Iskoristite sezonu mladog luka i divljih šparoga za uživanje u ukusnim jelima brze i jednostavne priprave
BAGET SA ŠPAROGAMA, ŠUNKOM I SIROM
Sastojci za 4 osobe:
- baget izrezan na šnite
- 1 vezica šparoga
- 4 jaja
- 15 dag sira
- 15 dag šunke
- sol i papar
- začini po želji
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Napraviti smjesu od šunke narezane na komadiće, umućenih jaja, naribanog sira i komadića gornjeg dijela šparoga. Posoliti, popapriti i začiniti po želji. Rasporediti šnite kruha po kalupu na kojem je papir za pečenje te na svaku šnitu žlicom staviti smjesu. Prema želji na vrh smjese položiti nekoliko šparoga te peći u pećnici 10-ak minuta. Poslužiti vruće.
SENDVIČ SA ŠPAROGAMA I JAJIMA
Sastojci za 2 osobe:
- 4 šnite kruha po želji
- 1 vezica šparoga
- 4 jaja
- namaz po želji
- sol
Čitajte i: Što zapravo jedemo kad kupujemo organsko i zašto je ta hrana skuplja od ‘obične‘
Priprema:
Šnite kruha ispeći na maslinovom ulju te natrljati češnjakom. Šparoge oprati, drvenasti dio odlomiti i baciti, a jestivi dio pržiti na maslacu 5 minuta. Posoliti i popapriti. Premazati šnite kruha namazom po želji, na njega staviti šparoge i poširano jaje.
HUMUS SA ŠPAROGAMA
Sastojci za 6 osoba:
- vezica šparoga
- 1 i pol šalica sušenog slanutka
- 1 i pol šalica tahinija (paste od sezama)
- 1/4 šalice svježe iscijeđenog soka od limuna
- 3 češnja češnjaka
- 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- himalajska sol
- pola žličice kumina
- malo peršina
Priprema:
Noć prije ostaviti slanutak da se namače u zdjeli napunjenoj vodom. Ujutro ga ocijediti i ubaciti u vodu, dodati žličicu sode bikarbone te kuhati pola sata ili malo više. Ocijediti ga i prebaciti u drugu posudu. Sačuvati malo vode od kuha nja. U multipraktik staviti tahini, češnjak, sok od limuna i kumin. Dobro izmiksa ti. Dodati slanutak te izmiksati u glatku pastu. Uliti u pastu malo maslinovog ulja i posoliti . Ako je pregusto, doliti malo vode u kojoj se slanutak kuhao. Kad je humus gotov, prebaciti ga u zdjelicu, politi s nekoliko kapi maslinovog ulja te na vrh staviti pečene vrhove šparoga (peku se začinjene solju, paprom i maslinovim uljem 20 minuta za 180 stupnjeva umotane u aluminijsku foliju).
POPEČCI OD KRUMPIRA S MLADIM LUKOM
Sastojci za 6 osoba:
- 5 žlica grčkog jogurta
- 1 kg krumpira
- 100 g matovilca
- sok 1 limuna
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 mlada luka
- 1 glavica crvenog luka
- 100 g brašna
- 2 žlice usitnjenog vlasca
- sol i papar po želji
Čitajte i: I fit i sit! Top recepti s plavom ribom iz digitalne kuharice Sanje Žuljević
Priprema:
Mladi luk oprati, očistiti i narezati na kolutiće. U posudi izmiješati grčki jogurt i 1 žlicu limunovog soka te smjesu posoliti i popapriti po želji. Dodati mladi luk, pokriti folijom i sta viti u hladnjak. Luk oljuštiti i nasjec kati. Krumpir oguliti i naribati te izmi ješati s usitnjenim lukom. Ukloniti sok koji se iscijedio iz krumpira i luka pa umiješati umućeno jaje, brašno i vla sac te posoliti i popapriti. Zagrijati dvije žlice maslinovog ulja, žlicom odvajati žličnjake od krumpira, stav ljati po dva odjednom u tavu, malo ih spljoštiti i pržiti dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Izvaditi ih na kuhinjski ubrus i pustiti da se ocijede. Poslužiti sa salatom od matovilca i hladnim umakom od jogurta.
MINI TART SA ŠPINATOM I SIROM
Sastojci za 6 osoba:
- 500 g lisnatog tijesta
- 300 g špinata
- 200 g kozjeg sira
- 2 šalice naribane gaude
- 4 jaja
- 4 komada mladog luka
Priprema:
Razvaljati tijesto, narezati na manje krugove i staviti ga u kalu pe za muffine ili mini kalupe za tart. Izbockati dno. Nasjeckati špi nat i pomiješati ga s kozjim sirom, naribanim sirom, jajima i nasjec kanim mladim lukom. Nadjenuti tijesto tom smjesom i peći na 160 stupnjeva oko pola sata.
TART S PORILUKOM
Sastojci za 6 osoba:
- 350 g smrznutog lisnatog tijesta
- 500 g poriluka (bijeli dio i malo zelenih listova)
- 4 jaja
- 50 g maslaca
- 400 ml vrhnja za kuhanje
- sol i papar
Čitajte i: Kraljica dobrog imuniteta: Donosimo tri recepta od cikle koji će oduševiti vaše nepce!
Priprema:
Odmrznuti lisnato tijesto. Oprati i očistiti poriluk, izrezati ga na kolutiće te stalno miješajući lagano pržiti na zagrijanom maslacu 15 minuta. Posoliti. U dubljoj zdjeli istući jaja, dodati vrhnje za kuha nje te miješati dok se ne dobije homogena smje sa. Posoliti i popapriti. Razvaljati lisnato tijesto na pobrašnjenoj površini u okrugli oblik malo veći od promjera okruglog kalupa u kojem će se peći. Premazati maslacem dno kalupa te utisnuti razvaljano tijesto u kalup tako da krajevi tijesta prelaze rubove kalupa, a zatim višak iznad rubo va odrezati. Na nekoliko mjesta na dnu probosti tijesto vilicom. Preko tijesta rasporediti poprženi poriluk te ga preliti smjesom jaja i vrhnja. Peći na 210 stupnjeva 35 do 40 minuta, dok ne poprimi privlačnu zlatnožutu boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....