Vedran Rozić
probajte odoljeti!

Nemate ideja za ljetni ručak? Chef zagrebačkog ‘it‘ street food mjesta dao nam je svojih pet prijedloga

Vedran Rozić iz Jellyfish in Space za Gloria.hr otkrio je svojih pet favorita koji su lagani, brzo gotovi i jako ukusni. Uživajte u njegovim preporukama!

Vedran Rozić iz Jellyfish in Space za Gloria.hr otkrio je svojih pet favorita koji su lagani, brzo gotovi i jako ukusni. Uživajte u njegovim preporukama!

Ljeto je ono doba godine tijekom kojeg u kuhinji želimo provoditi što manje vremena, a hrana je tu da nas osvježi - i, kao i uvijek, razveseli. Kako bismo vam dali ideju što tijekom toplih dana pripremati i pritom oduševiti, zamolili smo chefa Vedrana Rozića iz restorana Jellyfish in Space da s nama podijelih svojih pet prijedloga za brza i fina ljetna jela.

Vedran Rozić inače mladi, talentirani chef i sushi majstori koji obožava osmišljavati kreativna jela, a osim azijske, odlično poznaje kontinentalnu i mediteransku kuhinju. Zaposlen u restoranu Jellyfish in Space, Rozić nastoji poigravati se s namirnicama i spajati nespojivo. Ovo poznato kvartovsko mjesto u Martićevoj ulici u Zagrebu veliko je osvježenje street food scene u metropoli.

image
Vedran Rozić
Privatni album

Donosimo pet recepata chefa Rozića - svaki dan po jedan, isprobajte ih već danas!

JUHA OD GRAŠKA I MENTE

Sastojci:

  • 20 g maslaca
  • 100 g luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 250 g graška
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 4 g svježe mente
  • Sol
  • Crni papar

Priprema:

  • Otopiti maslac i stavi luk da se poprži. Nakon nekoliko minuta dodati nasjeckani češnjak.
  • Kad se povrće lagano karameliziralo, dodati grašak i dinstati 6-7 minuta, zatim staviti mentu, uliti temeljac i izblendati.
  • Začiniti sa soli i paprom po želji
  • Dobar tek
image
Vedran Rozić

LUNGIĆ NA KREMI OD GRAŠKA U UMAKU OD CRNOG VINA I BRUSNICE

Sastojci:

  • 200 g svinjskog filea
  • 250 g graška
  • 20 g maslaca
  • 100 g luka
  • Sol
  • Crni papar
  • 100ml povrtnog temeljca

Priprema:

  • Marinirani lungić staviti na zagrijanu tavu. Peći na srednjoj vatri dok se ne dobije korica i iznutra dok ne bude ružičaste boje.
  • Izvaditi na tanjur i pustiti malo da se meso odmori kako bi se sokovi slegnuli.
  • Na tavu gdje se pekao lungić staviti malo crnog vina i žličicu pekmeza od brusnice, malo soli i papra, te nakon par minuta staviti maslac i promiješati.
  • Staviti grašak dinstati s lukom i maslacem i nakon 6 minuta, kad grašak omekša, dodati malo vode. Nakon toga staviti sve u blender i blendirati. (dodati vrhnje po želji)
  • Lungić servirati s graškom i meso zaliti s umakom od brusnice
  • Dobar tek!
image
Vedran Rozić

LOSOS SA PIREOM OD BATATA I UMAKOM OD NARANČA I LIMETE

Sastojci:

  • 200 g lososa
  • 400 g batata
  • 20 g maslaca
  • 0,5 kom limete
  • Sol
  • Bijelo vino
  • 100 ml mlijeka ili vode
  • Papar

Priprema:

  • Oguliti batat i narezati na male komade
  • Skuhati batat u vodi 30 - 40 minuta dok ne omekša
  • Kuhani batat procijedimo, dodamo maslac i zgnječimo ga
  • Nakon toga vratite batata u lonac i dodajte vodu ili mlijeko i miješamo par minuta na laganoj vatri
  • Začinjeni losos (sol, papar) staviti na nauljenu vruću tavu, peći ga 7 minuta s obje strane
  • Iscijediti naranču i pola limete u vruću tavu, dodati čajnu žlicu šećera, malo bijelog vina, maslaca te pustiti da se reducira i jelo je spremno
  • Staviti losos, pire od batata i zaliti losos s umakom od naranče i limete
  • Dobar tek!
image
Vedran Rozić

RIŽOTO OD KOZICA

Sastojci:

  • 200 g očišćenih kozica
  • 120 g riže
  • 20 g maslaca
  • 200 ml bijelog vina
  • Umak od rajčice
  • Bosiljak
  • Češnjak
  • Luk
  • Sol
  • Papar
  • Majčina dušica

Priprema:

  • Luk dinstamo s rižom i podlijevamo vodom i vinom, miješamo cijelo vrijeme
  • Dok riža ne bude staklasta, stalno miješati kako bi oslobađali škrob, po potrebi dodajte još vode i vina da ne izgubi tekućinu
  • Na tu rižu dodamo kozice i nakon par minuta zalijemo umakom od rajčice
  • Začinimo šećerom kako bi se izgubila kiselina od rajčice (stalno miješati i po potrebi doliti vode)
  • Nakon što riža postane al dente, stavimo maslac, promiješamo i jelo je spremno
  • Dobar tek!
image
Vedran Rozić

OSVJEŽAVAJUĆA SALATA S PILETINOM, JABUKOM I ORASIMA

Sastojci:

  • 400 g pilećeg filea
  • 8 jabuka zlatni delišes
  • 150 g rikole
  • 200 g mini rajčica
  • 1 limun
  • 50 g majoneze
  • 60 g milerama
  • 60 g mljevenih oraha
  • Sol
  • 4 žličice senfa sa sjemenkama gorušice

Priprema:

  • Piletinu marinirati pa ispeći na naglo, sa svake strane 10 minuta. Pečenu piletinu narežite na tanke trakice.
  • Dok se piletina peče, oprati 4 jabuke i izrezati na kockice. Dodati majonezu, mileram, soli po želji te pola ocijeđenog limuna, promiješati i ostaviti sa strane.
  • Ostalim jabukama izvaditi sredinu, od svake izrezati 4 ploške debljine 0,5 cm, na kojima će se poslužiti salata. Ploške pokapati limunovim sokom da ne promijene boju.
  • Mini rajčice narezati na 8 dijelova, a rikolu oprati i posušiti.
  • Na svaki tanjur staviti rikolu, zatim položiti 4 ploške jabuke, na njih dodati kockice jabuke, zatim narezane trakice piletine te na vrh rikolu, rajčicu i orahe.
  • Po želji se može dodati žličica senfa sa sjemenkama gorušice, odlično će sljubiti okuse na tanjuru.
  • Dobar tek!
image
Vedran Rozić
Linker
05. studeni 2024 12:02