pazina i Poreča, najbolje se opušta od sportskih napora i prikuplja energiju za nove - pred njom je Europsko prvenstvo koje će se od 19. do 27. kolovoza održati u Zadru.

Samanta je zbog odbojke otišla od kuće sa 16 godina: najprije na četiri godine u Rijeku, zatim je sedam godina igrala u Italiji, a posljednje tri je članica Dinama iz Kazanja, kluba s kojim je lani osvojila sva tri moguća trofeja - prvenstvo, kup i superkup Rusije. U karijeri koju je odabrala dosegnula je vrhunac, ali nikad se nije ponašala kao sportska zvijezda. Kad je dulje kod kuće, pomaže mami u obiteljskom restoranu pa joj se dogodi da je gosti koje poslužuje zatraže ne samo račun, nego i autogram.

image
U obiteljski posao uključeni su svi - Samantin tata Zoran, sestra Nikolina, brat Donald i mama Mirjana.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Na isti način pomaže i njezina osam godina mlađa sestra Nikolina, odbojkašica riječkog Haoka i studentica Ekonomskog fakulteta u Rijeci, a najvažnija članica kluba jakih žena obitelji Fabris je mama Mirjana, koja 16 godina vodi autentičnu istarsku konobu Danijeli. U njoj se ljeti može večerati uz bazen, dok zimi ugodu pruža domaća atmosfera uz kamin.

Čitajte i: Autohtone konobe u Splitu: Dragulji skriveni od turista, nude ‘bakinu‘ kuhinju i kućnu atmosferu u kojoj uživaju pravi znalci

Samantin otac Zoran vlasnik je obiteljske pilane, a ondje mu, kad god dospije, pomaže 19-godišnji sin Donald koji se bavi košarkom i studira na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Danas je pilana Fabris drvno carstvo iz kojeg izlaze palete, klupe, vrtne garniture, što je itekako pomoglo pri uređenju obiteljske vile koja je nedavno potpuno dovršena za prve goste.

- Na meniju su tradicionalna istarska jela - od domaćeg pršuta, sira, skute, tjestenine koju sami radimo do domaćih kobasica, ombola, divljači… Moja tri top jela su fuži sa šugom od boškarina, biftek u umaku od tartufa s domaćim pljukancima i njoki na seljački sa šparogama i pršutom - otkriva kapetanica hrvatske odbojkaške reprezentacije.

image
Biftek s tartufima.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Biftek s tartufima

SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)

  • odresci bifteka veličine po želji
  • 5 dl vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice tartufate
  • malo naribanih tartufa
  • sol, papar,
  • maslinovo ulje
  • malo ulja od tartufa

SASTOJCI ZA RAVIOLE

  • 60 dag brašna
  • 3 domaća jaja
  • 3 žlice ulja
  • žličica soli
  • oko 2 dl vode

SASTOJCI ZA PUNJENJE

  • 25 dag svježeg sira
  • malo skute te naribani grana padano i svi drugi čvrsti sirevi koje imate kod kuće
  • 1 jaje

PRIPRAVA

Svježi sir pomiješati sa skutom i naribanim sirevima, dodati jaje i napraviti glatku smjesu. Umijesiti zatim tijesto, rezati ga na trake, puniti nadjevom od sira, preklopiti u polumjesece i kuhati 5-7 minuta u slanoj vreloj vodi. Bifteke prepeći na roštilju po ukusu. Ribane tartufe i tartufatu popržiti na malo maslinova ulja, dodati malo ulja od tartufa, sol, papar i vrhnje. Napraviti kompaktnu smjesu i preliti je preko bifteka te poslužiti uz raviole s četiri vrste sira.

Čitajte i: Ručak za cijeli tjedan: Uživajte u savršenim i laganim ljetnim jelima po receptima zagrebačkih chefova

image
Šugo od boškarina.
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Šugo od boškarina

SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)

  • 1 kg plećke
  • vrata i mišića boškarina
  • 25 dag luka
  • 0,5 dl merlota
  • sol, papar
  • malo ružmarina, lovorovog lista, komadić korijena celera

PRIPRAVA

Meso narezati na kockice. Luk sitno nasjeckati i dobro popržiti na malo ulja. Dodati meso, začine, podliti vinom i lagano pirjati skoro četiri sata podlijevajući po potrebi vodom. Kad se meso sasvim raskuha i dokraja pusti zgusnuti saft, poslužiti uz tjesteninu po želji.

A što nam je još otkrila Samanta Fabris pročitajte u novom broju Glorije!

image
GLORIA PRODUKCIJA
Linker
04. studeni 2024 00:30