Sveučilišna profesorica Daniela Gračan obožava Riječki karneval, koji ove godine zbog korone neće biti glamurozan kao inače, ali ona i njene kćeri Ema, Alma i Laura neće odustati od tradicije maskiranja i pečenja fritula.
Šareni kostimi, maske i karnevalski duh svaku veljaču obuzmu i Danielu Gračan (51), profesoricu na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvo iz Opatije, koja tradiciju maškaranja njeguje sa svojim kćerima Laurom (21), Emom (20) i Almom (15), a njihov dom u Lovranu u vrijeme poklada miriše na laže (kroštule) i fritule.
Tko je vašim kćerima šivao kostime?
- Dok su bile male, kostime sam im ja šivala. Bile su mušketiri, pepeljuge, princeze. Sve me to jako veselilo. Kako su rasle, puno smo putovali pa smo im neke kostime kupovali na tim putova - njima. Imam sačuvanu cijelu kolekciju svih mogućih Disneyjevih princeza koje smo nabavili u Disneylandu. Sada su članice svojih grupa s kojima sudjeluju na karnevalu. Laura je studentica Pomorskog fakulteta u Rijeci i njihova karnevalska grupa zove se Pom-F-Ri. Ema studira stomatologiju u Osijeku, a Alma je srednjoškolka i prošla je sve karnevalske uzraste - od vrtića, škole do malih i velikih maškara.
Kakav je uobičajeni karnevalski jelovnik?
- Jede se uglavnom zimska hrana tipična za ovaj kraj. Šurlice i druga tjestenina te kupus s kobasicama, a nezaobilazne su domaće fritule i kroštule, koje mi zovemo laži. U vrijeme karnevala sve kuće ovdje mirišu kao da je Božić.
Sudjeluje li i vaš suprug, nogometni trener Nenad Gračan, u tim običajima?
- Nijedne godine nismo propustili pogledati karnevalske povorke koje su vikendima prolazile po Rijeci, Opatiji i Lovranu, a znali smo ići i na prigodne plesove. U karnevalu nikada nije sudjelovao. Njemu je draže da nam priprema hranu dok se nas četiri dotjerujemo. U tome doista uživa.
Fritule
SASTOJCI:
- 50 dag glatkog brašna
- 2 jaja
- 1 žlica ulja
- 1 žlica rakije
- 1 vrećica suhog kvasca,
- malo grožđica,
- malo limunove korice
- 1 vanilin šećer
- 2,5 dl mlakog mlijeka
- ulje za prženje
PRIPRAVA:
U malo mlijeka staviti suhi kvasac, dodati malo šećera i brašna, promiješati i pustiti dizati.
U veliku posudu staviti jaja, ulje, rum, ostatak šećera i vanilin šećer. Dodati dignuti kvasac i na kraju umiješati brašno. S mlakim mlijekom zamijesiti srednje tvrdo tijesto i ostaviti da se diže dok ne udvostruči volumen.
Zatim pomoću dvije žličice praviti male fritule. Žličicu uroniti u vrelo ulje, a drugom skinuti s nje tijesto. Peći dok ne postanu zlatnožute. Izvaditi ih na papirnati ubrus da upiju višak masnoće i posuti šećerom u prahu.
Laži
SASTOJCI:
- 2 jaja
- 3 žlice domaće lozovače
- 2 žlice ruma
- 4 žlice otopljene domaće masti
- 2 vanilin šećera
- 1 žličica šećera
- prstohvat soli
- brašna koliko popije
- 7,5 dl ulja za prženje
- šećer u prahu za posipanje
PRIPRAVA:
Jaja, šećer, vanilin šećer, lozovaču, rum i mast izmiksati te dodati brašno dok se ne dobije polutvrdo tijesto koje mora pola sata počivati.
Zatim tijesto podijeliti na tri dijela, svaki razvaljati na pobrašnjenoj daski i rezati u trakice te trakice vezati u mašnice.
Frigati ih u dubokom vrelom ulju dok ne dobiju malo boje. Nikako ne smiju potamnjeti. Vaditi i još tople posuti šećerom u prahu.
A kako su dani karnevala izgledali u Danijelinom djetinjstvu i je li kada bila na karnevalu u Veneciji otkrijte u novom broju magazina Gloria!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....