Toliko je razloga da zavolite ciklu: niskokalorična je, bogata vitaminima i mineralima te je inspirativna u kuhanju.
Zimi se preporučuje pojačan unos namirnica koje podižu imunitet i osnažuju nas, a visoko na listi “gastro vitezova našeg imunosustava” nalazi se cikla. To korjenasto povrće ima toliko pozitivnih učinaka na organizam da ih je teško sve i pobrojati - sok od svježe cikle djeluje na snižavanje povišenog krvnog tlaka, zbog željeza kojim obiluje cikla pomaže kod anemije, bogat je izvor magnezija, kalija i kalcija, vlakna koja sadrži smanjuju razinu kolesterola u krvi, a pigmenti zaslužni za tamnocrvenu boju - nazivaju se betacijanini - moćni su antioksidans koji pomaže u prevenciji brojnih bolesti.
Uz betacijanine cikla je bogata i flavonoidima i fenolnim kiselinama, koje je također čine namirnicom bogatom antioksidansima. Saveznik je i dobrog pamćenja: istraživanje provedeno 2013. godine na Sveučilištu Howard u Washingtonu dokazalo je kako je već jedna konzumacija soka od cikle od 500 ml dovoljna da se poboljša protok krvi u mozgu.
Nemojte bacati ni lišće cikle: i ono je bogato kalijem, vitaminom C, folnom kiselinom, beta karotenom i željezom te je odličan sastojak kašastih sokova.
Zbog svega navedenog u novom broju magazina Gloria IN predstavljamo vam kraljicu sezone - ciklu kroz tri fantastična recepta.
Čitajte i: Street food koji morate probati ako odete na samoborski fašnik, a nisu krafne
Namaz od cikle i feta sira
Sastojci
- 3 srednje cikle
- 130 g feta sira
- 1 usitnjeni češanj češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice limunovog soka
- sol i papar po želji
Priprava
Zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva. Na lim za pečenje staviti papir za pečenje, položiti ciklu u foliju i peći 35 - 45 minuta. Izvaditi i pustiti da se ohladi. U blender staviti sve sastojke, osim ulja, i izmiješati. Polako dodavati ulje i nastaviti miješati dok smjesa ne postane kompaktna. Poslužiti uz krekere i dodatke po želji.
Hladna juha od cikle i jogurta
Sastojci
- 3 srednje cikle
- 1 l jogurta
- 4 jaja
- 1 veliki svježi krastavac
- 3 mlada luka
- sol
Priprava
Skuhati ciklu, oguliti je i narezati na kockice. Zeleni dio mladog luka narezati na kolutiće. Oguliti krastavac, izvaditi mu sredinu i narezati ga na kockice, kao i tvrdo kuhana jaja. Narezanu ciklu premjestiti u posudu za juhu, posoliti je, uliti jogurt i ostale sastojke te izraditi štapnim mikserom dok se ne dobije jednolična boja. Staviti na pola sata u hladnjak. Prilikom posluživanja u tanjure posipati kolutima kuhanih jaja, kockicama krastavca i kolutićima mladog luka.
Čitajte i: Bez straha, zdravo je, ali i jako fino: Ovo su restorani i bistroi s healthy ponudom hrane
Quiche s ciklom
Sastojci
Za tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 75 g maslaca
- 1 žumanjak
- malo soli
- 4 žlice hladne vode
Za punjenje:
- 3 cikle srednje veličine
- 150 g feta sira
- 3 jaja
- pola poriluka
- 150 ml slatkog vrhnja
Priprava
U zdjeli pomiješati brašno i sol, a potom u njih prstima utrljati maslac narezan na kockice. U zasebnoj zdjeli umutiti žumanjak i dodati ga u smjesu te sve zajedno izraditi žlicom ili lopaticom, uz dodavanje vode po potrebi. Razrađeno tijesto oblikovati u kuglu, umotati u prozirnu kuhinjsku foliju i ostaviti u hladnjaku 30 minuta. Izvaditi i razvaljati tijesto u oblik kruga kojim će se obložiti posuda za quiche ili tart. Prstima nježno utisnuti tijesto u nabore na kalupu pa ga izbosti vilicom. Pripremiti punjenje: dobro usitniti sir i pomiješati ga s izmućenim jajetom, slatkim vrhnjem, ciklom narezanom na tanke ploške i porilukom narezanim na kolutiće te smjesu uliti u tijestom obloženu posudu. Peći četrdesetak minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....