Jeste li znali da je lubenica povrće? Mnogi je jedu potpuno samu, no ona nudi brojne mogućnosti u slatkim, ali i slanim kombinacijama - donosimo jednostavne recepte za jela u kojima svatko može uživati.
Sočna, mirisna, ukusna, osvježavajuća, s malo kalorija. Jeste li znali da kraljica ljeta ima i svoj dan? Treći kolovoza je Međunarodni dan lubenica! Baš zato se Falkensteinerov gastro tim posvetio ovom savršenom povrću, za kojeg mnogi misle da je voće, a koje tako godi u ljetnim danima - kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima…
Baš zbog svoje raznovrne primjene lubenica je poslužila kao inspiracija Falkensteinerovom gastro timu koji su osmislili i podijelili šest recepata s ovim mirisnim plodom za dugo, toplo ljeto.
Lubenica i sol
Možda nećete vjerovati na prvu, ali istina je: ako na lubenicu stavite malo soli, okus je još slađi! Sol je prirodni pojačivač okusa, pa kada sol dodate nečemu slatkom, okus postaje intenzivniji.
Lubenica i feta sir
Sastojci (za četiri male porcije)
- 1 kg lubenice
- 200 g feta sira
- 1 limeta
- 2-3 grančice majčine dušice ili mente
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 prstohvat soli
- Po želji: Crveni luk, med i orasi
Priprava
Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje - et voilà! Savjet: Malo crvenog luka, meda i oraha i salata će biti još intenzivnijeg okusa
Poke bowl s lubenicom
Lubenica je odlična veganska zamjena za tunu i savršeno se uklapa u trendovski Poke Bowl. Svakako isprobajte!
Sastojci (za 4 osobe)
- 500 g lubenice
- 3 žlice ulja od kikirikija
- 3 žlice jabučnog ili bijelog vinskog octa
- 2 avokada
- 200 g riže
- 1 krastavac
- 150 g edamame sjemenki
- Sol
- Po izboru: Malo tofua i mrkve
Priprava
Lubenicu narežite na komade veličine zalogaja i marinirajte s prstohvatom soli i uljem kikirikija. Pecite u pećnici 20-30 minuta i pomiješajte s octom. U međuvremenu skuhajte rižu i blanširajte edamame 10 minuta. Avokado narežite na trakice, a krastavac na kockice. Sve složite u posudu i začinite. Dodatni savjet ako želite jelu dati još malo boje i teksture - mrkvu možete rezati spiralnim rezačem i dodati u posudu zajedno s nekoliko kockica tofua.
Popodnevni koktel
Koktel majstori iz čarobnog Falkensteiner Hotela & Spa Iadera dobro znaju kako začiniti kasno ljetno popodne. Koktel od lubenice prava je stvar!
Sastojci
- 0,3 l Tequille
- 0,2 l Havanna ruma
- 0,1 l Maraschina
- 0,3 l soka od maraške
- Blendana lubenica
- Mohito ice cube
Priprava
Pomiješajte sve sastojke, a za potpuni dojam poslužite u čaši za koktele.
Veganski koktel od krastavaca
Za savršeno osvježenje u vrućem ljetnom danu tu je i bezalkoholni koktel od lubenice, super jednostavan za pripremu.
Sastojci
- 150 ml soka od svježe lubenice
- 4 kriške krastavca
- 150 ml džina
- 100 ml svježeg soka limete
- 60 ml šećernog sirupa
- Prstohvat soli
Priprava
Pomiješajte sve sastojke i ukrasite kriškom krastavca
Carpaccio s tunom
Želite impresionirati goste večerom u koju ćete uložiti malo vremena i truda? Preporučujemo carpaccio od lubenice i tune. Super jednostavno, a vrlo ukusno.
Sastojci (za 4 osobe)
- 400 g sirove tune
- 400 g lubenice
- 4 žlice maslinovog ulja
- 100 g komorača
- Sol
- Po želji: Poprskati sokom limuna
Priprava
Lubenicu i tunu narežite na tanke ploške i složite na tanjur. Narežite komorač i složite preko tune i lubenice. Marinirajte maslinovim uljem i solju. Na kraju možete dodati malo soka limuna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....