Vješte kuharice, voditeljice Karmela Vukov Colić i Sanja Doležal te glumica Sanja Vejnović predstavljaju svoje adute iz staklenki - koje spravljaju nakon ljeta, a u njima uživaju tijekom cijele godine. Danas Sanja Doležal priprema omiljenu zimnicu iz djetinjstva - ljutenicu.
Kada se spomene priprema zimnice, svi se sjetimo djetinjstva i vrijednih mama i baka, lonaca u kojima se nešto kuha, kiseli i peče, mnoštva staklenih teglica, opojnih mirisa i na kraju uživanja u svim tim delicijama. Vremena više nisu ista, živi se užurbano, a sve je dostupno u dućanima - kiseli krastavci, paprika, repa, luk, pekmezi i džemovi...
Ali, za razliku od kupovne zimnice, domaća je uvijek malo drukčija. Svaka domaćica ima svoj tajni sastojak, začin ili začinsku travu koja njezinu zimnicu čini jedinstvenom.
I tri naše poznate dame nisu odustale od tradicije svojih mama i baka pa s veseljem svaku jesen pripreme nešto u čemu uživa njihova obitelj - jer nema ničeg boljeg od domaće hrane spravljene s ljubavlju.
Čitajte i: S potpisom poznatih gastro blogera! Donosimo recepte za zimnicu kojoj nećete odoljeti
Domaće je najbolje
Jedno od najdražih sjećanja na djetinjstvo upravo je rana jesen i mirisi koji su se širili kućom jer moja je mama skoro cijeli rujan pripremala zimnicu I to apsolutno sve - ajvar, pinđur, turšije, kisele krastavce, paprike punjene zeljem, govori Sanja Doležal.
- Stvarno obilje toga. A meni se kao maloj to jako sviđalo pa sam i ja radila svoju zimnicu, bombone 505 s crtom pakirala sam u staklenke. Moja je mama sve do prije koju godinu spremala zimnicu za sve nas, no kako se obitelj smanjila i svatko je otišao na svoju stranu, više to ne radi. A ja od svega jedino radim ljutenicu zato što je jako volim i jer se kupovna, kao i svaka zimnica, ne može usporediti s onom domaćom.
Ljutenica
SASTOJCI
- 7 kg rog paprika
- 5 kg rajčica
- 1 kg ljutih paprika
- 1 čaša šećera
- 1 čaša octa
- 1 i pol čaša ulja
- sol, papar u zrnu
- peršin
PRIPRAVA
Paprike ispeći i oguliti. Rajčice blanširati i oguliti te kuhati na laganoj vatri oko sat vremena. Paprike izrezati na trake i dodati u lonac s rajčicama. Posoliti, dodati papar, ulje, ocat i šećer te kuhati na laganoj vatri još sat vremena. Pred kraj dodati nasjeckani peršin. Vruću ljutenicu uliti u vruće sterilizirane staklenke, zatvoriti, prekriti dekom i ostaviti da se ohlade preko noći.
U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:
Đurđa Tedeschi otkriva novu strast: Nikad nije kasno za životni zaokret
EMA BRANICA Volim pomicati granice
LJEPOTA I ZDRAVLJE Jesen u multikoloru
EMPATIJA SADA Nova runda borbe protiv obiteljskog zlostavljanja
LIDIA BASTIANICH Jedva čekam vratiti se u Istru
FELJTON Michael Schumacher
PUTOVANJE: KLAGENFURT Sportska novinarka Ivona Hemen u prijestolnici Koruške
RAZOTKRIVANJE Ivo Lipanović
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....