Vedran Rozić iz Jellyfish in Space za Gloria.hr otkrio je svojih pet favorita koji su lagani, brzo gotovi i jako ukusni. Uživajte u njegovim preporukama!
Ljeto je ono doba godine tijekom kojeg u kuhinji želimo provoditi što manje vremena, a hrana je tu da nas osvježi - i, kao i uvijek, razveseli. Kako bismo vam dali ideju što tijekom toplih dana pripremati i pritom oduševiti, zamolili smo chefa Vedrana Rozića iz restorana Jellyfish in Space da s nama podijelih svojih pet prijedloga za brza i fina ljetna jela.
Vedran Rozić inače mladi, talentirani chef i sushi majstori koji obožava osmišljavati kreativna jela, a osim azijske, odlično poznaje kontinentalnu i mediteransku kuhinju. Zaposlen u restoranu Jellyfish in Space, Rozić nastoji poigravati se s namirnicama i spajati nespojivo. Ovo poznato kvartovsko mjesto u Martićevoj ulici u Zagrebu veliko je osvježenje street food scene u metropoli.
Donosimo pet recepata chefa Rozića - svaki dan po jedan, isprobajte ih već danas!
JUHA OD GRAŠKA I MENTE
Sastojci:
- 20 g maslaca
- 100 g luka
- 1 režanj češnjaka
- 250 g graška
- 500 ml povrtnog temeljca
- 4 g svježe mente
- Sol
- Crni papar
Priprema:
- Otopiti maslac i stavi luk da se poprži. Nakon nekoliko minuta dodati nasjeckani češnjak.
- Kad se povrće lagano karameliziralo, dodati grašak i dinstati 6-7 minuta, zatim staviti mentu, uliti temeljac i izblendati.
- Začiniti sa soli i paprom po želji
- Dobar tek
LUNGIĆ NA KREMI OD GRAŠKA U UMAKU OD CRNOG VINA I BRUSNICE
Sastojci:
- 200 g svinjskog filea
- 250 g graška
- 20 g maslaca
- 100 g luka
- Sol
- Crni papar
- 100ml povrtnog temeljca
Priprema:
- Marinirani lungić staviti na zagrijanu tavu. Peći na srednjoj vatri dok se ne dobije korica i iznutra dok ne bude ružičaste boje.
- Izvaditi na tanjur i pustiti malo da se meso odmori kako bi se sokovi slegnuli.
- Na tavu gdje se pekao lungić staviti malo crnog vina i žličicu pekmeza od brusnice, malo soli i papra, te nakon par minuta staviti maslac i promiješati.
- Staviti grašak dinstati s lukom i maslacem i nakon 6 minuta, kad grašak omekša, dodati malo vode. Nakon toga staviti sve u blender i blendirati. (dodati vrhnje po želji)
- Lungić servirati s graškom i meso zaliti s umakom od brusnice
- Dobar tek!
LOSOS SA PIREOM OD BATATA I UMAKOM OD NARANČA I LIMETE
Sastojci:
- 200 g lososa
- 400 g batata
- 20 g maslaca
- 0,5 kom limete
- Sol
- Bijelo vino
- 100 ml mlijeka ili vode
- Papar
Priprema:
- Oguliti batat i narezati na male komade
- Skuhati batat u vodi 30 - 40 minuta dok ne omekša
- Kuhani batat procijedimo, dodamo maslac i zgnječimo ga
- Nakon toga vratite batata u lonac i dodajte vodu ili mlijeko i miješamo par minuta na laganoj vatri
- Začinjeni losos (sol, papar) staviti na nauljenu vruću tavu, peći ga 7 minuta s obje strane
- Iscijediti naranču i pola limete u vruću tavu, dodati čajnu žlicu šećera, malo bijelog vina, maslaca te pustiti da se reducira i jelo je spremno
- Staviti losos, pire od batata i zaliti losos s umakom od naranče i limete
- Dobar tek!
RIŽOTO OD KOZICA
Sastojci:
- 200 g očišćenih kozica
- 120 g riže
- 20 g maslaca
- 200 ml bijelog vina
- Umak od rajčice
- Bosiljak
- Češnjak
- Luk
- Sol
- Papar
- Majčina dušica
Priprema:
- Luk dinstamo s rižom i podlijevamo vodom i vinom, miješamo cijelo vrijeme
- Dok riža ne bude staklasta, stalno miješati kako bi oslobađali škrob, po potrebi dodajte još vode i vina da ne izgubi tekućinu
- Na tu rižu dodamo kozice i nakon par minuta zalijemo umakom od rajčice
- Začinimo šećerom kako bi se izgubila kiselina od rajčice (stalno miješati i po potrebi doliti vode)
- Nakon što riža postane al dente, stavimo maslac, promiješamo i jelo je spremno
- Dobar tek!
OSVJEŽAVAJUĆA SALATA S PILETINOM, JABUKOM I ORASIMA
Sastojci:
- 400 g pilećeg filea
- 8 jabuka zlatni delišes
- 150 g rikole
- 200 g mini rajčica
- 1 limun
- 50 g majoneze
- 60 g milerama
- 60 g mljevenih oraha
- Sol
- 4 žličice senfa sa sjemenkama gorušice
Priprema:
- Piletinu marinirati pa ispeći na naglo, sa svake strane 10 minuta. Pečenu piletinu narežite na tanke trakice.
- Dok se piletina peče, oprati 4 jabuke i izrezati na kockice. Dodati majonezu, mileram, soli po želji te pola ocijeđenog limuna, promiješati i ostaviti sa strane.
- Ostalim jabukama izvaditi sredinu, od svake izrezati 4 ploške debljine 0,5 cm, na kojima će se poslužiti salata. Ploške pokapati limunovim sokom da ne promijene boju.
- Mini rajčice narezati na 8 dijelova, a rikolu oprati i posušiti.
- Na svaki tanjur staviti rikolu, zatim položiti 4 ploške jabuke, na njih dodati kockice jabuke, zatim narezane trakice piletine te na vrh rikolu, rajčicu i orahe.
- Po želji se može dodati žličica senfa sa sjemenkama gorušice, odlično će sljubiti okuse na tanjuru.
- Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....