SHUTTERSTOCK
ZDRAVO I UKUSNO

Kraljica dobrog imuniteta: Donosimo tri recepta od cikle koji će oduševiti vaše nepce!

Toliko je razloga da zavolite ciklu: niskokalorična je, bogata vitaminima i mineralima te je inspirativna u kuhanju.

Toliko je razloga da zavolite ciklu: niskokalorična je, bogata vitaminima i mineralima te je inspirativna u kuhanju.

Zimi se preporučuje pojačan unos namirnica koje podižu imunitet i osnažuju nas, a visoko na listi “gastro vitezova našeg imunosustava” nalazi se cikla. To korjenasto povrće ima toliko pozitivnih učinaka na organizam da ih je teško sve i pobrojati - sok od svježe cikle djeluje na snižavanje povišenog krvnog tlaka, zbog željeza kojim obiluje cikla pomaže kod anemije, bogat je izvor magnezija, kalija i kalcija, vlakna koja sadrži smanjuju razinu kolesterola u krvi, a pigmenti zaslužni za tamnocrvenu boju - nazivaju se betacijanini - moćni su antioksidans koji pomaže u prevenciji brojnih bolesti.

Uz betacijanine cikla je bogata i flavonoidima i fenolnim kiselinama, koje je također čine namirnicom bogatom antioksidansima. Saveznik je i dobrog pamćenja: istraživanje provedeno 2013. godine na Sveučilištu Howard u Washingtonu dokazalo je kako je već jedna konzumacija soka od cikle od 500 ml dovoljna da se poboljša protok krvi u mozgu.

Nemojte bacati ni lišće cikle: i ono je bogato kalijem, vitaminom C, folnom kiselinom, beta karotenom i željezom te je odličan sastojak kašastih sokova.

Zbog svega navedenog u novom broju magazina Gloria IN predstavljamo vam kraljicu sezone - ciklu kroz tri fantastična recepta.

Čitajte i: Street food koji morate probati ako odete na samoborski fašnik, a nisu krafne

image
DEPOSITPHOTOS

Namaz od cikle i feta sira

Sastojci

  • 3 srednje cikle
  • 130 g feta sira
  • 1 usitnjeni češanj češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice limunovog soka
  • sol i papar po želji


Priprava

Zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva. Na lim za pečenje staviti papir za pečenje, položiti ciklu u foliju i peći 35 - 45 minuta. Izvaditi i pustiti da se ohladi. U blender staviti sve sastojke, osim ulja, i izmiješati. Polako dodavati ulje i nastaviti miješati dok smjesa ne postane kompaktna. Poslužiti uz krekere i dodatke po želji.

image
DEPOSITPHOTOS

Hladna juha od cikle i jogurta

Sastojci

  • 3 srednje cikle
  • 1 l jogurta
  • 4 jaja
  • 1 veliki svježi krastavac
  • 3 mlada luka
  • sol


Priprava

Skuhati ciklu, oguliti je i narezati na kockice. Zeleni dio mladog luka narezati na kolutiće. Oguliti krastavac, izvaditi mu sredinu i narezati ga na kockice, kao i tvrdo kuhana jaja. Narezanu ciklu premjestiti u posudu za juhu, posoliti je, uliti jogurt i ostale sastojke te izraditi štapnim mikserom dok se ne dobije jednolična boja. Staviti na pola sata u hladnjak. Prilikom posluživanja u tanjure posipati kolutima kuhanih jaja, kockicama krastavca i kolutićima mladog luka.

Čitajte i: Bez straha, zdravo je, ali i jako fino: Ovo su restorani i bistroi s healthy ponudom hrane

image
BAUER MEDIA CZ/Imagefood BM/Profimedia

Quiche s ciklom

Sastojci

Za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 75 g maslaca
  • 1 žumanjak
  • malo soli
  • 4 žlice hladne vode

Za punjenje:

  • 3 cikle srednje veličine
  • 150 g feta sira
  • 3 jaja
  • pola poriluka
  • 150 ml slatkog vrhnja


Priprava

U zdjeli pomiješati brašno i sol, a potom u njih prstima utrljati maslac narezan na kockice. U zasebnoj zdjeli umutiti žumanjak i dodati ga u smjesu te sve zajedno izraditi žlicom ili lopaticom, uz dodavanje vode po potrebi. Razrađeno tijesto oblikovati u kuglu, umotati u prozirnu kuhinjsku foliju i ostaviti u hladnjaku 30 minuta. Izvaditi i razvaljati tijesto u oblik kruga kojim će se obložiti posuda za quiche ili tart. Prstima nježno utisnuti tijesto u nabore na kalupu pa ga izbosti vilicom. Pripremiti punjenje: dobro usitniti sir i pomiješati ga s izmućenim jajetom, slatkim vrhnjem, ciklom narezanom na tanke ploške i porilukom narezanim na kolutiće te smjesu uliti u tijestom obloženu posudu. Peći četrdesetak minuta.

image
GLORIA
26. prosinac 2024 05:37