SHUTTERSTOCK
Izvor su zdravlja

Ove četiri namirnice produljuju život i za 13 godina, ali jednu svi trebamo izbjegavati

Novija istraživanja nizozemskih znanstvenika pokazala su da neke namirnice produljuju život zbog izrazito bogatih nutritivnih vrijednosti. Naravno, ako su nam redovito na jelovniku i pod pretpostavkom da se trudimo živjeti zdravo.

Novija istraživanja nizozemskih znanstvenika pokazala su da neke namirnice produljuju život zbog izrazito bogatih nutritivnih vrijednosti. Naravno, ako su nam redovito na jelovniku i pod pretpostavkom da se trudimo živjeti zdravo.

U posljednje vrijeme, posebice zbog posljedica pandemije, sve se više pažnje pridaje zdravlju. U moru istraživanja o prehrani, posebno su nas zaintrigirali rezultati onog o namirnicama i nutritivnim vrijednostima koje produljuju život do deset godina, prenosi The Sun.

U sklopu navedene studije norveški istraživači koristili su postojeće znanje o bolestima kako bi izgradili model koji procjenjuje očekivan životni vijek na temelju prehrane, a koji je pokazao da, kada bi 20-godišnji muškarci u SAD-u poboljšali prehranu, mnogli bi živjeti 13 godina dulje, a žene 10,7 godina.

image

Neke namirnice produljuju život.

UNSPLASH

Iako je istraživanje pokazalo da prelazak na zdravu prehranu ima veći utjecaj na životni vijek mlađih osoba, čak bi i šezdesetogodišnjaci prelaskom na zdravu prehranu život mogli produljiti do devet godina, dok bi oni stariji od 80 mogli živjeti tri godine dulje.

Prema rezultatima istraživanja, namirnice koje su najviše produljile životni vijek su zapravo svima dostupne, ali ih možda ne doživljavamo kao izvor zdravlja. S druge, pak, strane ona koju bismo trebali izbjegavati mnogima je, za razliku od zdravih, svakodnevno na jelovniku. Pa, upoznajmo ih.


1. Mahunarke

Bogat izvor vlakana su mahunarke, no većina ljudi ih ne konzumira dovoljno. Engleska nacionalna zdravstvena služba preporučuje čak 30 g mahunarki dnevno.

"Postoje čvrsti dokazi da je konzumiranje dovoljne količine vlakana povezano s manjim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa dva i raka crijeva", zaključili su istraživači dodajući kako vlakna pomažu u kontroli težine jer izazivaju osjećaj sitosti i održavaju rad crijeva.

image

Slanutak.

UNSPLASH

Taj ćete efekt postići konzumirajući leću, grašak, slanutak, grah ili kikiriki, a sve ih možete dodati u variva, curry i salate.


2. Integralne žitarice

Mnoga istraživanja pokazala su da konzumacija cjelovitih žitarica pomaže u održavanju zdravlja i u smanjenju rizika od najčešćih bolesti uzrokovanih lošim prehranom. Vlakna koja sadrže pružaju zaštitu zdravlju zajedno s esencijalnim masnim kiselinama, antioksidansima i mikronutrijentima poput bakra i magnezija.

image

Cjelovite žitarice trebali biste konzumirati u što većoj količini.

UNSPLASH

Najbolji učinak pružit će vam:

  • Integralne žitarice, kao što su muesli od cjelovitih žitarica ili cijele zobi
  • Integralni kruh, kruh od pšeničnih klica ili sjemenki
  • Raženi krekeri ili hrskavi kruh
  • Integralno brašno
  • Smeđa riža
  • Tjestenina od cjelovitog zrna
  • Bulgur pšenica
  • Kvinoja
  • Pločice od cjelovitih žitarica
  • Kolači od cjelovite riže


3. Orašasti plodovi

Za nešto više od dvije godine mogli biste si produljiti život povećate li unos orašastih plodova.

Oko 30 grama sadrži oko 200 kalorija u kojima se kriju mnoge hranjive tvari poput selena, magnezija, kalcija i zdravih masti. Omega-3 masne kiseline koje sadrže štite od bolesti poput Alzhemerove bolesti i drugih oblika demencije, a odlične su i za srce i kolesterol dok održavaju težinu optimalnom.

Čitajte i: Adele o mršavljenju: ‘Gubitak 45 kilograma posljedica je obilnog znojenja, a ne sirutinske dijete‘

Osim toga, orašasti plodovi su odlična zamjena za grickalice!

image

Orašasti plodovi štite srce.

UNSPLASH

U prehranu uvedite:

  • Bademe
  • Brazilske orahe
  • Pistacije
  • Orahe
  • Kikiriki
  • Indijske oraščiće


4. Crveno meso

Zbog mnogih istraživanja poznato je da su oni koji jedu manje crvenog mesa boljeg zdravlja. Konzumacija puno crvenog i prerađenog mesa povećava rizik od raka cijeva, a povezana je i sa srčanim bolestima i dijabetesom. Ipak, ne morate se u potpunosti odreći nedjeljnog pečenja, jer je crveno meso puno vitamina i minerala koji su dio uravnotežene prehrane.

Umjereno konzumirajte:

  • Govedinu
  • Janjetinu i ovčetinu
  • Svinjetinu
  • Teletinu
  • Divljač
image

Crveno meso trebali biste konzumirati umjereno.

UNSPLASH


SVAKAKO IZBJEGAVATI: Prerađeno meso

Prerađeno meso sastavni je dio gotovo svakog sendviča, a baš kao crveno meso, ne preporučuje se konzumirati u velikim količinama jer, između ostalog, povećava rizik od raka. Pritom, za razliku od crvenog mesa, prerađevine se preporučuje izbaciti iz prehrane, a ako baš nikako ne možete bez njih - tada ih barem treba svesti na minimum.

Prerađeno meso koje biste trebali konzumirati u umjerenim količinama:

  • Kobasice
  • Slanina
  • Šunka
  • Salama
  • Pašteta
  • Konzervirano meso

Jedete li više od 90 grama crvenog ili prerađenog mesa dnevno, preporučuje se smanjiti na 70 grama.

Linker
22. studeni 2024 07:09