Berislava Picek
Ljube se istok i zapad

Idealno za vrućine! Donosimo dva osvježavajuća recepta koji povezuju Aziju i Mediteran

Maštajući o dalekim i dugačkim putovanjima, kuhar i food bloger Darko Debić osmišljava jela nadahnuta azijskom i mediteranskom tradicijom.

Maštajući o dalekim i dugačkim putovanjima, kuhar i food bloger Darko Debić osmišljava jela nadahnuta azijskom i mediteranskom tradicijom.

Uzeti najzanimljivije i najukusnije namirnice i tehnike iz svjetskih kuhinja, uklopiti ih s domaćima i stvoriti novo jelo - glavno je načelo kuhara i food blogera Darka Debića (45), čiji je profesionalni put također imao razne faze. Petrinjac kojeg je rat doveo u Zagreb, gdje je završio školu za kuhara, više od dvadeset godina radio je u prestižnom zagrebačkom hotelu Esplanade, pola tog vremena kao sous-chef.

Bio je zamjenik i sadašnje glavne chefice Ane Grgić, no kad je prije nekoliko godina shvatio da zbog količine posla nema dovoljno vremena za privatne gušte, dao je otkaz. Zaposlio se kao kuhar u osnovnoj školi, počeo organizirati radionice u Centru za kulturu prehrane (najviše jela iz Malezije i Šri Lanke) te pokrenuo blog “Samo jedan griz”.

U tempuri se, osim šparoga, mogu pržiti i škampi i domaće tikvice, čija je sezona upravo počela.

-Najbliža mi je mediteranska kuhinja, ali kad sam prije osam godina počeo putovati svijetom, zaljubio sam se i u azijsku. Među zemljama koje sam posjetio bili su Japan, Kina, Indonezija i Singapur, a najviše sam kušao neobična bezmesna jela kao što su salata s cvijetom banane ili korijen lotosa u tempuri. Na Borneu sam pak probao durian, voće iznimno neugodnog mirisa, a u Tajlandu mangostin, plod bijele boje čiji je okus božanstvena mješavina grožđa, breskve i ananasa - govori Darko, sretan što i u Hrvatskoj može pronaći mnogo egzotičnih namirnica za svoje gastro kreacije.

Putovati u daleke zemlje još ne može pa na svom blogu objavljuje jednostavna jela koja imaju hrvatski štih, ali i egzotična, koja ga barem okusom vraćaju u Aziju, kontinent koji mu je toliko drag da je čak naučio japanski jezik.

Šparoge u tempuri

Sastojci za tempuru

  • 800 g tankih vrhova šparoga
  • 50 g glatkog brašna
  • 50 g škrobnog brašna
  • 175 ml hladne gazirane vode
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje

Sastojci za yuzu umak

  • 4 jušne žlice majoneze
  • pola jušne žlice yuzu paste (ili ribane korice i soka pola svježeg yuzu citrusa)
  • čajna žličica soka limete
  • papar

Šparoge u tempuri

Priprava

Šparoge oprati i vrhove odvojiti od drvenastog donjeg dijela. Ulje za prženje ugrijati na 190 stupnjeva. U veću zdjelu prosijati brašno i škrobno brašno, dodati sol i promiješati. Odvojiti tri žlice smjese u zdjelicu. U ostatak vilicom brzo umiješati gaziranu vodu. Tri žlice odvojene mješavine brašna posipati po površini pripremljene smjese. Ubaciti oko pet šparoga u tijesto. Uz pomoć dvije vilice šparoge staviti u vruće ulje, kratko pržiti i izvaditi na kuhinjski papir. Ponoviti s ostatkom šparoga. Za yuzu umak sve sastojke pomiješati i držati u hladnjaku. Ukrasiti crnim sezamom i začinskim biljem te poslužiti uz toplu tempuru.

Ljetna salata

Sastojci

  • 600 g cikle
  • 2 avokada
  • 400 g mladog kozjeg sira
  • 500 g lisnatih salata (zelena, rukola)
  • 50 g badema
  • majčina dušica
  • dvije jušne žlice suncokretova ulja
  • jušna žlica maslinova ulja
  • sol

Priprava

Ciklu oprati, staviti na papir za pečenje i posoliti. Dodati dvije jušne žlice suncokretova ulja i majčinu dušicu, pokriti aluminijskom folijom i staviti u pećnicu na 195 stupnjeva. Za 35 minuta provjeriti mekoću. Ohlađenu ciklu oguliti i narezati. Avokado prerezati napola, zarezati kriške i izvaditi iz kore uz pomoć žlice. Lisnate salate oprati i dobro ocijediti. Bademe na tavi tostirati, ohladiti i nasjeckati. Svježi kozji sir pomiješati s maslinovim uljem i soli.

Ljetna salata

Sastojci za preljev

  • 30 ml octa s malinama (ili jabučnog octa)
  • 1 jušna žlica meda
  • 40 ml maslinova ulja
  • 20 ml vode
  • sol
  • papar
  • gochujang
  • (korejska fermentirana čili pasta)
  • 1 limun

Priprava preljeva

Pomiješati ocat, med, maslinovo ulje i vodu te dodati sol, papar i gochujang. Jednom trećinom preljeva marinirati ciklu, drugom avokado, a ostatkom listove salate. Naizmjenično slagati na tanjure začinjenu salatu, mariniranu ciklu i avokado. Dodati kozji sir u obliku žličnjaka, posuti tostiranim bademima i dodati kriške limuna.

Pročitajte i:

Začini Orijenta na hrvatski način: Magični recepti Libanonke Farah koja je zbog ljubavi preselila u Zagreb

Matejka Buča ima kuharicu s odličnim idejama za ručak: Otkrila nam je recept za savršene njoke!

Novo ruho torte koja vrišti 'ljeto'! Poznata novinarka otkriva hit recept, ali i svoju nagrađivanu okućnicu

Jubilej pun iznenađenja: Chefica Ana Grgić otkriva recept za omiljeno jelo

Linker
23. studeni 2024 03:35