Pjevač koji veliki dio godine živi na Visu sastavio je za čitatelje Gloria.hr popis osobnih preporuka za sve posjetitelje tog otoka - u kojem nudi odmak od gradskih plaža i najrazvikanijih točaka za koje zna većina ljudi.
Glazbenik i sve angažiraniji ugostitelj Luka Nižetić već godinama živi život na dvije adrese - zimsko - jesenski period baza mu je u Zagrebu, a produljeni ljetni period živi na otoku Visu. Luka svoj drugi dom u gradu Komiži promovira i kroz snimanje spotova, objave na društveni mrežama, intervjue - prije devet godina na tom otoku pokrenuo je i ugostiteljski posao. Već naveliko poznata Fabrika nalazi se na rivi u Komiži, a sada joj je pridružio i pizzeriju Hum.
Budući i da privatno i poslovno već mnogo godina provodi cijelo ljeto na tom južnodalmatinskom otoku Luka je pravi ekspert za njegove skrivene ljepote i ne toliko razvikane znamenitosti. Za čitatelje Gloria.hr sastavio je svoj 'insajderski vodič' za Komižu, odnosno cijeli Vis.
Gdje se kupati?
Moj izbor su najčešće zabačenije plaže do kojih se treba ići autom i pješke, izbjegavam gradske plaže. Na Visu ih je nekoliko, jednako lijepih i jednako posebnih poput Duboke, Pritišćine, Smrčevice dok mi je Srebrena nekako prva među jednakima koja je dobila ime po srebrnom sjaju njenih pretežno bijelih oblutaka za mjesečine.
Luka je zagovornik zdravog načina života, aktivan je i kad trenira i kad ne trenira, aktivnosti na otvorenom nisu mu nepoznanica. Zato su njegove preporuke za izlete i sportske aktivnosti posebno dragocjene.
Izlet na koji obavezno treba otići
Svojim prijateljima koji po prvi put dođu na Vis uvijek preporučujem Military tour te izlet do Sveca i vulkanskog otoka Brusnik. Zanimljiva je i šetnja od Komiže do crkve sv. Bjoža, sagrađene u 15. stoljeću kao i posjet prirodnoj Kraljičinoj špilji u Oključnoj u kojoj su pronađeni arheološki ostaci iz razdoblja neolitika i mlađeg brončanog doba.
Za sve ljubitelje ronjenja viški arhipelag je idealna destinacija zbog prekrasnog podmorja i velikog broja povijesnih olupina.
Otok na kojem je dugo godina bio zabranjen turizam zbog njegove vojne i strateške važnosti sada turistima kao jedne od najvećih atrakcija nudi upravo to - ostatke monumentalne vojne objekte skrivene po viškim uvalama. Osim vojske, ribarstvo je stoljećima značilo život kod domaćeg stanovništva - što se na Visu i dostojno obilježilo.
Posebnosti na otoku koje treba vidjeti
Jedna od većih atrakcija koje pobuđuju veliko zanimanje među turistima je svakako Titova špilja i bivša pista zračne luke iz Drugog svjetskog rata.
U Komiži izdvojio bih Ribarski muzej smješten u Komuni, mletačkoj utvrdi na komiškoj rivi. Sadrži bogatu zbirku izvornih predmeta brodske i ribarske opreme Komižana, stoljećima najboljih i najpoznatijih ribara na Jadranu, kao i zbirku predmeta vezanih uz preradu ribe koja je nekoć u Komiži bila iznimno razvijena. Među izlošcima posebnu pozornost privlači replika poznate komiške gajete falkuša.
Kao prekaljeni ugostitelj koji je u svoj 'portofolio' nedavno dodao i vrhunsku pizzeriju Hum, prostor pizzerije, nazvan prema najvišem viškom brdu, nekad je bio stara kavana koja datira iz davne 1906. godine, a u kojoj su se okupljale brojne generacije Komižana. Preuzevši prostor na početku komiške rive Nižetić je odlučio ostaviti stari naziv. No, ovaj glazbenik i ugostitelj čitateljima Glorije nije htio nametati svoje lokale, nego je istaknuo što se još dobroga može naći na Visu.
Čitajte i: Luka Nižetić u Komiži otvorio vrhunsku pizzeriju: Nije pristao na ništa osim sastojaka iz Italije!
Gdje se najbolje opustiti i počastiti
Otok Vis se zaista može pohvaliti velikom i raznolikom gastronomskom ponudom. Meni je po guštu na primjer vinski podrumi Vislander koji ujedno pravi svoj vlastiti džin, ima svoju destileriju, zatim vinske podrume Senjanović i Lipanović.
Od restorana svakako treba posjetiti Aerodrom, restoran Pojoda u Visu, Gušti Poja u Podšpilju, a najbolji kolači na otoku, a i šire mogu se pojesti u Komiži u slastičarni Cukar.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....